Kuchařky Apetit ČÍST ONLINE ČÍST KUCHAŘKY ONLINE DOPRAVA ZDARMA
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Zrní pro zdraví

Udělejte pro své zdraví maximum a dejte šanci méně obvyklým obilninám a semenům. Svou lahodnou chutí vás zaručeně překvapí a přesvědčí vás, že žít zdravěji nutně neznamená jíst méně chutně.
23. 1. 2014 | Autor:

Quinoa

Co to je? Semena merlíku chilského, který se jako obilovina (ačkoli nejde o ,obilí‘) pěstuje od dob Inků. Malá kulatá zrna se podobají prosu, ale mají světle hnědou barvu.
Proč si ji dát? Chuť je jemná, ale konzistence poměrně pevná. Uvařením zrna zesládnou a zbělají.

 

Špalda

Co to je? Špalda je prastarý jihoevropský druh pšenice.
Proč si ji dát? Má jemnou ořechovou příchuť a je snadno stravitelná. Mohou ji tolerovat lidé s nesnášenlivostí běžné pšenice (nikoli lepku!). Špaldovou moukou se dá při pečení nahrazovat běžná pšeničná mouka.

 

Bulgur

Co to je? Bulgur je něco jako pšeničná obdoba rýže parboiled. Celá pšeničná zrna se předvaří, usuší a pak hrubě semelou.
Proč si ho dát? Je bohatý na bílkoviny a minerály a má ořechovou chuť. Chutná jako příloha nebo základ sytých salátů.

 

Divoká rýže

Co to je? Divoká rýže jsou ve skutečnosti zrna rýži příbuzné severoamerické rostliny zizanie, která roste rovněž v mělké vodě.
Proč si ji dát? K bílé či parboiled rýži vytváří příjemný barevný kontrast, nabízí toho ještě mnohem
víc: neobsahuje lepek (stejně jako rýže), a k tomu je v ní mnoho esenciální aminokyseliny lysinu, vitaminů skupiny B, hořčíku, zinku, manganu a fosforu a poměrně dost železa a draslíku.

 

Ječmen

Co to je? Pravděpodobně nejstarší pěstovaná obilovina. U nás ho přeměněný na pivo ochutnal skoro každý
dospělý.
Jak si ho dát? Kroupy se používají nejen v české kuchyni (hlavně k vepřovému), ale třeba i v židovském šouletu. Ke zdravějšímu slazení je v prodejnách zdravé výživy ke koupi sladový sirup.

 

REKLAMA

Přidat komentář