Quinoa obsahuje všechny základní aminokyseliny. Díky obsahu bílkovin se tak vyrovná masu nebo mléčným výrobkům. Je proto ideální pro vegetariány, děti nebo kojící matky.
Suroviny
quinoa
100
g
olivový olej extra panenský
2
PL
nebo avokádový s rozmarýnem
cibule
1
ks
nahrubo pokrájená
mrkev
2
ks
nakrájená na kousky
sůl
rajče
4
ks
spařená, oloupaná a pokrájená na kousky nebo plechovka loupaných rajčat
pepř
rozmarýn
2
snítky
bujon zeleninový
1
kostka
zelí bílé
100
g
pokrájené na proužky
řapíkatý celer
100
g
nasekaný nadrobno
Postup
1
Properte quinou a nechte ji okapat. Rozehřejte olej a asi dvě minuty na něm opékejte cibuli a mrkev. Pak přidejte quinou a pět minut ji za stálého míchání opékejte. Osolte, přidejte rajčata, rozmarýn, jeden a půl litru horké vody, bujon a přiveďte k varu.
2
Po deseti minutách vhoďte zelí a řapíkatý celer (hrst celeru si nechte stranou) a vařte dalších deset minut. Vypněte, přidejte zbytek celeru a dochuťte solí, pepřem a olejem.
Něco navíc: Polévku můžete ochutit česnekem nebo do ní přímo na talíři přidat konzervovaného tuňáka.
Tento recept naleznete také v kolekcích:
- Biomenu: Oslavte měsíc biopotravin(4 recepty)
- Nejen pro vegetariány: 30 jídel z biopotravin(30 receptů)
- Quinoa známá neznámá: 14 ověřených receptů(14 receptů)
- Přesnídávkové polévky, které můžete zařadit do nízkotučného jídelníčku(13 receptů)