Schwarzwaldský dort – klasika, kterou jsme tentokrát převtělili do lahodné tmavé rolády. Nadýchaný piškot ukrývá vanilkovou šlehačku se šťavnatými opilými višněmi. Zkrátka milovaná dortová klasika, schwarzwaldský dort, černý les nebo black forest, proměněná v královnu mezi roládami.
Suroviny
Postup
Troubu předehřejte na 180 °C. Plech vyložte pečicím papírem.
Vejce utřete s cukrem do světlé krémové hmoty; ručním elektrickým šlehačem to bude trvat zhruba pět minut. Mouku smíchejte s kakaem a obrácenou stranou lžíce pořádně rozetřete kakaové hrudky.
Sypkou směs přidejte k vajíčkům, přilijte vanilkový extrakt a pořádně promíchejte. Těsto rozetřete na plech s pečicím papírem a pečte 12–14 minut.
Vyndejte a plát těsta ihned překlopte na arch papíru posypaný krupicovým cukrem a podložený vlhkou utěrkou. Od delší strany zarolujte (i s utěrkou a pečicím papírem). Nechte vychladnout.
Čokoládu na polevu dejte spolu s máslem do hrnce a přelijte horkou smetanou (měla by být téměř vroucí, ale nesmí projít varem) a nechte 5 minut stát. Přilijte bourbon a umíchejte dohladka.
Roládu rozmotejte, stáhněte z ní pečicí papír a pokapejte ji čajem. Smetany ušlehejte dotuha a oslaďte je vanilkovým cukrem. Šlehačkou potřete těsto. Okapané višně promíchejte s bourbonem, nandejte je na šlehačku a roládu zaviňte. Potřete ji čokoládovou polevou.
Nakonec roládu ozdobte čokoládovými lístky vyrobenými pomocí bobkových listů. Čokoládu rozpusťte ve vodní lázni, nechte dvě minuty stát a promíchejte zcela dohladka. Bobkové listy položte na pracovní plochu vrchní stranou dolů.
Spodní strany plné krásných žilek potřete tenkou vrstvou čokolády. Nechte zchladnout, poté potřete ještě druhou vrstvou čokolády a lístky dejte do mrazáku zcela ztuhnout.
Před zdobením opatrně ,odlepte‘ bobkový list a čokoládovými lístky ozdobte roládu. Poprašte moučkovým cukrem a servírujte nakrájené na kolečka.
Tento recept naleznete také v kolekcích:
- Slavnostní menu bez ryby: Vánoce bez kapra(6 receptů )
- Retro, které je pořád in: Snadné piškotové dezerty (17 receptů )
- Jak na krémové rolády: 26 nejlepších receptů(29 receptů )
- 40 božských dezertů se šlehačkou a cukrářské tipy, jak smetanu ochutit(40 receptů )