Hovězí na víně s brusinkami

Hovězí na víně s brusinkami

Hodnocení receptu
Průměr: 4 ()
Více než hodinu Snadné 4

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 2782 kcal
Bílkoviny 229 g
Sacharidy 78 g
Tuky 139 g
Vláknina 9 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Na dušených masech je skvělé, že si někde tiše bublají a nevyžadují od vás žádné eskamotérské kousky. Rozhodně platí, že ohřívaná jsou lepší. Většinou na ně vytáhnu ten největší kastrol a přebytky zamrazím. A rozhodně zkuste původně americký trik s dušením v troubě – ušetří vám spoustu práce!

Suroviny

hovězí maso 1 kg
nejlépe kližka nebo přední
mouka pšeničná hladká 2 PL
cibule 3 ks
nejlépe červená, nakrájená na plátky
olivový olej 4 PL
víno červené 300 ml
vývar hovězí 300 ml
brusinky 3 PL
zavařené
sůl
na dochucení
pepř
na dochucení
petržel
sekaná, na dochucení

1 Maso nakrájejte na silnější plátky, a ty pak na ‚gulášové‘ nebo drobnější kostky. Poprašte moukou, solí a pepřem, nebo tyto suroviny vsypte spolu s kostkami hovězího do igelitového sáčku. Když jím pak pořádně zatřesete, maso se rychle a stejnoměrně obalí.

2 Ve velkém silnostěnném kastrolu, který můžete dát do trouby, rozehřejte část oleje. Vsypte do něj kousky masa tak, aby se vzájemně nepřekrývaly, a ze všech stran je opečte, až zhnědnou. Pak je hned vyjměte na hluboký talíř. Troubu předehřejte na 200, horkovzdušnou na 180 °C.

3 Do kastrolu přilijte zbytek oleje, vsypte cibuli, osmahněte ji a do kastrolu vraťte maso i se šťávou, která se nashromáždila v talíři. Přilijte víno i vývar, promíchejte, osolte a opepřete. Přikryjte pokličkou a vložte do trouby. Maso se bude dusit rovnoměrněji než při dušení na sporáku.

4 Po deseti minutách stáhněte teplotu o dvacet stupňů a hovězí zvolna duste asi hodinu a půl, dokud není opravdu krásně měkké. Občas zkontrolujte, jestli se nevydusilo moc šťávy; v tom případě maso trochu podlijte horkou vodou nebo vínem. V závěru přidejte do omáčky brusinky, promíchejte a ještě prohřejte. Podávejte s bramborovou kaší, rýží nebo knedlíky, posypané zelenou petrželkou.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2005/10 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2005/10

Komentáře

Anonym

Dusit doporučuju v papiňáku... Dlouho to trvá..

Anonym

Tento recept jsem uvařila manželovi,který je opravdu gurmán a jen tak něčím se mu nezavděčím a byl ohromenje to opravdu perfektní recept,který budu vařit často.Dušení v troubě mě nadchlo masíčko je opravdu rovnoměrně měkounké i když to trvá 2,5 h ale to za to stojí.Vínem jsem nešetřila dala jsem 300ml pro 2 osoby a bylo to moc dobrý.Tento recept všem doporučuju a díky apetitu se manželovi vždy zavděčím.

Anonym

Dušení v troubě jsem praktikovala v PN, kdy jsem ležela se zánětem ledviny a kmitání okolo sporáku mi příliš nešlo. Skutečně vynikající způsob, sama jsem byla překvapená.

Anonym

Souhlasím s Ivkou, že dušení v troubě je sice dlouhé, ale výsledek stojí za to. Akorát si na to dušení nechte tak 2 až 2,5 hodiny.

Anonym

Tak já se jednou za 14 dní scházím ještě se dvěma známýma a vždy vaříme něco z apetitu - a toto byla skvělá volba - mňamka. (A i ti co moc maso nemuseli si toto dali - fakt úspěch). Jen nevím co budeme dělat příště - tolik receptů, že vybrat jen jeden je problém.

Obchod Apetit