Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Polentové škubánky se čtyřmi druhy sýra
Polentové škubánky se čtyřmi druhy sýra
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Polentové škubánky se čtyřmi druhy sýra

4.7/5 Počet hodnocení: 6
Do 20 minut Velmi snadné 4

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 705 kcal
Bílkoviny 33 g
Sacharidy 6 g
Tuky 60 g
Vláknina 0 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Vychladlá polenta je podobně jako brambory schopna mnoha dalších proměn, což je také příčinou její široké obliby. Dá se různě krájet a vykrajovat, ať už nožem, nebo lžící. Tahle metamorfóza nám připomněla české škubánky; s ‚quattro formaggi‘ ovšem získají italský šmrnc!

Suroviny

mouka polentová ½ kg
rostlinný olej
na vymazání plechu, popř. opékání
sýr 300 g
různé druhy, vč. plísňového, nastrouhaných/rozdrobených

Postup

1

Polentu uvařte podle návodu na obalu; poměry vody a mouky i čas vaření se totiž mohou u různých typů velmi lišit. (U instantní polenty to bývá jeden díl vody ke čtyřem dílům mouky a osmiminutová doba varu.) Po uvaření naneste polentu ve vyšší vrstvě na plech vymazaný olejem, povrch uhlaďte a nechte vychladnout. Pak lžící vykrajujte ,škubánky; jestli chcete, můžete je ještě osmahnout na pánvi. Budou pak výraznější, ale také o něco vydatnější.

2

Troubu předehřejte na 180, horkovzdušnou na 160 stupňů, vykrájenou polentu naklaďte do pekáčku nebo na zapékací pánev a posypte nastrouhanými a/nebo rozdrobenými sýry. Vložte do trouby a zhruba deset minut zapékejte, aby se sýr natavil.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2006/7 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2006/7

Komentáře

10.12.2008 00:46
Polenta je velmi zdrava no je pravda, ze je bez chuti -tak jej treba pomoct. Ja ju dochucujem tak, ze pri vareni pridam kocku bujonu, zeleninovy alebo aj slepaci. Skusala som aj masovy aby to zavanalo trochu po masku pre mojho draheho :) Vsetky kombinacie su vyborne mozete skusit aj granulovany cesnak ci bylinky - fantazii sa medze nekladu. takto upravena polenta ma iny smrnc.Dobru chut.
25.09.2007 08:41
Musím přiznat, že mne polenta zklamala. Kombinace čtyř druhů sýrů byla výborná, ale ve spojení s polentou... Třeba jsem něco opomněla.
10.09.2007 20:53
Recept se nachází v č.7/06, str.85
24.07.2007 11:01
tak mně moc nechutnaly, polenta je bez chuti (to vím), ale ani sýr jí nezachránil. Asi jsem někde udělala chybu
05.04.2007 10:20
Vzala jsem to jako inpiraci a zkusila s bramborovými škubánky, které moc často nedělám - jsou pracné a stejně, byť opečené, zbydou. Tentokrát nezbylo nic a poptávka trvala! Příště konečně udělám polentové. Srdečně zdravím redakci časopisu Apetit. LL

Apetit magazín

Jaké želírovací prostředky použít na přípravu džemu
  • Tipy a triky

Jaké želírovací prostředky použít na přípravu džemu

Jahodový, višňový, malinový, meruňkový, rybízový nebo třeba švestkový. Příprava domácích džemů je na spadnutí, a tak není divu, že se v obchodech opět poohlížíme po vhodných želírovacích prostředcích. Pokud se zavařováním džemů a marmelád...