0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Cuvée

víno
ZDROJ: Archiv
sdílet:

Výraz pro víno, k jehož výrobě bylo využito více odrůd vinné révy. Procesu jeho výroby se říká kupážování nebo též scelování. 

 

Scelování, tj. mísení vín, se provádí ke zlepšení jakosti konečného výrobku. Používá se zejména u výroby známkových vín, které tak získávají stabilní kvalitu a charakter. V zahraničí se většinou míchají už hrozny z vinice, a tím se získává stabilní charakter vín z jednotlivých ročníků.

Scelováním se vinaři snaží dosáhnout souladu mezi jednotlivými složkami vína. Proto se spojují například vína výrazná s méně výraznými, méně alkoholická s více alkoholickými. Výsledné víno tak má harmonickou chuť, která těží z vlastností všech použitých odrůd.

Související články

Slámové víno
  • Tipy a triky

Slámové víno

Má svůj fascinující příběh, sladkou chuť a poměrně složitý, přesně daný a po staletí neměnný postup výroby. Dopřejte si slámové víno!...
Ledové víno
  • Tipy a triky

Ledové víno

Kdo by si pomyslel, že když je na vinici mráz, mnou si vinaři ruce. Jedině tehdy totiž může vzniknout sladké a aromatické ledové víno. ...
Autor: Redakce Apetit

Apetit magazín

Oslavte babí léto dokonalými chuťovkami
  • Poradna

Oslavte babí léto dokonalými chuťovkami

Létu sice už odzvonilo, začínající podzim však přináší stále spoustu příležitostí ke společenskému setkání. Dostali jste pozvánku na piknik nebo odpolední víkendové grilování s přáteli a lámete si hlavu, co donést jako pohoštění?...
STORY
Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Kuchyně je srdcem domácnosti. Nejenže v ní vznikají veškeré dobroty pro vaše nejmilejší, ale také v ní trávíte poměrně dost času. Aby byl efektivní a veškerá příprava jídla šla doslova od ruky, je potřeba mít ty správné kousky. ...

Obchod Apetit