Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Tabbouleh z quinoy s petrželkou a lilkovým dipem

Tabbouleh z quinoy s petrželkou a lilkovým dipem

4.8/5 Počet hodnocení: 10
Více než hodinu Velmi snadné Pro 2 osoby

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 1393 kcal
Bílkoviny 38 g
Sacharidy 193 g
Tuky 44 g
Vláknina 25 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Bez kudrnky se neobejde česká klasika ani arabský salát tabbouleh, do kterého zužitkujete hned pořádný svazek! Spolu s dipem z grilovaného lilku vás naladí na středozemní notu. Lilek nemusíte grilovat, stačí ho upéct v troubě (rozehřáté na 220 °C asi 40 minut), ale bude tak mít slabší uzenou příchuť. Tabbouleh z quinoy s petrželkou a lilkovým dipem je ideální, když si chcete dopřát autentickou chuť Blízkého východu přímo u vás doma. 

Suroviny

lilek 400 g
česnek 1 stroužek
drcený
lze nahradit hustým smetanovým jogurtem
olivový olej 2 PL
olivový olej
na potření
sůl mořská
pepř
čerstvě mletý
quinoa 100 g
červená
oválná, masitá, sbavená semen, na kostičky
okurka ½ ks
oloupaná, zbavená semen, na kostičky
jarní cibulka 1 ks
na plátky
petrželka 1 svazek
kudrnka, lístky nasekané nahrubo
máta 1 hrst
nasekané

Postup

1

Rozpalte grilovací pánev nebo gril a za občasného obracení grilujte lilek v celku asi 30 minut, až jeho dužina hodně změkne.

2

Dejte stranou trochu zchladnout a pak z něj oloupejte slupku.

3

Dužinu vložte do mixéru spolu s česnekem, hustým bílým jogurtem, 1 lžící citronové šťávy a 1 lžící olivového oleje. Osolte a opepřete a rozmixujte na jemnou pastu. Odložte stranou.

4

Libanonské chleby potřete olejem a opékejte na grilu 30 sekund až minutu po každé straně. Také je dejte stranou.

5

V rendlíku zalijte quinou 180 ml vody a nechte 15 minut bobtnat.

6

Potom zprudka přiveďte k varu, ztlumte, přiklopte poklicí a vařte 15 minut doměkka, nebo až se voda vstřebá. Nechte zcela vychladnout.

7

Na tabbouleh dejte quinou do mísy spolu s nakrájeným rajčetem, okurkou, jarní cibulkou, petrželkou, mátou, zbylou citronovou šťávou a olivovým olejem. Osolte, opepřete a promíchejte.

8

Chleby potřete lilkovým dipem a navrch rozprostřete tabbouleh.

NĚCO NAVÍC
Quinoa je obilnina původem z jihoamerických And, červená quinoa je pak jednou z odrůd quinoy. Koupíte ji například v prodejnách zdravé výživy.

Související články

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2013/6 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2013/6

Apetit magazín

Tajemství al dente aneb Jak uvařit těstoviny jako Italové
  • Jak na to

Tajemství al dente aneb Jak uvařit těstoviny jako Italové

Italové mají k vaření těstovin velmi odpovědný přístup. Správně uvařené těstoviny jsou totiž „al dente“ – tedy tak, aby byly na skus pevné. Pokud jsou měkké a nekladou při skousknutí žádná odpor, někde jste udělali chybu. Jestli chceste...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč