Hodnocení receptu
Průměr: 4 ()
Pro 6 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 13220 kcal
Bílkoviny 298 g
Sacharidy 1957 g
Tuky 408 g
Vláknina 29 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.
Královna mezi roládami. Nadýchaný piškot ukrývá vanilkovou šlehačku se šťavnatými opilými višněmi. Sváteční kombinace.

Suroviny

vejce 5 ks
krupicový cukr 100 g
krupicový cukr
na posypání
mouka pšeničná hladká 60 g
kakao 40 g
holandského typu
vanilkový extrakt 1 ČL
100 ml
silný černý čaj Earl Grey
moučkový cukr
na poprášení
Na náplň
150 g
kompotované višně okapané
bourbon 1 PL
smetana ke šlehání 2 bal
40%
vanilkový cukr 2 bal
Na čokoládovou polevu
čokoláda 200 g
s vysokým obsahem kakaa, nalámaná
máslo 10 g
smetana ke šlehání 1 bal
40%
bourbon 1 ČL
Na čokoládové lístky
čokoláda 200 g
s vysokým podílem kakaa
bobkový list 20 ks
neporušené
1 Troubu předehřejte na 180 °C. Plech vyložte pečicím papírem. Vejce utřete s cukrem do světlé krémové hmoty; ručním elektrickým šlehačem to bude trvat zhruba pět minut. Mouku smíchejte s kakaem a obrácenou stranou lžíce pořádně rozetřete kakaové hrudky. Sypkou směs přidejte k vajíčkům, přilijte vanilkový extrakt a pořádně promíchejte. Těsto rozetřete na plech s pečicím papírem a pečte 12–14 minut. Vyndejte a plát těsta ihned překlopte na arch papíru posypaný krupicovým cukrem a podložený vlhkou utěrkou. Od delší strany zarolujte (i s utěrkou a pečicím papírem). Nechte vychladnout.

2
Čokoládu na polevu dejte spolu s máslem do hrnce a přelijte horkou smetanou (měla by být téměř vroucí, ale nesmí projít varem) a nechte 5 minut stát. Přilijte bourbon a umíchejte dohladka.

3 Roládu rozmotejte, stáhněte z ní pečicí papír a pokapejte ji čajem. Smetany ušlehejte dotuha a oslaďte je vanilkovým cukrem. Šlehačkou potřete těsto. Okapané višně promíchejte s bourbonem, nandejte je na šlehačku a roládu zaviňte. Potřete ji čokoládovou polevou.

4 Nakonec roládu ozdobte čokoládovými lístky vyrobenými pomocí bobkových listů. Čokoládu rozpusťte ve vodní lázni, nechte dvě minuty stát a promíchejte zcela dohladka. Bobkové listy položte na pracovní plochu vrchní stranou dolů. Spodní strany plné krásných žilek potřete tenkou vrstvou čokolády. Nechte zchladnout, poté potřete ještě druhou vrstvou čokolády a lístky dejte do mrazáku zcela ztuhnout. Před zdobením opatrně ,odlepte‘ bobkový list a čokoládovými lístky ozdobte roládu. Poprašte moučkovým cukrem a servírujte nakrájené na kolečka.

Apetit magazín

Škola vaření: bramborová kaše
  • Tipy a triky

Škola vaření: bramborová kaše

Vychutnejte si s námi úžasné bramborové pyré. Naučíme vás dokonalou bramborovou kaši a až vás omrzí, vyzkoušejte tři báječné možnosti, jak jej posunout ještě o krok dál.   ...
Knedlík nebo nok? Připravte si pochoutky z bramborového těsta.
  • Poradna

Knedlík nebo nok? Připravte si pochoutky z bramborového těsta.

Na světě jsou dva druhy lidí. Ti, kteří nedají dopustit na houskové a kynuté knedlíky, a pak tací, kteří dají vždycky přednost těstu bramborovému. Bramborové knedlíčky, noky nebo italské gnocchi, to je, oč tu běží! Jak nejlépe připravíte...

Obchod Apetit