Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Kuře s nádivkou s játry a s medvědím česnekem
Kuře s nádivkou s játry a s medvědím česnekem
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Kuře s nádivkou s játry a s medvědím česnekem

4.2/5 Počet hodnocení: 10
Více než hodinu Pro zkušené 4-6

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 4392 kcal
Bílkoviny 191 g
Sacharidy 364 g
Tuky 201 g
Vláknina 49 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Toužíte po lahodné nádivce v opravdu každé porci dozlatova vypečeného kuřete? Šéfkuchař Tomáš Reisinger vám krok za krokem ukáže, jak na to!

Suroviny

kuře 1 ks
vykostěné
sůl
pepř
čerstvě mleté
mletá nebo grilovací koření
rozpuštěné
Na nádivku
slunečnicový olej 1 PL
špek 50 g
na kostičky
nadrobno
mrkev 1 ks
menší nastrouhaná nahrubo
sůl
pepř
čerstvě mletý
housky 4 ks
tvrdší, nakrájené na 1cm kostky
česnek 2 stroužky
drcený
petrželka 1 hrst
nasekaná
překrájený
vejce 2 ks
K podávání
fazolky zelené 12 ks
ploché lusky
nové
pažitka
nasekaná

Postup

1

PŘIPRAVTE SI NÁDIVKU
Játra odblaňte, zbavte žilek a nakrájejte je na kousky. Cibuli i slaninu nakrájejte na kostičky. „Mrkev nastrouhejte nahrubo, aby byla v nádivce pěkně vidět. Nastrouhaná najemno zabarví nádivku dooranžova,“ radí šéfkuchař. Housky nakrájejte na kostky o hraně asi 1 cm.

2

Na oleji rozpečte v kastrolu slaninu, asi po 3 minutách vsypte cibuli a mrkev a opékejte 2 minuty doměkka. Přidejte játra, nechte je zatáhnout, ochuťte solí, pepřem a muškátovým oříškem a přidejte 3/4 dávky nakrájené housky. Vše opět orestujte a stáhněte z ohně.

3

Přidejte petrželku, medvědí česnek, vejce a zbylou housku (pokud jste měli tvrdší housky, opečte celou dávku již s játry; naopak čerstvé pečivo ještě rozdělte a poslední třetinu vmíchejte až úplně nakonec). Směs promíchejte, případně ještě dochuťte.

4

NAPLŇTE KUŘE NÁDIVKOU
Kostru z kuřete překrájete na kusy a všechny kosti vložte na dno pekáče, kde budete kuře péct. Díky nim bude vypečená šťáva chutnější a silnější.

5

Upravte poměr masa na prsou a zádech podle návodu a pak kuře uvnitř osolte, opepřete, naplňte a zformujte do původního tvaru.

6

Otvor (maso i kůži) stáhněte k sobě a spíchněte ostrými párátky či kovovými jehlami. Křídla založte za zády a nohy svažte kuchyňským provázkem.

7

UPEČTE KUŘE A NAPORCUJTE HO
Kuře osolte, okořeňte, položte na kosti prsy nahoru a přelijte máslem. Pečte v předehřáté troubě na 170 °C bez podlévání 60–75 minut dozlatova.

8

Upečené kuře nechte asi 10 minut odležet, pak odřízněte provázek a vytáhněte párátka. Potom postupně odřízněte od těla stehna i křídla.

9

Trup s nádivkou nakrájejte směrem od krku na plátky. Porce lehce přelijte vypečenou šťávou z pekáče a podávejte s lusky a bramborami.

NÁDIVKA NAVÍC

Nádivku udělejte z dvojnásobného množství. Vymaštěnou a strouhankou vysypanou formu na srnčí hřbet naplňte nádivkou a formu překlopte na plech vyložený pomaštěným papírem na pečení. Nádivka sice vyběhne a lehce nazdvihne formu, ale část, na které po upečení nádivka stojí, se nevyboulí.

VHODNÉ PŘÍLOHY

  • Fazolové lusky blanšírujte 2–3 minuty v horké vodě, pak slijte, nechte okapat a krátce prohřejte na rozpuštěném, lehce osoleném másle.
  • Nové brambory uvařte ve slupce, pak oloupejte a prohoďte je na zbylém másle smíchaném s nasekanou pažitkou.

Související články

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2012/4 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2012/4

Apetit magazín

AD
Vychutnejte si dokonalý kopeček zmrzliny
  • Zajímavosti

Vychutnejte si dokonalý kopeček zmrzliny

Zmrzlina k létu neodmyslitelně patří, milují ji děti i dospělí. Chladivý kopeček v horkých dnech dokonale osvěží a potěší chuťové buňky. Marks & Spencer si letos opět připravil několik novinek ze světa mraženého osvěžení – a...