Tabbouleh z quinoy s petrželkou a lilkovým dipem

Tabbouleh z quinoy s petrželkou a lilkovým dipem

Hodnocení receptu
Průměr: 5 (3)
Do hodiny Velmi snadné Pro 2 osoby

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 987 kcal
Bílkoviny 22 g
Sacharidy 128 g
Tuky 30 g
Vláknina 19 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Bez kudrnky se neobejde česká klasika ani arabský salát tabbouleh, do kterého zužitkujete hned pořádný svazek! Spolu s dipem z grilovaného lilku vás naladí na středozemní notu. Lilek nemusíte grilovat, stačí ho upéct v troubě (rozehřáté na 220 °C asi 40 minut), ale bude tak mít slabší uzenou příchuť.

Suroviny

lilek 400 g
česnek 1 stroužek
drcený
jogurt řeckého typu 1 PL
lze nahradit hustým smetanovým jogurtem
citronová štáva 2 PL
olivový olej 2 PL
olivový olej
na potření
sůl mořská
pepř
čerstvě mletý
arabský chléb 2 ks
lze nahradit pita chlebem
100 g
červená quinoa
rajčata 1 ks
oválné, masité, sbavené semen, na kostičky
okurka 0.5 ks
oloupaná, zbavená semen, na kostičky
jarní cibulka 1 ks
na plátky
1 svazek
kudrnka lístky nasekané nahrubo
máta 1 hrst
nasekané

1 Rozpalte grilovací pánev nebo gril a za občasného obracení grilujte lilek v celku asi 30 minut, až jeho dužina hodně změkne. Dejte stranou trochu zchladnout a pak z něj oloupejte slupku. Dužinu vložte do mixéru spolu s česnekem, hustým bílým jogurtem, 1 lžící citronové šťávy a 1 lžící olivového oleje. Osolte a opepřete a rozmixujte na jemnou pastu. Odložte stranou.

2 Libanonské chleby potřete olejem a opékejte na grilu 30 sekund až minutu po každé straně. Také je dejte stranou.

3 V rendlíku zalijte quinou 180 ml vody a nechte 15 minut bobtnat. Potom zprudka přiveďte k varu, ztlumte, přiklopte poklicí a vařte 15 minut doměkka, nebo až se voda vstřebá. Nechte zcela vychladnout.

4 Na tabbouleh dejte quinou do mísy spolu s nakrájeným rajčetem, okurkou, jarní cibulkou, petrželkou, mátou, zbylou citronovou šťávou a olivovým olejem. Osolte, opepřete a promíchejte.

5 Chleby potřete lilkovým dipem a navrch rozprostřete tabbouleh.

NĚCO NAVÍC
Quinoa je obilnina původem z jihoamerických And, červená quinoa je pak jednou z odrůd quinoy. Koupíte ji například v prodejnách zdravé výživy.

 

Apetit magazín

Chutné rizoto k obědu i k večeři
  • Jak na to

Chutné rizoto k obědu i k večeři

Risotto (rizoto) má původ v severní Itálii, je krémové a vařené ve vývaru. Postupem času recept procestoval celý svět a dostal mnoho podob. Některé jsou tomu původnímu na míle vzdálené, přesto jimi nepohrdneme. Pojďme se podívat, jakou...
K čemu je dobrá dýně a na co jednotlivé druhy použít
  • Novinky a zajímavosti

K čemu je dobrá dýně a na co jednotlivé druhy použít

Podzim je obdobím dýní. Nejenže jsou oblíbenou podzimní dekorací, a to zejména na Halloween, ale v kuchyni z nich můžete připravit spoustu výtečných pokrmů. Uvařit si můžete skvělou dýňovou polévku, omáčku, dýni lze zavařit nebo zapéct v...

Obchod Apetit