Hebká, vláčná, mnohotvárná piškotová roláda s báječnou náplní čokoládovo-máslového krému s kousky lískových oříšků. A přitom recept je tak jednoduchý. Piškotová roláda je slavnostní dezert, na který stojí fronty celé generace a ani tato není výjimkou!
Suroviny
Postup
Na těsto nejprve utřete žloutky s cukrem do pěny (směs zesvětlá a nabude). Zatřete k nim pět lžic mouky a prášek do pečiva, případně kakao, pak citronovou šťávu, kůru a olej.
V čisté míse vyšlehejte bílky na tuhý sníh (špičky sněhu se po vytažení metel nebudou ohýbat dolů); nejlíp to jde elektrickým šlehačem. Spolu se lžicí mouky sníh zatřete k těstu. Troubu předehřejte na 180, horkovzdušnou na 160 stupňů.
Na plech položte pečicí papír a vysypte ho kokosem nebo strouhankou, případně jenom moukou. Naneste na něj těsto, rozetřete ho na vrstvu vysokou zhruba centimetr, vložte do trouby a pečte zhruba dvacet minut. Hotový piškotový plát by měl být hezky zlatožlutý a na dotek pružný. Nechte ho chvíli vychladnout a pak ho s pomocí utěrky i s pečicím papírem stočte.
Připravte krém: na vodní lázni (v misce na hrnci s mírně vroucí vodou) lehce šlehejte vejce s cukrem. Odstavte, přišlehejte máslo nakrájené na drobné kousky, rozpuštěnou čokoládu a oříšky. Zakapejte likérem a ještě šlehejte.
Piškotový plát rozbalte, potřete krémem a už bez papíru znovu stočte. Nechte vychladit. Poprašte cukrem a roládu nakrájejte na řezy; případně ozdobte ovocem a šlehačkou.
Komentáře
Už léta letoucí peču, ke každému vajíčku čichám, a žádný pukavec....dneska jsou ta vejce ošetřená, nebojte se dávat dětem i nepečené věci. A i kdyby tam nakrásně bylo něco škodlivého, tak jim to neublíží. Pečení zdar :)