Fenykl je zelenina, kterou v zimě běžně dostanete v supermarketech i tržnicích. Bulvy mají typickou anýzovou chuť a jsou velmi křupavé a křehké. Dušením báječně zvláční a charakteristická chuť získá další příjemný rozměr. Hodí se k pečeným masům a grilovaným uzeninám.
Suroviny
Postup
Troubu předehřejte na 180, horkovzdušnou na 160 stupňů. Fenykl zbavte ovadlých listů a nakrájejte podélně na čtvrtky (pokud jsou větší, klidně je ještě rozpulte).
Ve velké silnostěnné pánvi rozehřejte olej a ze všech stran na něm osmahněte fenykl, aby hezky zezlátl. Pomocí děrované naběračky ho pak přeneste do zapékací formy, řeznou plochou nahoru.
Zatímco se opéká fenykl, spařte rajčata vroucí vodou, po minutě je přelijte vodou studenou a pak z nich stáhněte slupku a nahrubo je nakrájejte.
V pánvi po fenyklu opečte česnek, zasypte ho chilli i tymiánem a asi půl minuty opékejte. Přidejte rajčata i s vyteklou šťávou, promíchejte a tři minuty vařte.
Poté vlijte víno, uveďte do varu a minutu vařte. Nakonec přidejte vývar a povařte ještě dvě až tři minuty.
Osolte a opepřete, případně dochuťte špetkou cukru. Takto připravenou omáčku přelijte přes fenykl. Zapékací formu přikryjte alobalem a vložte na střední drážku v troubě.
Duste asi hodinu, dokud fenykl dokonale nezvláční. Podávejte posypaný čerstvou petrželkou.
Komentáře
Anonym
22.08.2007 16:01
vyborne
Anonym
04.09.2007 17:04
Apetit 2/06
Anonym
23.06.2015 17:13
Uvařila jsem ho jako přílohu
Uvařila jsem ho jako přílohu ke kuřecím steakům a chutnal nám tak, že ho zařadím do kuchařky s oblíbenými recepty. Je to voňavé, lehké, chutné jídlo. Určitě zajímavá obměna klasických příloh.
Jitka Dvořáková
19.10.2022 15:43
Výborné