Kuře s nádivkou s játry a s medvědím česnekem

Kuře s nádivkou s játry a s medvědím česnekem

5 / 5. Počet hodnocení: 5
Více než hodinu Pro zkušené 4-6

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 4569 kcal
Bílkoviny 181 g
Sacharidy 365 g
Tuky 225 g
Vláknina 49 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Toužíte po lahodné nádivce v opravdu každé porci dozlatova vypečeného kuřete? Šéfkuchař Tomáš Reisinger vám krok za krokem ukáže, jak na to!

Suroviny

kuře 1 ks
vykostěné
sůl
pepř
čerstvě mleté
paprika sladká
mletá nebo grilovací koření
máslo 80 g
rozpuštěné
Na nádivku
slunečnicový olej 1 PL
uzená slanina 50 g
špek na kostičky
cibule 1 ks
nadrobno
mrkev 1 ks
menší nastrouhaná nahrubo
játra kuřecí 300 g
sůl
pepř
čerstvě mletý
muškátový oříšek
na ochucení
housky 4 ks
tvrdší, nakrájené na 1cm kostky
česnek 2 stroužky
drcený
petrželka 1 hrst
nasekaná
medvědí česnek (čerstvý) 1 hrst
překrájený
vejce 2 ks
K podávání
fazolky zelené 12 ks
ploché lusky
brambory 500 g
nové
máslo 80 g
pažitka
nasekaná

PŘIPRAVTE SI NÁDIVKU

1 Játra odblaňte, zbavte žilek a nakrájejte je na kousky. Cibuli i slaninu nakrájejte na kostičky. „Mrkev nastrouhejte nahrubo, aby byla v nádivce pěkně vidět. Nastrouhaná najemno zabarví nádivku dooranžova,“ radí šéfkuchař. Housky nakrájejte na kostky o hraně asi 1 cm.

2 Na oleji rozpečte v kastrolu slaninu, asi po 3 minutách vsypte cibuli a mrkev a opékejte 2 minuty doměkka. Přidejte játra, nechte je zatáhnout, ochuťte solí, pepřem a muškátovým oříškem a přidejte 3/4 dávky nakrájené housky. Vše opět orestujte a stáhněte z ohně.

3 Přidejte petrželku, medvědí česnek, vejce a zbylou housku (pokud jste měli tvrdší housky, opečte celou dávku již s játry; naopak čerstvé pečivo ještě rozdělte a poslední třetinu vmíchejte až úplně nakonec). Směs promíchejte, případně ještě dochuťte.

 

NAPLŇTE KUŘE NÁDIVKOU

1 Kostru z kuřete překrájete na kusy a všechny kosti vložte na dno pekáče, kde budete kuře péct. Díky nim bude vypečená šťáva chutnější a silnější.

2 Upravte poměr masa na prsou a zádech podle návodu a pak kuře uvnitř osolte, opepřete, naplňte a zformujte do původního tvaru.

3 Otvor (maso i kůži) stáhněte k sobě a spíchněte ostrými párátky či kovovými jehlami. Křídla založte za zády a nohy svažte kuchyňským provázkem.

 

UPEČTE KUŘE A NAPORCUJTE HO

1 Kuře osolte, okořeňte, položte na kosti prsy nahoru a přelijte máslem. Pečte v předehřáté troubě na 170 °C bez podlévání 60–75 minut dozlatova.

2 Upečené kuře nechte asi 10 minut odležet, pak odřízněte provázek a vytáhněte párátka. Potom postupně odřízněte od těla stehna i křídla.

3 Trup s nádivkou nakrájejte směrem od krku na plátky. Porce lehce přelijte vypečenou šťávou z pekáče a podávejte s lusky a bramborami.

 

NÁDIVKA NAVÍC

Nádivku udělejte z dvojnásobného množství. Vymaštěnou a strouhankou vysypanou formu na srnčí hřbet naplňte nádivkou a formu překlopte na plech vyložený pomaštěným papírem na pečení. Nádivka sice vyběhne a lehce nazdvihne formu, ale část, na které po upečení nádivka stojí, se nevyboulí.

 

VHODNÉ PŘÍLOHY

  • Fazolové lusky blanšírujte 2–3 minuty v horké vodě, pak slijte, nechte okapat a krátce prohřejte na rozpuštěném, lehce osoleném másle.
  • Nové brambory uvařte ve slupce, pak oloupejte a prohoďte je na zbylém másle smíchaném s nasekanou pažitkou.

 

JAK VYKOSTIT KUŘE

Přehledný návod krok za krokem najdete tady.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2012/4 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2012/4

Apetit magazín

Co má společného pastis a uříznuté Van Goghovo ucho?
  • Tipy a triky

Co má společného pastis a uříznuté Van Goghovo ucho?

Ochutnejte anýzovku francouzského původu, která za svou slávu vděčí absintu. Oblíbený destilát s výraznou chutí a typickým zakalenám  spatřil světlo světa jako náhrada za absint, který si vysloužil zákaz. Pastis můžete například v...
Jak zpracovat květy černého bezu: sladké i slané tipy
  • Tipy a triky

Jak zpracovat květy černého bezu: sladké i slané tipy

Černý bez nemusíme dlouze představovat. Patří mezi keře, kterého si cení všichni milovníci bylin. Když zavoní, láká nás, abychom z jeho květů připravili stejně omamně vonící sirupy a šťávy nebo si usmažili květové řízečky....
Dort krále Oskara II.: Upečte si oblíbený Ikea dezert sami!
  • Tipy redakce

Dort krále Oskara II.: Upečte si oblíbený Ikea dezert sami!

Obchodní dům Ikea láká kromě nábytku na spoustu švédských dobrot. Jednou z nich je také mandlový dort krále Oskara II. Kdo už tento skvostný zákusek někdy ochutnal, věříme, že ne jen jednou. S naším receptem si ho můžete upéct...

Obchod Apetit