Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Zpracování bylin neodkládejte aneb Jak uchovat bylinky ve správné kondici

Nasekaná petrželka
ZDROJ: Unsplash
sdílet:

Chcete, aby zelená úroda vydržela co nejdéle? Pak se věnujte tomu, jak řezané bylinky uskladníte. Každá rostlinka si žádá jiný přístup. Jak kterou ošetřit, abychom ji mohli použít i za pár dní?

Pokud ze zahrádky potřebujete sklidit bylinky, o kterých víte, že je do deseti dnů zkonzumujete, stačí neoplachovat je a se seříznutými konci umístit do vody do lednice.

  • V cca deseti stupních svazeček vydrží až dva týdny, je ale třeba, abyste pravidelně měnili vodu.
  • Pokud chcete zvolit metodu jinou, nenechávejte ji až na „někdy“, ale ošetřete bylinky hned. Natrhané bylinky rychle chřadnou a mohou se začít kazit. Věnujte se jim proto hned po sklizni.
  • Uschovávat můžete přebytky petrželky, pažitky, kopru, celerové natě, mátu, meduňku, levanduli, rozmarýn, oregano, bazalku.

Tradiční metody

Už naše babičky na zimu uskladňovaly  bylinky tak, že je sušily a uschovaly do papírových sáčků. Používaly je pak celou zimu jako léčivo i dochucovadlo. ​​​​​​To proto, že bylinky znehodnocuje teplo a vlhko. Sáčky, ve kterých bylinky spočívají, by proto měly být prodyšné. 

  • Ideální je, pokud můžete bylinky skladovat v tmavých nádobách při pokojových teplotách. A v suchém pokoji.
Skryt pre seznam

Jak na sušení

  • Zavěste úrodu ve snopcích v suché tmavší místnosti a nechejte tak do doby, dokud nezačnou odpadávat první lístky. Barva takového snopku by měla být zlatožlutá, pak je vhodný k dalšímu uskladnění.
  • Bylinky lze sušit také v sušičce ovoce. Teplota sušení by neměla přesáhnout 60 °C. Nelze ale takto zobecňovat, například medvědímu česneku vadí už i 40 °C, levandule snese 70 °C. Proto je vždy třeba nastudovat, co je vhodné pro danou bylinu.

Suchý výsledek nakonec rozdrobte do připravených skleněných dóz a uložte na tmavé místo. Jak se shodují odborníci, je dobré dózy s nasušenými bylinami cca jednou týdně otevřít, nechat nadýchnout a zase zavřít. 

Mrazíme chytře

Bylinky se dají dobře i zamrazit. Nechte je volně zmrznout, následně zavakuujete a znovu uložte do mrazáku. Můžete je i předem nasekat.

  • Vždy je ovšem rozdělte na množství na jedno použití, bylinám škodí rozmrazování a zpětné zamrazení. Ztrácejí tím aroma i chuť.
  • Jednotlivé porce bylinek můžete zamrazit i ve formičkách na led. V případě potřevy heb hednoduše vhodíte voňavou kostku do pánve k omáčce či do hrnce s polévkou.

Nejstarší způsob konzervace

Chcete li, aby vám vydržely bylinky dlouho, můžete je po vzoru už antických bylinkářů nakládat do octa, případně do oleje. Získáte tak nejen byliny pro pozdější použití, ale také z oleje, ve kterém skladujete bazalku nebo tymián, získáte skvělou přírodní medicínu. Ta se vám bude hodit v okamžiku, kdy se někdo ve vaší rodině rozkašle.

  • Stačí pak jednou denně jedna lžička a výtažek esencí je natolik silný, že se váš marod rychle postaví na nohy. Bylinkové octy jsou také skvělé pro přípravu salátů, oleje zase na marinování masa.

I bylinky lze zavařovat

V neposlední řadě bylinky můžete zavařovat. Ať už v podobě nezpracované, ale také lze nejdřív vytvořit pesto a následně jej zavařit do malých skleniček. Bylinková pesta se výborně hodí v zimních měsících do polévek, jako marináda na maso, případně jako další dochucovadlo slaných pokrmů.

  • Pesto je ideální zavařovat tyndalizací, tedy přerušovanou sterilací. Pak vám zásoby kouzelných skleniček s esencí léta vydrží ve spíži minimálně rok.
  • Způsob uskladnění přizpůsobte jednotlivým bylinkám a jejich objemu tak, aby v sobě co nejdéle udržely svou sílu. 

Co všechno se dá s bylinkami podniknout v kuchyni? Naše osvědčené recepty a tipy najdete v kuchařce Bylinky.

Skryt pre seznam

Související články

Autor: Jarmila Černá

Apetit magazín

AD
Wolt Awards 2024: Poznejte zákazníky nejlépe hodnocené restaurace
  • Tipy a triky

Wolt Awards 2024: Poznejte zákazníky nejlépe hodnocené restaurace

Zákaznické hodnocení slouží každoročně jako základ pro sestavení žebříčku nejlepších restaurací a udělení cen Wolt Awards. Pouze chuťové buňky těch, k nimž vyrážejí dnes a denně modří kurýři, tak ukazují cestu k místům, kde na vás...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
Dostupný
399 Kč
Dostupný
399 Kč
Dostupný
399 Kč
Dostupný
399 Kč
Dostupný
399 Kč
Dostupný
399 Kč
Dostupný
399 Kč
Dostupný
399 Kč
Dostupný
399 Kč
Dostupný
399 Kč
Dostupný
399 Kč