Pokud budete postupovat podle našeho návodu, získáte perfektně připravené kuře, které už jen stačí naplnit nádivkou a upéct. Dokonalý víkendový oběd.
Jak na to
- Nejdříve odstraňte koncové klouby ze stehen. Do jamky kloubového pouzdra vpíchněte špičku nože, vyvraťte kloub směrem od sebe a odřízněte ho. Stejně odstraňte kloub i z druhé nožky.
- Od pánve veďte řezy směrem k biskupu do tvaru V. Špičkou nože odřezávejte celý pánevní konec nad biskupem. Pak rukou vyvraťte stehenní klouby, aby vznikl prostor pro další vykosťování.
- Kuře postavte na krk a velmi opatrně těsně podle kostí obřezávejte trup kolem dokola. Maso z prsní chrupavky stáhněte pomocí prstů a pokračujte špičkou nože okolo hrudního koše.
- U hřbetu dejte pozor, abyste neprořízli kůži. Na zádech je totiž místy jen kůže. Obnažovat kosti můžete i prsty. Důležité je postupovat pomalu a těsně podél kostí.
- Pokračujte až k vyvráceným kloubům, pak klouby odřízněte od trupu. Oddělte zadní část hřbetu – přidržte hrudní koš nožem a vytáhněte hřbet i s krkem.
- Pak uvolněte konec prsní kosti a odstraňte hrudní koš. V prsou najděte tenkou kůstku tvaru V a vytáhněte ji pomocí nože nebo prsty. Překážela by pak při krájení.
- Nyní stáhněte maso ze stehenní kosti a odřízněte ho od kloubu. Opakujte u druhého stehna. Zkontrolujte, zda někde nezůstala kůstka nebo zbytek kloubu.
- Výsledkem je svalovina kuřete s neporušenou kůží a maso bez kostí. Zůstávají pouze kratší kosti ve stehnech (tzv. paličky) a křidýlka.
Tipy a triky, aby se vše povedlo
- Nůž na vykosťování má být ostrý a s úzkou tvarovanou čepelí. A musí dobře padnout do ruky. Vykosťování jde nejlépe s nožem dlouhým 15 cm.
- Způsobů vykosťování je více. Kuře se buďto rozřízne po celé délce prsou, či zad a po vykostění a naplnění se opět spíchne nebo zašije. Tyto způsoby jsou však stejně náročné a jsou vhodnější spíše na roládu. Pokud chcete péct celé nadívané kuře v jeho tvaru, způsob, který jsme právě popsali, je nejlepší.
- U vykostěného kuřete lze upravit poměr masa na zádech a prsou tak, aby bylo maso kolem nádivky rovnoměrně silné. Stačí seříznout zevnitř část prsou, kuře položit na záda, odříznutými plátky vyložit nejtenčí část hřbetu a pak kuře plnit nádivkou. Tu připravte třeba z pancetty (recept) nebo z pórku a kozího sýra (recept).