0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Žloutková roláda se šlehačkou a čokoládou

Žloutková roláda se šlehačkou a čokoládou

4.2 / 5. Počet hodnocení: 145
Do 30 minut Velmi snadné Na 1 roládu

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 2352 kcal
Bílkoviny 66 g
Sacharidy 140 g
Tuky 167 g
Vláknina 6 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Rychlá roláda bez mouky je tak vláčná, že se nemusí stáčet zatepla. Podmínkou je, že těsto nepřepečete a nevysušíte.

Suroviny

vejce 4 ks
velká, bílky a žloutky zvlášť
moučkový cukr 100 g
kakao holandského typu 2 PL
sůl 1 špetka
máslo
na potření pečícího papíru
Na náplň
smetana ke šlehání 2 kelímky
33%
moučkový cukr 1 PL
nebo více dle chuti + na závěrečné poprášení
tmavá čokoláda 50 g
kvalitní, nasekaná najemno

Postup

1

Rozpalte troubu na 200 stupňů.

2

V míse vyšlehejte žloutky s cukrem do pěny a potom vsypte přes jemné sítko kakao a promíchejte.

3

Z bílků a špetky soli vyšlehejte tuhý sníh a zlehka zapracujte do hmoty. Ihned rovnoměrně rozetřete stěrkou skoro na celý plech vyložený papírem na pečení, který je potřený máslem.

4

Pečte zprudka 5 minut. Těsto se nesmí vysušit, musí zůstat vláčné. Jakmile začnou okraje jevit známku upečení, vyjměte z trouby, stáhněte i s papírem z plechu a nechte vychladnout.

5

Mezitím ušlehejte smetanu s cukrem a nakonec do ní vmíchejte čokoládu.

6

Plát upečeného těsta potřete šlehačkou, okraje nechte volné a pomocí papíru po delší straně srolujte.

7

Nechte chvíli ztuhnout v chladničce a před podáváním poprašte moučkovým cukrem.

NĚCO NAVÍC
Místo čokolády můžete do šlehačky přidat drobné ovoce, oříšky, mandle nebo ji ochutit oblíbeným likérem. Aby náplň nevytekla, použijte smetanu s nejméně 33 % tuku (ale klidně i tučnější), pro jistotu do ní můžete přidat ztužovač. Množství náplně záleží na vaší chuti, na jednu roládu stačí i jeden kelímek šlehačky.

Související články

Jak na dokonalou piškotovou roládu s krémovou náplní?
  • Tipy a triky

Jak na dokonalou piškotovou roládu s krémovou náplní?

Nadýchaný piškot a v něm lehký krém. To je piškotová roláda. Podle surovin a postupu se může zdát, že je příprava nenáročná, ale opak je pravdou. Kdejaké hospodyňce už dala pořádně zabrat. My jsme pro vás připravili pár tipů, které vám...

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2010/5 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2010/5

Komentáře

Apetit magazín

STORY
Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Kuchyně je srdcem domácnosti. Nejenže v ní vznikají veškeré dobroty pro vaše nejmilejší, ale také v ní trávíte poměrně dost času. Aby byl efektivní a veškerá příprava jídla šla doslova od ruky, je potřeba mít ty správné kousky. ...
Skoro bez vaření: 5 tipů na obědy do práce ve skle
  • Tipy redakce

Skoro bez vaření: 5 tipů na obědy do práce ve skle

Máme pro vás efektní recepty na jídla, která si můžete vzít s sebou do práce. Co je na nich nejlepší? Nevyžadují žádné zdlouhavé vaření předem, jednoduše navrstvíte vybrané suroviny a celou přípravu dokončíte, až v práci dostanete hlad. ...
Jak připravit pravé italské tiramisu?
  • Tipy a triky

Jak připravit pravé italské tiramisu?

Připravte si domácí tiramisu jako z italské cukrárny: lehké, smetanově krémové, vonící kávou… Podělíme se s vámi o rady, tipy i recepty, aby vás svou chutí autentický a božský dezert přenesl až do Itálie. ...

Obchod Apetit