Tak jako každé dušené jídlo chutnají líp druhý den – vůně a chuti se pěkně rozleží. Jehněčí nožičky jsou klihovité, takže se můžete těšit na mimořádně vláčné masíčko…
Suroviny
1 Elektrickou troubu předehřejte na 160, horkovzdušnou na 140 stupňů. Velký kastrol, který je vhodný do trouby (počítejte s tím, že nožičky do něj budete skládat vedle sebe), postavte na plotnu a rozehřejte v něm lžíci oleje. Postupně zprudka ze všech stran osmahněte kusy masa, vyjměte je a uchovejte na teple.
2 Snižte plamen, přilijte zbývající olej a osmahněte cibuli, mrkev a řapíky celeru. Opékejte asi pět minut, až zelenina změkne a začne zlátnout. Pak přidejte česnek a ještě chvíli míchejte.
3 Přilijte víno, uveďte do varu a asi tři minuty mírně vařte. Vmíchejte rajčatové pyré a vývar, znovu přiveďte k varu, osolte (pozor, každý vývar je jinak slaný!), opepřete a přidejte cukr, bobkový list, tymián a maso (obalte ho ve šťávě).
4 Kastrol přikryjte dobře těsnící pokličkou, vložte do trouby na střední mřížku a dvě hodiny pomalu duste; každou půlhodinu maso obraťte.
5 Vyjměte z trouby, podle potřeby šťávu dochuťte, posypte maso petrželkou a podávejte. Nejlepší přílohou jsou vařené brambory.
Komentáře
Anonym
29.05.2006 07:50
Ach jo
Anonym
09.01.2008 14:22
Hovězí
Anonym
04.09.2007 16:59
Apetit 2/06
Jitka Kachlíková
17.02.2015 09:44
Na jehněčí jsem narazila o
Na jehněčí jsem narazila o něco dřív než jsem potřebovala, tak jsem maso naložila na 2 dny do směsi olivového oleje, česneku a citronové šťávy. Plec s kostí jsem dusila tak 2,5 hodiny a bylo prostě dokonalé:) Příloha polenta.