0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Tabbouleh z quinoy s petrželkou a lilkovým dipem

Tabbouleh z quinoy s petrželkou a lilkovým dipem

4.8 / 5. Počet hodnocení: 9
Více než hodinu Velmi snadné Pro 2 osoby

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 1361 kcal
Bílkoviny 36 g
Sacharidy 193 g
Tuky 36 g
Vláknina 27 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Bez kudrnky se neobejde česká klasika ani arabský salát tabbouleh, do kterého zužitkujete hned pořádný svazek! Spolu s dipem z grilovaného lilku vás naladí na středozemní notu. Lilek nemusíte grilovat, stačí ho upéct v troubě (rozehřáté na 220 °C asi 40 minut), ale bude tak mít slabší uzenou příchuť.

Suroviny

lilek 400 g
česnek 1 stroužek
drcený
jogurt řeckého typu 1 PL
lze nahradit hustým smetanovým jogurtem
citronová šťáva 2 PL
olivový olej 2 PL
olivový olej
na potření
sůl mořská
pepř
čerstvě mletý
arabský chléb 2 ks
lze nahradit pita chlebem
quinoa 100 g
červená
rajče 1 ks
oválná, masitá, sbavená semen, na kostičky
okurka ½ ks
oloupaná, zbavená semen, na kostičky
jarní cibulka 1 ks
na plátky
petrželka 1 svazek
kudrnka, lístky nasekané nahrubo
máta 1 hrst
nasekané

1 Rozpalte grilovací pánev nebo gril a za občasného obracení grilujte lilek v celku asi 30 minut, až jeho dužina hodně změkne. Dejte stranou trochu zchladnout a pak z něj oloupejte slupku. Dužinu vložte do mixéru spolu s česnekem, hustým bílým jogurtem, 1 lžící citronové šťávy a 1 lžící olivového oleje. Osolte a opepřete a rozmixujte na jemnou pastu. Odložte stranou.

2 Libanonské chleby potřete olejem a opékejte na grilu 30 sekund až minutu po každé straně. Také je dejte stranou.

3 V rendlíku zalijte quinou 180 ml vody a nechte 15 minut bobtnat. Potom zprudka přiveďte k varu, ztlumte, přiklopte poklicí a vařte 15 minut doměkka, nebo až se voda vstřebá. Nechte zcela vychladnout.

4 Na tabbouleh dejte quinou do mísy spolu s nakrájeným rajčetem, okurkou, jarní cibulkou, petrželkou, mátou, zbylou citronovou šťávou a olivovým olejem. Osolte, opepřete a promíchejte.

5 Chleby potřete lilkovým dipem a navrch rozprostřete tabbouleh.

NĚCO NAVÍC
Quinoa je obilnina původem z jihoamerických And, červená quinoa je pak jednou z odrůd quinoy. Koupíte ji například v prodejnách zdravé výživy.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2013/6 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2013/6

Apetit magazín

Zimní Apetit piknik přilákal tisíce návštěvníků
  • Lidé a jídlo

Zimní Apetit piknik přilákal tisíce návštěvníků

Na začátku byla myšlenka setkat se s vámi, našimi čtenáři, nejen v létě, ale také v druhé polovině roku. Vychutnat si skvělé jídlo, popovídat si, nakoupit dárky, zkrátka si užít krásný den. Bude osvědčený letní recept fungovat i v zimě?...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
549 Kč
384 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč