Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Žloutková roláda se šlehačkou a čokoládou
ZDROJ: Apetit
sdílet:
4.2/5 Počet hodnocení: 168
Do 30 minut Velmi snadné Na 1 roládu

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 2352 kcal
Bílkoviny 66 g
Sacharidy 140 g
Tuky 167 g
Vláknina 6 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Rychlá roláda bez mouky je tak vláčná, že se nemusí stáčet zatepla. Podmínkou ovšem je, že těsto nepřepečete a nevysušíte. Jako náplň jsme zvolili šlehačku s kousky tmavé čokolády, ale můžete přidat i nasekané oříšky nebo čerstvé ovoce. Pokud ve svém seznamu nemáte recept pro nečekané návštěvy, pak tuto snadnou bezlepkovou roládu si určitě uložte.

Suroviny

vejce 4 ks
velká, bílky a žloutky zvlášť
sůl 1 špetka
na potření pečícího papíru
Na náplň
nebo více, dle chuti + na závěrečné poprášení
tmavá čokoláda 50 g
kvalitní, nasekaná najemno

Postup

1

Rozpalte troubu na 200 stupňů.

2

V míse vyšlehejte žloutky s cukrem do pěny a potom vsypte přes jemné sítko kakao a promíchejte.

3

Z bílků a špetky soli vyšlehejte tuhý sníh a zlehka zapracujte do hmoty. Ihned rovnoměrně rozetřete stěrkou skoro na celý plech vyložený papírem na pečení, který je potřený máslem.

4

Pečte zprudka 5 minut. Těsto se nesmí vysušit, musí zůstat vláčné. Jakmile začnou okraje jevit známku upečení, vyjměte z trouby, stáhněte i s papírem z plechu a nechte vychladnout.

5

Mezitím ušlehejte smetanu s cukrem a nakonec do ní vmíchejte čokoládu.

6

Plát upečeného těsta potřete šlehačkou, okraje nechte volné a pomocí papíru po delší straně srolujte.

7

Nechte chvíli ztuhnout v chladničce a před podáváním poprašte moučkovým cukrem.

NĚCO NAVÍC
Místo čokolády můžete do šlehačky přidat drobné ovoce, oříšky, mandle nebo ji ochutit oblíbeným likérem. Aby náplň nevytekla, použijte smetanu s nejméně 33 % tuku (ale klidně i tučnější), pro jistotu do ní můžete přidat ztužovač. Množství náplně záleží na vaší chuti, na jednu roládu stačí i jeden kelímek šlehačky.

Související články

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2010/5 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2010/5

Komentáře

29.08.2016 18:16

Těsto tenké, náplň lehká, je to luxus pro chuťové buňky. Ještě jsem pomazala rybízovou marmeládou a neskutečné :)

17.08.2014 15:54

Opravdu by stačil jen jeden kelímek smetany. Roláda je velice tenoučká. Naleželý moučník se rozplývá na jazyku.

Apetit magazín

AD
Vychutnejte si královské limitky v průběhu celého léta!
  • Zajímavosti

Vychutnejte si královské limitky v průběhu celého léta!

Na trhu se díky velké oblibě s přehledem drží již od 70. let minulého století, kdy jej světu poprvé představil kalifornský franšízant Al Bernardin. Pro svou popularitu a vynikající chuť exceloval dokonce i v ikonickém filmovém trháku Pulp...