Příprava je snadná, urychlí ji hotová italská omáčka. Aby byl povrch ještě vláčnější, dajte na něj kousky másla.
Suroviny
Postup
V kastrolu rozehřejte olej a asi pět minut na něm smažte cibulku, dokud nebude vláčná. Potom k ní řidejte mleté maso, rozmělněte ho vidličkou a za stálého míchání také osmažte, aby začalo chytat barvu.
Přilijte omáčku, důkladně promíchejte a na mírném plameni spolu povařte asi dvacet minut. Pokud omáčka moc houstne, přidejte trochu vody, aby se směs nepřipalovala. Na závěr podle chuti osolte a opepřete.
Předehřejte gril v troubě nebo ji rozehřejte na nejvyšší stupeň. Z bloku hotové polenty nakrájejte asi dvacet plátků. Podušené mleté maso přelijte do zapékací formy o objemu zhruba litr a půl a překryjte je plátky polenty tak, aby se lehce překrývaly.
Posypte sýrem a zapékejte (pod grilem asi pět minut), dokud plátky polenty nezískají zlatohnědou, na okrajích tmavší barvu.
Dejte to k ledu
Koláč můžete až na měsíc zmrazit. Potom ho nechte přes noc v chladničce nebo ho rozmrazte v mikrovlnce a poté pečte pětadvacet minut při 200 °C, u horkovzdušné trouby při 180 °C.
Tip Apetitu
Stačí jen ohřát! Hotovou chlazenou polentu, která vám ušetří čas i energii, koupíte v Delvitě či Albiu. 500 g vyjde na cca 34 Kč.
Komentáře