Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Rizoto s quinoou a pečenou zeleninou
ZDROJ: Apetit
sdílet:
4/5 Počet hodnocení: 51
Více než hodinu Velmi snadné 4

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 2426 kcal
Bílkoviny 67 g
Sacharidy 374 g
Tuky 64 g
Vláknina 45 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Quinoa. Indové jí přezdívali matka obilí. A vy budete určitě souhlasit – má všestranné využití, lahodnou chuť a je velmi snadná na přípravu! Rizoto s quinoou a pečenou zeleninou je senzační bezmasé jídlo, které si vychutnáte především v zimním období, kdy je dostatek zeleniny vhodné na pečení.

Suroviny

quinoa 250 g
rýže 200 g
sůl
Na pečenou zeleninu
sezónní, např. 5 ks cibule, 2-3 papriky
očištěné a pokrájené na větší kusy, v zimě např. cibule, mrkev a petržel
česnek 3 stroužky
pokrájený na plátky
pepř 1 PL
mletý nebo tzv. bylinný peprník
sůl 1 PL
olivový olej extra panenský 50 ml
Na dochucení
bazalka 1 hrst
natrhaná, nebo oregano

Postup

1

Operte quinou a rýži a dejte je na 15–20 minut vařit do jednoho litru osolené vody.

2

Rozpalte troubu na 200 stupňů. Zeleninu a česnek smíchejte s olejem, solí a pepřem či bylinným peprníkem a dejte v hlubokém pekáči do trouby. Pečte 20 minut zakryté; pak odkryjte, stáhněte troubu na 180 stupňů a pečte dalších 20 minut.

3

Nakonec vmíchejte uvařenou rýži s quinoou, dochuťte citronem, bylinkami, solí a pepřem.

Něco navíc: Rizoto můžete uvařit i s mírným předstihem – dá se totiž udržovat delší dobu v mírně vyhřáté troubě, aniž by utrpěla jeho chuť.

Související články

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2008/9 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2008/9

Apetit magazín

AD
Vychutnejte si dokonalý kopeček zmrzliny
  • Zajímavosti

Vychutnejte si dokonalý kopeček zmrzliny

Zmrzlina k létu neodmyslitelně patří, milují ji děti i dospělí. Chladivý kopeček v horkých dnech dokonale osvěží a potěší chuťové buňky. Marks & Spencer si letos opět připravil několik novinek ze světa mraženého osvěžení – a...