Biopotraviny plní pulty obchodů a v kvalitě bio dnes můžete koupit téměř cokoliv. Od základních potravin, jako jsou mléčné výrobky, maso a uzeniny přes luštěniny a suché plody, až po čokolády, marmelády a další mlsoty. Představujeme pět potravin, které stojí za vyšší cenu v organické kvalitě opravdu pořídit.
Produkty, které pocházejí z ekologického zemědělství, stojí víc a ne vždy vyšší cena přináší i výrazné benefity. Které biopotraviny se podle expertů vyplatí kupovat, i když za ně zaplatíte více?
1. Maso
Výraznější chuť, vyšší obsah výživných látek a také lepší textura – to vše čekáme od masa z ekologického chovu. Jako významné plus vnímáme také šťastnější a pohodovější život zvířat, který se do výše uvedených vlastností masa rozhodně propisuje. Zkuste někdy k nedělnímu obědu upéct biokuře. Budete nadšeni šťavnatostí masa, žádnou mdlou pečínku rozhodně nečekejte.
4. Polenta a kukuřičné výrobky
Ve USA je drtivá většina plochy oseta geneticky modifikovanou kukuřicí. Škrob z ní najdete ve spoustě potravin, které denně běžně jíte. Pro polentu na kaši sáhněte raději do regálu ve zdravé výživě.
TIP: Skvělou kukuřici na popcorn, který si můžete připravit doma, najdete v prodejnách dm pod značkou Alnatura.
3. Mléčné výrobky
Mléčné výrobky patří k nejprodávanějším produktům v kvalitě bio. Stačí ochutnat a pochopíte proč. Rozdíl v konzistenci i chuti je s konvenčním zemědělstvím často nesrovnatelný.
- Stejně jako u masa zde platí, že životní podmínky zvířat hrají v chuti mléka nezanedbatelnou roli.
Třeba bio kozí sýry přímo od farmáře jsou lahůdkou, na které je snadné vytvořit si závislost.
4. Sójové produkty
Spolu s kukuřicí patří sója k nejčastěji geneticky modifikovaným plodinám. Tím se zvyšuje výnosnost i odolnost vůči chorobám. U výrobků ze sóji, která byla vypěstována v rámci ekologického zemědělství, máte jistotu, že s ní nijak manipulováno nebylo.
Náš favorit: Skvělé výrobky z biosóji, která se pěstuje na Slovensku, nabízí už třicet let slovenská firma Lunter. Jejich produkty koupíte dnes koupíte v široké obchodní síti.
5. Citrusy
Nastrouhaná kůra z citronu nebo pomeranče skvěle dochutí dezerty a moučníky. Citrusy z konvenčního zemědělství jsou však velmi intenzivně ošetřené postřiky, a tak je pokrývá vrstva pesticidů a dalších chemických látek. Bohužel ji neodstraní ani pečlivé omytí. Kůru z biocitronů si můžete klidně nastrouhat a zamrazit do zásoby. Budete ji tak mít vždy po ruce. My už si bez ní bábovku nedokážeme představit!