0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Jak na to: porcování kuřete

Jak na to: porcování kuřete
sdílet:

Kuchař, který umí zužitkovat všechno, si zaslouží úctu. Zrovna kuře se dá využít se vším všudy. Než začnete vařit, musíte ho však správně naporcovat.

  • Ve starších kuchařkách se tomu říká ‚rozdělit kuře na osminky’, ale kuře lze rozdělit i na 10 a více dílů (způsobů, jak porcovat kuře, existuje spousta). I kdybyste všechny použili do 1 receptu, je to výhodné – získáte víc ochucených ploch a jídlo bude dříve hotové.
  • Nejdříve odřízněte kůži zbylou po krku a z druhé strany u břišní dutiny. Pak odřízněte biskupa (pokud ho nechcete péct). Nožem, sekáčkem nebo nůžkami nakonec oddělte páteř. Všechny popsané díly (spolu s dalšími) přijdou do domácího vývaru (videorecept).

porcování kuřeteporcování kuřete + základní řez podél prsní kosti

  • Nožem nařízněte maso na hrudní kosti. Veďte řez co nejtěsněji podél kosti a dávejte pozor, abyste nepřeřízli chrupavku, která se klene nad břišní dutinou směrem ke stehnům. Pak nožem nebo nůžkami na drůbež hrudní kost oddělte.
  • Rozpůlené kuře položte řeznou stranou na pracovní plochu, ostrým nožem nařízněte kůži kolem stehna a oddělte ho. Prsa můžete oddělit úplně. Kosti s křidélky dohromady můžete dát do vývaru, ale také můžete odkrojit jen poslední dva články křídla.


porcování kuřeteporcování kuřete - oddělení stehen

  • Prsa lze ještě přepůlit. Na steak, jako je kuře Diana, vypadá vykostěné prso s posledním článkem křídla opravdu efektně. Stehna ořízněte kolem kloubu a pak je rukama musíte vykloubit. Nejužším místem odhaleného kloubu pak při řezání veďte nůž.
  • Z jednoho kuřete nakonec získáte 8 dílů vhodných na pečení nebo dušení: přední a zadní část prsou, 2 spodní stehna a vrchní stehna (tzv. paličky). Teď je už jen na vás, jak s masem naložíte. Zbytek přijde do vývaru.

porcování kuřeteporcování kuřete - oddělení křídel

Související články

Autor: Redakce Apetit

Apetit magazín

7 návykových sladkostí à la mrkvový dort
  • Tipy a triky

7 návykových sladkostí à la mrkvový dort

V mnoha kavárnách má mrkvový dort své čestné místo ve vitríně a patří k nejčastěji objednávaným zákuskům. Nedivíme se. Je krásně vláčný, se svěží polevou ze smetanového sýra, přitom relativně jednoduchý na přípravu. Napadlo by vás, že ve...
Pohlazení jménem čokoládový fondán
  • Poradna

Pohlazení jménem čokoládový fondán

Představte si, jak zakrojíte do dezertu, který má na první pohled hustou strukturou, a najednou z jeho vnitřku pomalu vytékat lesklá, krémová čokoládová láva. Někteří už určitě vědí, že je řeč o tzv. lávových dortících někdy označovaných...
Domácí lékárnička: Jak se zbavit bolesti žaludku
  • Zdraví a výživa

Domácí lékárnička: Jak se zbavit bolesti žaludku

Pokud nejde o závažné onemocnění, jako jsou například žaludeční vředy, patří mezi hlavní příčiny náhlé bolesti žaludku konzumace potravin, které z nějaké důvodu vašemu žaludku nesedí, stres, těhotenství či přílišná konzumace alkoholu. Co je...
Keto, Paleo, Whole30 – která z diet je pro vás ta pravá?
  • Zajímavosti

Keto, Paleo, Whole30 – která z diet je pro vás ta pravá?

Po bujarých oslavách Vánoc a Silvestra, které provází hojnost jídla a pití, nastává období, kdy se chceme všichni vrátit k normálnímu stravovacímu režimu. Jak přemluvit váhu, aby ukazovala milosrdnější čísla? S tím vám bohužel neporadíme....

Obchod Apetit