Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Grilovaná polenta

Grilovaná polenta

4.1/5 Počet hodnocení: 10
Více než hodinu Snadné 4-6

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 1404 kcal
Bílkoviny 32 g
Sacharidy 309 g
Tuky 4 g
Vláknina 8 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Jemně nasládlou kukuřičnou kaši jménem polenta používají v některých oblastech Itálie dokonce místo chleba. Opečením se její chuť krásně zvýrazní, ale určitě jí prospěje ještě trocha česneku. Skvěle se hodí nejen ke grilovaným masům, ale i k zelenině a houbám.

Suroviny

polenta 400 g
voda 1,5 l
studená
sůl
olej
na potření mřížky a na placky
česnek 1 stroužek
rozdrcený, přimíchaný do oleje na potírání

Postup

1

V silnostěnném kastrolu nasucho osmahněte kukuřičnou krupici.

2

Když začne sladce vonět, za stálého míchání ji zalijte vodou. Osolte a promíchávejte až k bodu varu. Přikryjte a vařte za občasného míchání na mírném ohni tak čtyřicet minut. Jakmile se nelepí na stěny hrnce, je hotovo.

3

Vyklopte ji na tác nebo plech vyložený pečicím papírem. Zarovnejte na zhruba centimetrovou výšku a povrch uhlaďte. Nechte hodinu až dvě vychladnout.

4

Potom polentu krájejte na různé tvary a grilujte. Občas ji potřete olejem s rozdrceným česnekem.

NĚCO NAVÍC:
Hotovou polentu nabízejí prodejny zdravé výživy v podobě válečku připomínajícího knedlík. Ten pak už jenom příčně nebo podélně nakrájíte a ogrilujete, případně opečete na pánvi nebo v troubě.

Související články

Tento recept naleznete také v kolekcích:

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2005/8 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2005/8

Komentáře

03.09.2007 13:21
Recept se nachází v č.8/05, str.35