Bez kudrnky se neobejde česká klasika ani arabský salát tabbouleh, do kterého zužitkujete hned pořádný svazek! Spolu s dipem z grilovaného lilku vás naladí na středozemní notu. Lilek nemusíte grilovat, stačí ho upéct v troubě (rozehřáté na 220 °C asi 40 minut), ale bude tak mít slabší uzenou příchuť.
Suroviny
1 Rozpalte grilovací pánev nebo gril a za občasného obracení grilujte lilek v celku asi 30 minut, až jeho dužina hodně změkne. Dejte stranou trochu zchladnout a pak z něj oloupejte slupku. Dužinu vložte do mixéru spolu s česnekem, hustým bílým jogurtem, 1 lžící citronové šťávy a 1 lžící olivového oleje. Osolte a opepřete a rozmixujte na jemnou pastu. Odložte stranou.
2 Libanonské chleby potřete olejem a opékejte na grilu 30 sekund až minutu po každé straně. Také je dejte stranou.
3 V rendlíku zalijte quinou 180 ml vody a nechte 15 minut bobtnat. Potom zprudka přiveďte k varu, ztlumte, přiklopte poklicí a vařte 15 minut doměkka, nebo až se voda vstřebá. Nechte zcela vychladnout.
4 Na tabbouleh dejte quinou do mísy spolu s nakrájeným rajčetem, okurkou, jarní cibulkou, petrželkou, mátou, zbylou citronovou šťávou a olivovým olejem. Osolte, opepřete a promíchejte.
5 Chleby potřete lilkovým dipem a navrch rozprostřete tabbouleh.
NĚCO NAVÍC
Quinoa je obilnina původem z jihoamerických And, červená quinoa je pak jednou z odrůd quinoy. Koupíte ji například v prodejnách zdravé výživy.
Tento recept naleznete také v kolekcích:
- Originální saláty 20x jinak(21 receptů)
- Quinoa známá neznámá: 14 ověřených receptů(14 receptů)
- Kopřiva, petrželka a pažitka: 24 receptů, ve kterých hrají prim tyto bylinky (24 receptů)
- 30 receptů na snadná vegetariánská jídla, která v létě oceníte(33 receptů)