Jak pěstovat čerstvé bylinky i v zimě?

Jak pěstovat čerstvé bylinky i v zimě?
sdílet:
V létě najdeme čerstvé bylinky na každém kroku, máme jich plné balkóny a zahrádky. V zimě je všemu jinak. Většinou se musíme spolehnout na ty balené z obchodu a rychle je spotřebovat, než uvadnou. Proč je tedy nezkusit vypěstovat doma? Postačí vám květináč, substrát, pár rad a máte vystaráno. Navíc tvoří hezkou dekoraci a provoní celý byt.

Vyberte si správnou bylinku

Každá bylinka má trochu jiné požadavky pro svůj optimální růst. Některým se na parapetu u okna v bytě daří a jiným jednoduše ne. Například koriandr a kopr sice vypěstujete v květináči ze semen, ale po první, pravděpodobně chudší, sklizni už moc neobrazí. Většinou vyplodí ještě pár lístků a pak uhynou. 

Pozor na velmi oblíbenou petržel a pažitku. Na okně se jim bude dařit, ale musíte je mít nejdříve vzrostlé ze záhonu nebo velkého venkovního květníku (můžete rovnou koupit sazenice a ty přesadit). Výsadba ze semínek většinou nemá moc velký úspěch. 

Naopak perfektní je bazalka, máta, meduňka, tymián, rozmarýn, šalvěj, oregano, kerblík a chilli. Ty vám na okně porostou bez problému i ze semínek. Budou potřebovat jen trochu přípravy a péče, ale jejich lahodnou chuť si můžete vychutnávat po celý rok. 

Jak uchovat bylinky v té správné kondici

Jak uchovat bylinky v té správné kondici

Více

Zvolte správnou nádobu a nebojte se je přihnojit

Postačí vám obyčejný květináč s odtokem pro přebytečnou vodu. Nejčastěji se jedná o klasické hliněné květináče s podmiskou. V tomto případě nezapomeňte dát na dno vrstvu písku nebo oblázků, aby se kořeny rostlin nedostaly k nejvlhčí části půdy. Začnou pak rychle hnít a můžete začít znovu. 

Pokud jste zvolili dekorativní květináče, brzy zjistíte, že odtok pro přebytečnou vodu převážně nemají. Ani to není problém. V květinářství nebo zahradnictví pořídíte plastový květináč, který do toho hezčího jen vložíte. Výhodou je, že mají udělané dírky a nožičky, takže nepotřebujete žádné výplně spodní vrstvy. 

V obou případech umístěte bylinky na sluníčko. Potřebují se na něm slunit přibližně pět hodin denně, hledejte spíše jižní a východní orientaci oken. Pro nejlepší výsledek je trochu přihnojte. Skvělou volbou jsou hnojící tyčinky nebo roztok. Hnojit stačí poskromnu, efekt na růst bylinek to má však veliký. 

Pro náročnější pěstitele jsou na trhu dokonce i malé domácí skleníky. Ty jednoduše postavíte podle návodu, zasejete, sem tam zalijete a máte hotovo. Skleník si sám udržuje vyšší teplotu a zvládne absenci přímých slunečních paprsků. Další možností je pořízení chytrého květináče. Najdete malé se třemi otvory pro rostlinky, ale také celé nástěnné konstrukce. Speciální půdu balení většinou už obsahuje a semínka si vyberete v kapslích nebo polštářcích. Stačí je jen umístit na místo dle návodu. Chytrý květináč nepotřebuje vůbec žádné sluneční světlo, protože je vybaven LED lampou. Stačí jen nalít vodu do nádržky a za měsíc můžete sklízet první úrodu bez starostí. 

Zasazení semínek nebo sazenic 

Semínka oblíbené bylinky koupíte často i v běžném obchodě, vždy je ale lepší navštívit zahradnictví. Zde vám pomohou s výběrem a poradí ten správný substrát. Doma pak jen naplníte květináč hlínou, rovnoměrně rozmístíte semínka a jemně poprášíte zeminou. Ze začátku je dobré zavlažovat rozprašovačem, aby semínka nebyla zatlačena příliš hluboko nebo na jedno místo. Když už máte malé rostlinky zakořeněné a stabilní, klidně rozprašovač vyměňte za větší konvičku. 

Se sazenicemi není skoro žádná práce. Jen si do květináče připravte trochu substrátu, na něj umístěte sazenici vyndanou z obalu, obsypete hlínou a máte hotovo. Bylinky ze sazenic i ze semínek vyžadují nějaký čas růstu, ale při dobré péči vám vydrží klidně celou zimu. 

Desatero domácího pěstování 

  • Kvalitní substrát je základ. Musí být nadýchaný a není na škodu do něj přidat hrubý písek nebo trochu štěrku, aby byla zajištěna propustnost. 
  • Bylinky v květináčích z obchodu nejsou pro sadbu vhodné. Ty správné jsou ke koupi v zahradnictví. 
  • Hliněný květináč má lepší prostupnost vzduchu a malý plastový je lepší na přesazování. 
  • Nepotřebují žádné tropy. Pro bylinky na okně je ideální teplota mezi 16–20 °C. 
  • Při větrání je ovšem dejte mimo průvan a chlad, ať nenamrznou. 
  • Zalévejte je, když už vláhu nemají a povrch hlíny je suchý. 
  • Přebytečnou vodu pravidelně odstraňujte. 
  • Hnojení to důležité, ale všeho moc škodí. Doporučujeme tedy pozorné prostudování vybraného produktu. 
  • Bylinky se snažte sklízet odshora a postupně. Když je střihnete kousek nad půdou, tak se může stát, že už pak nevyrazí. 
  • Když se to napoprvé nepodaří, tak nezoufejte a zkuste to znovu. Ono se to jednou podaří a bylinka vás bude těšit každý den. 
     

Foto v testu: Altifarm Enverde (Unsplash), Daniel Oberg (Unsplash) 

 

Související články

Co sklízet v srpnu? Bylinky!
  • Tipy a triky

Co sklízet v srpnu? Bylinky!

Rozmarýn, tymián, bazalka nebo oregano – všechno úžasné a voňavé bylinky, které v receptech využíváme skoro při každém vaření. Taková bylinka jídlo hned posune na vyšší úroveň. Dodávají lahodnou chuť, vůni, osvěží a navíc moc pěkně...
Podzimní bylinky: šalvěj
  • Tipy a triky

Podzimní bylinky: šalvěj

V Dívce na koštěti se ze šalvěje připravoval kouzelný lektvar, vy si z ní uvařte třeba kloktadlo na bolest v krku nebo bylinkovou vodu, která zklidní pokožku...
Bylinky nemusíte jen sušit
  • Tipy a triky

Bylinky nemusíte jen sušit

Například estragon skvěle ochutí ocet. Nebo bylinky zpracujte v pesto či je můžete rozmixovat s olivový olejem, dát do vzduchotěsné nádoby a zmrazit. ...
Ohnivé chilli papričky
  • Tipy a triky

Ohnivé chilli papričky

Oheň na talíři Krev vám rozproudí thajská nudlová polévka s lososem, její palčivost zjemní kokosové mléko. Papričky sluší i Itálii. Špagety aglio e olio (tedy s česnekem a olivovým olejem) patří k základním pilířům italské kuchyně....
Bylinky a koření, které vás zahřejí
  • Novinky a zajímavosti

Bylinky a koření, které vás zahřejí

Některé druhy bylinek a koření v sobě skrývají specifické látky, které v našem těle způsobí rozšíření cév a prokrvení tkání. Díky tomu se dostaví hřejivý účinek. S takovými bylinkami ale zacházejte opatrně...
Jak uchovat bylinky na zimu
  • Tipy a triky

Jak uchovat bylinky na zimu

Bylinkové máslo Býlí omyjte, osušte, nasekejte a prakticky v libovolné kombinaci utřete 3–4 lžíce bylinek se 100 g změklého másla. Zformujte váleček, nechte ztuhnout v lednici, nakrájejte na plátky, zabalte do plastové fólie a zamrazte...
Voňavý souboj: čerstvé vs. sušené bylinky
  • Novinky a zajímavosti

Voňavý souboj: čerstvé vs. sušené bylinky

Z mnoha receptů a televizních show kuchařských profesionálů snadno získáte dojem, že dobrý kuchař používá pouze čerstvé bylinky. Ty jsou nenahraditelné při závěrečné fázi vaření a kdykoliv chcete jídlu dodat příjemnou lehkost a svěžest...

Obchod Apetit