0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Jak uchovat bylinky v té správné kondici

Jak uchovat bylinky v té správné kondici
sdílet:

Chcete, aby vaše úroda vydržela co nejdéle? Pak se věnujte tomu, jak ji uskladníte. Každá bylinka si žádá jiný přístup, a přitom variant existuje nespočet. Takže jak na věc?

Co sklidíme, hned sníme

Pokud ze zahrádky potřebujete sklidit bylinky, o kterých víte, že je do deseti dnů zkonzumujete (to v případě, že máte pouze malou zahrádku, nebo bylinky pěstujete za oknem či na terase), pak stačí neoplachovat je a se seříznutými konci umístit do vody do lednice.

  • V cca deseti stupních vám svazeček vydrží až dva týdny, je ale třeba, abyste pravidelně měnili vodu. Pokud chcete zvolit metodu jinou, nenechávejte ji až na „někdy“. Natrhané bylinky rychle chřadnou a mohou se začít kazit. Proto se jim věnujte ihned po sklizni.

Tradiční metody

Už naše babičky na zimu bylinky uskladňovaly. Používaly je celou zimu jako léčivo i dochucovadlo. Nejčastěji je sušily, a pak daly do papírových sáčků. To proto, že bylinky znehodnocuje teplo a vlhko. V některých případech také světlo. Takže sáčky na bylinky by měly sice být prodyšné, ale v žádném případě ne světlé.

  • Tmou můžete životnost úrody prodloužit až o dva měsíce. Ideální je, pokud můžete bylinky skladovat v tmavých nádobách při pokojových teplotách. A v suchém pokoji.

Jak na sušení

Zavěste úrodu ve snopcích v suché tmavší místnosti a nechejte tak do doby, dokud nezačnou odpadávat první lístky. Barva takového snopku by měla být zlatožlutá, pak je vhodný k dalšímu uskladnění.

Bylinky lze sušit také v sušičce potravin. Teplota sušení by neměla přesáhnout 60 °C. Nelze ale takto zobecňovat, například medvědímu česneku vadí už i 40 °C, levandule snese 70 °C. Proto je vždy třeba nastudovat, co je vhodné pro danou bylinu.

  • Suchý výsledek nakonec rozdrobte do připravených skleněných dóz a uložte na tmavé místo. Jak se shodují odborníci, je dobré dózy s nasušenými bylinami cca jednou týdně otevřít, nechat nadýchnout a zase zavřít. Do doby, než bude celá úroda spotřebována.

Mrazíme chytře

Bylinky se dají dobře i zamrazit. Nechte je zmrznout, následně zavakuujete a znovu uložte do mrazáku. Můžete je i předem nasekat.

  • Vždy je ovšem rozdělte na množství na jedno použití, bylinám velmi škodí rozmrazování a zpětné zamrazení. Ztrácejí tím aroma i chuť. Jednotlivé porce bylinkek můžete zamrazit i v tvořítcích na led. Pak jednoduše hodíte voňavou kostku do pánve k omáčce či do hrnce s polévkou.

Nejstarší způsob konzervace

Chcete li, aby vám vydržely bylinky opravdu dlouho, můžete je po vzoru už antických bylinkářů nakládat do octa, případně do oleje.

  • Díky tomu získáte nejen byliny pro pozdější použití, ale také z oleje, ve kterém skladujete kontryhel nebo tymián, získáte skvělou přírodní medicínu, která se vám bude hodit v okamžiku, kdy se někdo ve vaší rodině rozkašle.
  • Stačí pak jednou denně jedna lžička a výtažek esencí je natolik silný, že se váš marod rychle postaví na nohy. Bylinkové octy jsou také skvělé pro přípravu salátů, oleje zase na marinování masa.

I bylinky lze zavařovat

V neposlední řadě bylinky můžete zavařovat. Ať už v podobě nezpracované, ale také lze nejdřív vytvořit pesto a následně jej zavařit do malých skleniček. Bylinková pesta se výborně hodí v zimních měsících do polévek, jako marináda na maso, případně jako další dochucovadlo slaných pokrmů.

  • Pozor ale, neznehodnoťte celou dávku pesta tím, že by vám do ní proklouzla plesnivějící bylina. Pesto je ideální zavařovat tyndilizací, tedy přerušovanou sterilací. Pak vám zásoby kouzelných skleniček s esencí léta vydrží ve spíži minimálně rok.
  • Bylinky je třeba uskladňovat tak, aby v sobě co nejdéle udržely svou síly. Aby i v lednu chutnaly tak, jako byste je právě utrhli. Takže si vyberte správnou variantu uskladnění, která vám k takovému výsledku pomůže.

Co všechno se dá s bylinkami podniknout v kuchyni? Naše osvědčené recepty a tipy najdete v kuchařce Bylinky.

Apetit magazín

Jak na masové kuličky
  • Tipy a triky

Jak na masové kuličky

Dají se různě ochucovat  a připravit na sto způsobů. Lze je péct v troubě a taky mrazit. Masové kuličky mají jenom samá plus a na našich redakčních večírcích zmizí vždycky jako první. Potřebujete další důvod k tomu je vyzkoušet? ...
KVÍZ: Vyznáte se v českých krajových specialitách?
  • Kvízy

KVÍZ: Vyznáte se v českých krajových specialitách?

Knedlo vepřo zná každý – oblíbený český pokrm nabízejí nejen hospody a restaurace ale také školní jídelny a kantýny. Česká kuchyně má ovšem daleko víc co nabídnout. Důkazem jsou speciality z českých a moravských koutů. Schválně, s kolika z...
Komerční sdělení
Nadýchané, a přece udržitelné mlsání!
  • Lidé a jídlo

Nadýchané, a přece udržitelné mlsání!

Sladká, příjemně nadýchaná a křupavá svačinka, která se doslova rozpustí na jazyku a vy si ji nejlépe vychutnáte v kombinaci s oblíbenou kávou nebo čajem. Takové chvíle moc nestojí, o to důležitější a povznášející v životě jsou. Užijte si...

Obchod Apetit