0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Zrní pro zdraví

Zrní pro zdraví
sdílet:
Udělejte pro své zdraví maximum a dejte šanci méně obvyklým obilninám a semenům. Svou lahodnou chutí vás zaručeně překvapí a přesvědčí vás, že žít zdravěji nutně neznamená jíst méně chutně.

Quinoa

Co to je? Semena merlíku chilského, který se jako obilovina (ačkoli nejde o ,obilí‘) pěstuje od dob Inků. Malá kulatá zrna se podobají prosu, ale mají světle hnědou barvu.
Proč si ji dát? Chuť je jemná, ale konzistence poměrně pevná. Uvařením zrna zesládnou a zbělají.

 

Špalda

Co to je? Špalda je prastarý jihoevropský druh pšenice.
Proč si ji dát? Má jemnou ořechovou příchuť a je snadno stravitelná. Mohou ji tolerovat lidé s nesnášenlivostí běžné pšenice (nikoli lepku!). Špaldovou moukou se dá při pečení nahrazovat běžná pšeničná mouka.

 

Bulgur

Co to je? Bulgur je něco jako pšeničná obdoba rýže parboiled. Celá pšeničná zrna se předvaří, usuší a pak hrubě semelou.
Proč si ho dát? Je bohatý na bílkoviny a minerály a má ořechovou chuť. Chutná jako příloha nebo základ sytých salátů.

 

Divoká rýže

Co to je? Divoká rýže jsou ve skutečnosti zrna rýži příbuzné severoamerické rostliny zizanie, která roste rovněž v mělké vodě.
Proč si ji dát? K bílé či parboiled rýži vytváří příjemný barevný kontrast, nabízí toho ještě mnohem
víc: neobsahuje lepek (stejně jako rýže), a k tomu je v ní mnoho esenciální aminokyseliny lysinu, vitaminů skupiny B, hořčíku, zinku, manganu a fosforu a poměrně dost železa a draslíku.

 

Ječmen

Co to je? Pravděpodobně nejstarší pěstovaná obilovina. U nás ho přeměněný na pivo ochutnal skoro každý
dospělý.
Jak si ho dát? Kroupy se používají nejen v české kuchyni (hlavně k vepřovému), ale třeba i v židovském šouletu. Ke zdravějšímu slazení je v prodejnách zdravé výživy ke koupi sladový sirup.

 

Autor: Redakce Apetit

Apetit magazín

Jak na konzervování ovoce a zeleniny?
  • Tipy a triky

Jak na konzervování ovoce a zeleniny?

Mohlo by se zdát, že domácí konzervování už patří minulosti. Nicméně naše babičky se na zimu vždy poctivě připravovaly a měly díky němu vystaráno. Tak proč to nezkusit také? Poradíme vám, jak vybrat správnou metodu pro různé druhy ovoce a...
Fare la scarpetta: Vytvoř si botu a vytři s ní talíř
  • Poradna

Fare la scarpetta: Vytvoř si botu a vytři s ní talíř

Šťávy a omáčky často zůstanou na talíři jen proto, že není jak dostat do pusy a neporušit hned několik zásad správného stolování. Taková nesnáz ovšem Italy nezastaví. Vezmou kousek bílého pečiva a talíř jím vytřou do sucha. Tento zvyk je...
6 tipů, jak uspořádat zábavnou letní party
  • Jak na to

6 tipů, jak uspořádat zábavnou letní party

Spřádáte plány na následující víkend? Co takhle svolat rodinu či kamarády a uspořádat nezapomenutelnou grilovací party? Chuť domácích burgerů, šťavnatých steaků nebo grilované zeleniny zaručí, že se všichni zúčastnění budou olizovat až za...
Keto dieta a všechno, co o ní potřebujete vědět
  • Zdraví a výživa

Keto dieta a všechno, co o ní potřebujete vědět

Potraviny s označením keto a stejnojmenná dieta jsou momentálně velkým hitem a valí se na nás ze všech stran. Keto propaguje celá řada celebrit a influencerů jakožto rychlý a spolehlivý způsob, jak docílit vysněné figury. Seznamte se s...
Komerční sdělení
Superpotraviny dobývají svět. Po kterých Češi šílí?
  • Zdraví a výživa

Superpotraviny dobývají svět. Po kterých Češi šílí?

Superpotraviny a takzvané potraviny budoucnosti si čím dál více získávají na popularitě. Pandemie koronaviru, ale také obavy o životní prostředí přivedly mnoho Čechů ke zdravější stravě. Které značky jsou nejpopulárnější? A proč Češi šílí...

Obchod Apetit