Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Fenykl s rajčaty a bílým vínem
Fenykl s rajčaty a bílým vínem
ZDROJ: Flickr.com
sdílet:

Fenykl s rajčaty a bílým vínem

4.3/5 Počet hodnocení: 17
Více než hodinu Velmi snadné 4

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 588 kcal
Bílkoviny 11 g
Sacharidy 38 g
Tuky 29 g
Vláknina 24 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Fenykl je zelenina, kterou v zimě běžně dostanete v supermarketech i tržnicích. Bulvy mají typickou anýzovou chuť a jsou velmi křupavé a křehké. Dušením báječně zvláční a charakteristická chuť získá další příjemný rozměr. Hodí se k pečeným masům a grilovaným uzeninám.

Suroviny

bulvy
olivový olej extra panenský 2 PL
zralá, nahoře křížem naříznutá
česnek 2 stroužky
rozdrcené
chilli sušené špetka
mleté, drcené
tymián 1 ČL
rozemnutý a sušený
suché
vývar zeleninový 100 ml
z kostky
petrželka
nasekaná k podávání
sůl
pepř
cukr
na ochucení, lze vynechat

Postup

1

Troubu předehřejte na 180, horkovzdušnou na 160 stupňů. Fenykl zbavte ovadlých listů a nakrájejte podélně na čtvrtky (pokud jsou větší, klidně je ještě rozpulte).

2

Ve velké silnostěnné pánvi rozehřejte olej a ze všech stran na něm osmahněte fenykl, aby hezky zezlátl. Pomocí děrované naběračky ho pak přeneste do zapékací formy, řeznou plochou nahoru.

3

Zatímco se opéká fenykl, spařte rajčata vroucí vodou, po minutě je přelijte vodou studenou a pak z nich stáhněte slupku a nahrubo je nakrájejte.

4

V pánvi po fenyklu opečte česnek, zasypte ho chilli i tymiánem a asi půl minuty opékejte. Přidejte rajčata i s vyteklou šťávou, promíchejte a tři minuty vařte.

5

Poté vlijte víno, uveďte do varu a minutu vařte. Nakonec přidejte vývar a povařte ještě dvě až tři minuty.

6

Osolte a opepřete, případně dochuťte špetkou cukru. Takto připravenou omáčku přelijte přes fenykl. Zapékací formu přikryjte alobalem a vložte na střední drážku v troubě.

7

Duste asi hodinu, dokud fenykl dokonale nezvláční. Podávejte posypaný čerstvou petrželkou.

Související články

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2006/2 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2006/2

Komentáře

19.10.2022 15:43
Výborné
23.06.2015 17:13

Uvařila jsem ho jako přílohu ke kuřecím steakům a chutnal nám tak, že ho zařadím do kuchařky s oblíbenými recepty. Je to voňavé, lehké, chutné jídlo. Určitě zajímavá obměna klasických příloh.

04.09.2007 17:04
Recept se nachází v č.2/06, str.26
22.08.2007 16:01
Uvarila jsem presne podle receptu a bylo to vyborne... normalne fenykl moc nemusim, ale v tehle uprave mne i vsem ostatnim moc chutnal:-)

Apetit magazín

TOP potraviny pro zlepšení stavu pokožky obličeje a těla

TOP potraviny pro zlepšení stavu pokožky obličeje a těla

Atraktivní a upravený vzhled je cílem každé dívky. K tomu se doporučuje nejen používat různé kosmetické přípravky, ale také zvýšit konzumaci potravin, které obsahují nejvíce zdraví prospěšných látek. Ve skutečnosti existuje poměrně velký...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč