Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Schwarzwaldská roláda
ZDROJ: Apetit
sdílet:
3.8/5 Počet hodnocení: 96
Více než hodinu Snadné Pro 6 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 13620 kcal
Bílkoviny 304 g
Sacharidy 1931 g
Tuky 485 g
Vláknina 55 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Schwarzwaldský dort – klasika, kterou jsme tentokrát převtělili do lahodné tmavé rolády. Nadýchaný piškot ukrývá vanilkovou šlehačku se šťavnatými opilými višněmi. Zkrátka milovaná dortová klasika, schwarzwaldský dort, černý les nebo black forest, proměněná v královnu mezi roládami. 

Související recepty

Suroviny

vejce 5 ks
+ na posypání
vanilkový extrakt 1 ČL
čaj 100 ml
silný černý čaj Earl Grey
na poprášení
Na náplň
višně 180 g
kompotované, okapané
Na čokoládovou polevu
tmavá čokoláda 200 g
s vysokým obsahem kakaa, nalámaná
bourbon 1 ČL
Na čokoládové lístky
tmavá čokoláda 200 g
s vysokým podílem kakaa
neporušené

Postup

1

Troubu předehřejte na 180 °C. Plech vyložte pečicím papírem.

2

Vejce utřete s cukrem do světlé krémové hmoty; ručním elektrickým šlehačem to bude trvat zhruba pět minut. Mouku smíchejte s kakaem a obrácenou stranou lžíce pořádně rozetřete kakaové hrudky.

3

Sypkou směs přidejte k vajíčkům, přilijte vanilkový extrakt a pořádně promíchejte. Těsto rozetřete na plech s pečicím papírem a pečte 12–14 minut.

4

Vyndejte a plát těsta ihned překlopte na arch papíru posypaný krupicovým cukrem a podložený vlhkou utěrkou. Od delší strany zarolujte (i s utěrkou a pečicím papírem). Nechte vychladnout.

5

Čokoládu na polevu dejte spolu s máslem do hrnce a přelijte horkou smetanou (měla by být téměř vroucí, ale nesmí projít varem) a nechte 5 minut stát. Přilijte bourbon a umíchejte dohladka.

6

Roládu rozmotejte, stáhněte z ní pečicí papír a pokapejte ji čajem. Smetany ušlehejte dotuha a oslaďte je vanilkovým cukrem. Šlehačkou potřete těsto. Okapané višně promíchejte s bourbonem, nandejte je na šlehačku a roládu zaviňte. Potřete ji čokoládovou polevou.

7

Nakonec roládu ozdobte čokoládovými lístky vyrobenými pomocí bobkových listů. Čokoládu rozpusťte ve vodní lázni, nechte dvě minuty stát a promíchejte zcela dohladka. Bobkové listy položte na pracovní plochu vrchní stranou dolů.

8

Spodní strany plné krásných žilek potřete tenkou vrstvou čokolády. Nechte zchladnout, poté potřete ještě druhou vrstvou čokolády a lístky dejte do mrazáku zcela ztuhnout.

9

Před zdobením opatrně ,odlepte‘ bobkový list a čokoládovými lístky ozdobte roládu. Poprašte moučkovým cukrem a servírujte nakrájené na kolečka.

Související články

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2009/12 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2009/12

Apetit magazín

KVÍZ: Znáte legendy a příběhy populárních jídel?
  • Kvízy

KVÍZ: Znáte legendy a příběhy populárních jídel?

Pochutnáváte si celý advent na vaječném koňaku, od dětí loudíte kousek trdelníku, nemůžete se dočkat silvestrovských chlebíčků a vaším guilty pleasure je krevetový koktejl? Jak vám rozumíme! A pokud si navíc nemůžete pomoct a v každé...
AD
Sbohem chaosu v kuchyni: ušetříte místo i nervy!
  • Zajímavosti

Sbohem chaosu v kuchyni: ušetříte místo i nervy!

Říká se, že dobrý kuchař nikdy neviní své nástroje. Ale přiznejme si, kdo z nás nezažívá frustraci, když pátrá po té správné pánvičce schované někde mezi hromadou jiného nádobí? Pokud vaše kuchyň občas připomíná přeplněnou skříň, které...