Jemně nasládlou kukuřičnou kaši jménem polenta používají v některých oblastech Itálie dokonce místo chleba. Opečením se její chuť krásně zvýrazní, ale určitě jí prospěje ještě trocha česneku. Skvěle se hodí nejen ke grilovaným masům, ale i k zelenině a houbám.
Suroviny
1 V silnostěnném kastrolu nasucho osmahněte kukuřičnou krupici.
Když začne sladce vonět, za stálého míchání ji zalijte vodou. Osolte a promíchávejte až k bodu varu. Přikryjte a vařte za občasného míchání na mírném ohni tak čtyřicet minut. Jakmile se nelepí na stěny hrnce, je hotovo.
2 Vyklopte ji na tác nebo plech vyložený pečicím papírem. Zarovnejte na zhruba centimetrovou výšku a povrch uhlaďte. Nechte hodinu až dvě vychladnout. Potom polentu krájejte na různé tvary a grilujte. Občas ji potřete olejem s rozdrceným česnekem.
NĚCO NAVÍC:
Hotovou polentu nabízejí prodejny zdravé výživy v podobě válečku připomínajícího knedlík. Ten pak už jenom příčně nebo podélně nakrájíte a ogrilujete, případně opečete na pánvi nebo v troubě.
Komentáře
Anonym
03.09.2007 13:21
Apetit 8/05