Quinoa. Indové jí přezdívali matka obilí. A vy budete určitě souhlasit – má všestranné využití, lahodnou chuť a je velmi snadná na přípravu! Rizoto s quinoou a pečenou zeleninou je senzační bezmasé jídlo, které si vychutnáte především v zimním období, kdy je dostatek zeleniny vhodné na pečení.
Suroviny
Postup
Operte quinou a rýži a dejte je na 15–20 minut vařit do jednoho litru osolené vody.
Rozpalte troubu na 200 stupňů. Zeleninu a česnek smíchejte s olejem, solí a pepřem či bylinným peprníkem a dejte v hlubokém pekáči do trouby. Pečte 20 minut zakryté; pak odkryjte, stáhněte troubu na 180 stupňů a pečte dalších 20 minut.
Nakonec vmíchejte uvařenou rýži s quinoou, dochuťte citronem, bylinkami, solí a pepřem.
Něco navíc: Rizoto můžete uvařit i s mírným předstihem – dá se totiž udržovat delší dobu v mírně vyhřáté troubě, aniž by utrpěla jeho chuť.
Tento recept naleznete také v kolekcích:
- Biomenu na září(3 recepty )
- Quinoa známá neznámá: 14 ověřených receptů(14 receptů )
- Nejen pro vegetariány: 30 jídel z biopotravin(30 receptů )
- 40 receptů bez masa nejen pro vegetariány(41 receptů )
- 15 bezlepkových jídel, která připravíte z běžných surovin(15 receptů )