0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Zrní pro zdraví

zrní
ZDROJ: Pixabay.com
sdílet:

Udělejte pro své zdraví maximum a dejte šanci méně obvyklým obilninám a semenům. Svou lahodnou chutí vás zaručeně překvapí a přesvědčí vás, že žít zdravěji nutně neznamená jíst méně chutně.

Quinoa

Co to je? Semena merlíku chilského, který se jako obilovina (ačkoli nejde o ,obilí‘) pěstuje od dob Inků. Malá kulatá zrna se podobají prosu, ale mají světle hnědou barvu.
Proč si ji dát? Chuť je jemná, ale konzistence poměrně pevná. Uvařením zrna zesládnou a zbělají.

Špalda

Co to je? Špalda je prastarý jihoevropský druh pšenice.
Proč si ji dát? Má jemnou ořechovou příchuť a je snadno stravitelná. Mohou ji tolerovat lidé s nesnášenlivostí běžné pšenice (nikoli lepku!). Špaldovou moukou se dá při pečení nahrazovat běžná pšeničná mouka.

Bulgur

Co to je? Bulgur je něco jako pšeničná obdoba rýže parboiled. Celá pšeničná zrna se předvaří, usuší a pak hrubě semelou.
Proč si ho dát? Je bohatý na bílkoviny a minerály a má ořechovou chuť. Chutná jako příloha nebo základ sytých salátů.

Divoká rýže

Co to je? Divoká rýže jsou ve skutečnosti zrna rýži příbuzné severoamerické rostliny zizanie, která roste rovněž v mělké vodě.
Proč si ji dát? K bílé či parboiled rýži vytváří příjemný barevný kontrast, nabízí toho ještě mnohem
víc: neobsahuje lepek (stejně jako rýže), a k tomu je v ní mnoho esenciální aminokyseliny lysinu, vitaminů skupiny B, hořčíku, zinku, manganu a fosforu a poměrně dost železa a draslíku.

Ječmen

Co to je? Pravděpodobně nejstarší pěstovaná obilovina. U nás ho přeměněný na pivo ochutnal skoro každý
dospělý.
Jak si ho dát? Kroupy se používají nejen v české kuchyni (hlavně k vepřovému), ale třeba i v židovském šouletu. Ke zdravějšímu slazení je v prodejnách zdravé výživy ke koupi sladový sirup.

Související články

Autor: Redakce Apetit

Apetit magazín

Jak vybrat nejlepší olivový olej a co s ním podniknout
  • Tipy a triky

Jak vybrat nejlepší olivový olej a co s ním podniknout

Olivovému oleji se připisují skvělé účinky jako dlouhověkost a zdraví. Je nedílnou součástí středomořské stravy, oblíbený je však po celém světě. Jaký typ olivového oleje si pořídit na salát, s kterým vařit a co znamenají názvy na etiketách...
5 jídel, která si domů raději neobjednávejte
  • Poradna

5 jídel, která si domů raději neobjednávejte

V uplynulých letech se s rozvážkovou službou jídla do domu doslova roztrhl pytel. Pokud i vy patříte mezi milovníky restauračního jídla v teple a klidu domova, možná vás zaujme našich pět tipů, čemu se ve verzi ‚s sebou‘ raději vyhnout. ...
Jambalaya, gumbo, beignets: Uvařte si menu z New Orleans!
  • Lidé a jídlo

Jambalaya, gumbo, beignets: Uvařte si menu z New Orleans!

Slavná kuchyně lousianského města New Orleans je výsledkem bohaté směsice kultur, které našly svůj domov podél řeky Mississippi. Projevuje se specifickými jídly, plnými vůní a barev. Připravit si je doma v českých podmínkách je překvapivě...
Jak na dokonalý vývar
  • Tipy a triky

Jak na dokonalý vývar

Vývar je dokonalou surovinou pro každou omáčku, polévku a velkou část dalších pokrmů. Je základem profesionálního i amatérského vaření. Jeho příprava zabere nějaký ten čas, ale můžete připravit velké množství a po dávkách ho zamrazit....

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
549 Kč
439 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč