Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Fenykl s rajčaty a bílým vínem
Fenykl s rajčaty a bílým vínem
ZDROJ: Flickr.com
sdílet:

Fenykl s rajčaty a bílým vínem

4.3/5 Počet hodnocení: 17
Více než hodinu Velmi snadné 4

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 588 kcal
Bílkoviny 11 g
Sacharidy 38 g
Tuky 29 g
Vláknina 24 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Fenykl je zelenina, kterou v zimě běžně dostanete v supermarketech i tržnicích. Bulvy mají typickou anýzovou chuť a jsou velmi křupavé a křehké. Dušením báječně zvláční a charakteristická chuť získá další příjemný rozměr. Hodí se k pečeným masům a grilovaným uzeninám.

Suroviny

bulvy
olivový olej extra panenský 2 PL
zralá, nahoře křížem naříznutá
česnek 2 stroužky
rozdrcené
chilli sušené špetka
mleté, drcené
tymián 1 ČL
rozemnutý a sušený
suché
vývar zeleninový 100 ml
z kostky
petrželka
nasekaná k podávání
sůl
pepř
cukr
na ochucení, lze vynechat

Postup

1

Troubu předehřejte na 180, horkovzdušnou na 160 stupňů. Fenykl zbavte ovadlých listů a nakrájejte podélně na čtvrtky (pokud jsou větší, klidně je ještě rozpulte).

2

Ve velké silnostěnné pánvi rozehřejte olej a ze všech stran na něm osmahněte fenykl, aby hezky zezlátl. Pomocí děrované naběračky ho pak přeneste do zapékací formy, řeznou plochou nahoru.

3

Zatímco se opéká fenykl, spařte rajčata vroucí vodou, po minutě je přelijte vodou studenou a pak z nich stáhněte slupku a nahrubo je nakrájejte.

4

V pánvi po fenyklu opečte česnek, zasypte ho chilli i tymiánem a asi půl minuty opékejte. Přidejte rajčata i s vyteklou šťávou, promíchejte a tři minuty vařte.

5

Poté vlijte víno, uveďte do varu a minutu vařte. Nakonec přidejte vývar a povařte ještě dvě až tři minuty.

6

Osolte a opepřete, případně dochuťte špetkou cukru. Takto připravenou omáčku přelijte přes fenykl. Zapékací formu přikryjte alobalem a vložte na střední drážku v troubě.

7

Duste asi hodinu, dokud fenykl dokonale nezvláční. Podávejte posypaný čerstvou petrželkou.

Související články

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2006/2 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2006/2

Komentáře

19.10.2022 15:43
Výborné
23.06.2015 17:13

Uvařila jsem ho jako přílohu ke kuřecím steakům a chutnal nám tak, že ho zařadím do kuchařky s oblíbenými recepty. Je to voňavé, lehké, chutné jídlo. Určitě zajímavá obměna klasických příloh.

04.09.2007 17:04
Recept se nachází v č.2/06, str.26
22.08.2007 16:01
Uvarila jsem presne podle receptu a bylo to vyborne... normalne fenykl moc nemusim, ale v tehle uprave mne i vsem ostatnim moc chutnal:-)

Apetit magazín

AD
Vychutnejte si dokonalý kopeček zmrzliny
  • Zajímavosti

Vychutnejte si dokonalý kopeček zmrzliny

Zmrzlina k létu neodmyslitelně patří, milují ji děti i dospělí. Chladivý kopeček v horkých dnech dokonale osvěží a potěší chuťové buňky. Marks & Spencer si letos opět připravil několik novinek ze světa mraženého osvěžení – a...