Nejlepší piškotová roláda

Nejlepší piškotová roláda

Hodnocení receptu
Průměr: 3.4 (63)
Do 30 minut na 1 roládu

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 5073 kcal
Bílkoviny 108 g
Cukr 285 g
Tuky 368 g
Vláknina 16 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.
NEPŘEHLÉDNĚTE Více než 100 slev na skvělé gurmánské nákupy se slevami až 40 % v nové aplikaci DNY APETIT.
Google
apple
Piknik

Hebká, vláčná, mnohotvárná a s báječnou náplní. Slavnostní dezert, na který stojí fronty celé generace!

Suroviny

Na těsto
vejce 5 ks
žloutky a bílky zvlášť
moučkový cukr 5 PL
mouka pšeničná polohrubá 6 PL
lze nahradit hladkou
kypřicí prášek do pečiva špetka
1 PL
kakaa případně
citron 1 ks
šťáva a nastrouhaná kůra
olivový olej 1 PL
kokos 1 PL
lze nahradit jemnou strouhankou
Na náplň
vejce 2 ks
krupicový cukr 80 g
máslo 250 g
čokoláda na vaření 100 g
rozehřátá
lískové oříšky 50 g
mleté
likér 2 PL
aromatický (griotka)
Na poprášení a ozdobu
moučkový cukr
ovoce
smetana ke šlehání
1.  Na těsto nejprve utřete žloutky s cukrem do pěny (směs zesvětlá a nabude). Zatřete k nim pět lžic mouky a prášek do pečiva, případně kakao, pak citronovou šťávu, kůru a olej.

2.  V čisté míse vyšlehejte bílky na tuhý sníh (špičky sněhu se po vytažení metel nebudou ohýbat dolů); nejlíp to jde elektrickým šlehačem. Spolu se lžicí mouky sníh zatřete k těstu.

3.  Troubu předehřejte na 180, horkovzdušnou na 160 stupňů. Na plech položte pečicí papír a vysypte ho kokosem nebo strouhankou, případně jenom moukou. Naneste na něj těsto, rozetřete ho na vrstvu vysokou zhruba centimetr, vložte do trouby a pečte zhruba dvacet minut. Hotový piškotový plát by měl být hezky zlatožlutý a na dotek pružný. Nechte ho chvíli vychladnout a pak ho s pomocí utěrky i s pečicím papírem stočte.

4.  Připravte krém: na vodní lázni (v misce na hrnci s mírně vroucí vodou) lehce šlehejte vejce s cukrem. Odstavte, přišlehejte máslo nakrájené na drobné kousky, rozpuštěnou čokoládu a oříšky. Zakapejte likérem a ještě šlehejte.
 
5.  Piškotový plát rozbalte, potřete krémem a už bez papíru znovu stočte. Nechte vychladit. Poprašte cukrem a nakrájejte na řezy; případně ozdobte ovocem a šlehačkou.

Apetit magazín

  • Suroviny

Jak na to: nejlepší rajčatové saláty

Šťavnatá, na sluníčku dokonale vyzrálá rajčata představují esenci léta. Vynikají jedinečnou sladkostí a svou barvou rozzáří každý salát. Staňte se mistry rajčatových salátů, připravte si s námi takové, po kterých se zapráší! ...
  • Tipy a triky

Jakou si dát zmrzlinu? aneb Znáte mražené pochoutky?

Podle zákona existují jen mražené krémy Zmrzlinová terminologie není zcela jednotná a záleží na tom, zda se na věc podíváte z hlediska legislativy či tradičních technologických postupů. Každá země si v oblasti zmrzliny (či sladkých...
Komerční sdělení
  • Koktejl

Začíná čajový obřad. V létě na ledu!

Při dlouhém dni v kanceláři. Na zahradní akci s přáteli. Anebo při dobrodružném objevování krás země. Pokaždé přijde tekuté osvěžení vhod. Co takhle si ale připravit drink z poctivého čaje? Příprava vám zabere jen pár minut a osvěžení vás...
Komerční sdělení
  • Tipy a triky

Prodlužte život myčce a zkraťte si čas v kuchyni

Dnešní doba nabízí řadu spotřebičů, bez kterých si nyní svou kuchyň nedokážeme představit. Myčka bývá nejvytíženějším kuchyňským spotřebičem. Dáváte jí však dostatečnou péči, aby za vás dobře a vytrvale myla nádobí?...
  • Tipy a triky

Rostlinné nápoje: obilné

Intolerance není alergie Intolerance laktózy, tedy neschopnost organismu strávit mléčný cukr – laktózu, postihuje téměř 75 % lidské populace. Jedná se o přirozený průvodní jev dospělého stádia lidského života, dříve se mlékem živili...
  • Tipy a triky

Rostlinná alternativa mléka: ořechová

Ořechové nápoje Příprava rostlinného nápoje z ořechů je snazší než z obilí. Potřeba je pouze stolní mixér, pláténko, ořechy a dostatek času. Použít můžeme všechny druhy, které máme rádi. Postupně si projdeme, jaké účinky a...

Obchod Apetit