Quinoa. Indové jí přezdívali matka obilí. A vy budete určitě souhlasit - má všestranné využití, lahodnou chuť a je velmi snadná na přípravu!
Suroviny
quinoa
250
g
rýže
200
g
sůl
Na pečenou zeleninu
zelenina
1
kg
sezónní, např. 5 ks cibule, 2-3 papriky
cuketa
2
ks
očištěné a pokrájené na větší kusy, v zimě např. cibule, mrkev a petržel
česnek
3
stroužky
pokrájený na plátky
pepř
1
PL
mletý nebo tzv. bylinný peprník
olivový olej extra panenský
50
ml
sůl
Na dochucení
citronová štáva
2
PL
z biocitronu
bazalka
1
hrst
natrhaná, nebo oregano
1 Operte quinou a rýži a dejte je na 15–20 minut vařit do jednoho litru osolené vody.
2 Rozpalte troubu na 200 stupňů. Zeleninu a česnek smíchejte s olejem, solí a pepřem či bylinným peprníkem a dejte v hlubokém pekáči do trouby. Pečte 20 minut zakryté; pak odkryjte, stáhněte troubu na 180 stupňů a pečte dalších 20 minut.
3 Nakonec vmíchejte uvařenou rýži s quinoou, dochuťte citronem, bylinkami, solí a pepřem.
Něco navíc: Rizoto můžete uvařit i s mírným předstihem – dá se totiž udržovat delší dobu v mírně vyhřáté troubě, aniž by utrpěla jeho chuť.