Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Králík marinovaný v červeném víně

Králík marinovaný v červeném víně

4.4/5 Počet hodnocení: 21
Více než hodinu Velmi snadné 4

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 7533 kcal
Bílkoviny 494 g
Sacharidy 535 g
Tuky 256 g
Vláknina 106 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

V alpském podhůří na severu Itálie je tahle domácí úprava nesmírně oblíbená – hlavně v zimě. Velmi lahodný způsob, jak se zahřát!

Suroviny

naporcovaný
težší, suché
mrkev 3 ks
řapíkatý celer 1 svazek
česnek 4 stroužky
jalovec 3 kuličky
vývar 1 l
sůl
na dochucení
pepř
na dochucení
olivový olej 2 PL
jalovec 1 snítka
na ozdobu, nemusí být

Postup

1

Do větší teflonové pánve vložte opláchnuté porce králíka a zakryjte je poklicí. Pět až deset minut je bez tuku prohřívejte na mírném plameni. Potom slijte vodu, kterou maso pustí, a postup opakujte; postačí dvě minuty. Znovu slijte tekutinu a opláchněte maso pod studenou vodou.

2

Vložte králíka do velké mísy spolu s nakrájenou zeleninou a kořením. Zalijte vínem a na 24 až 48 hodin uložte do ledničky.

3

V široké nerezové pánvi rozehřejte olivový olej. Vkládejte do něj kousky marinovaného masa a krátce je opékejte. Potom je osolte, přikryjte pokličkou a na mírném plameni asi hodinu duste. Podlévejte vývarem a marinádou.

4

Mouku rozmíchejte v troše teplého vývaru a vlijte do šťávy. Promíchejte a krátce povařte, až omáčka zhoustne. Pak jí zalijte králíka a případně ho ozdobte snítkou jalovce. Podávejte s polentou.

Související články

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2005/11 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2005/11

Komentáře

01.01.2018 17:43

A co s tou zeleninou uz nenapíše.... Prece ji nevyhodim...

02.01.2018 10:09

Dobrý den,
zatím jsme to nezkoušeli, ale asi by bylo možné marinovanou zeleninu slít (šťávu nevylévejte, budete ji potřebovat na podlévání) a okapanou následně zalít 1/2 litrem vody a uvařit z ní vývar, který pak použijete místo poloviny masového vývaru z ingrediencí. Zeleninu stejně nakonec vyhodíte, ale alespoň ji využijete ještě jednou.

S pozdravem, redakce Apetitu

10.01.2008 15:59
Chcete-li, aby maso více natáhlo chuť u barvu vína (marinády), tak ho nesmažte před marinováním, ale propíchejte ho na více místech a dejte do marinády - maso si krásně natáhne marinádu až ke kosti (pokud to napícháte až ke kosti), jinak bude hl. červené jen po povrchu
19.02.2008 15:40
Dělala jsem to tak, jak píšeš, Jani, už taky a bylo to opravdu božské. Bůh určitě tvé počínání plně schvaluje .-)
03.09.2007 18:01
Recept se nachází v č.11/05, str.42
01.03.2007 16:10
Tak tohleto je absolutně báječné. Tak nám to chutnalo, že jsem napříště udělala podle tohoto receptu kuře a nezklamalo mě. Dobré červené víno dělá zázraky :-)