Kuře s nádivkou s játry a s medvědím česnekem

Kuře s nádivkou s játry a s medvědím česnekem

Hodnocení receptu
Průměr: 5 (4)
Do hodiny Pro zkušené 4-6

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 4554 kcal
Bílkoviny 180 g
Cukr 362 g
Tuky 225 g
Vláknina 48 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Toužíte po lahodné nádivce v opravdu každé porci dozlatova vypečeného kuřete? Šéfkuchař Tomáš Reisinger vám krok za krokem ukáže, jak na to!

Suroviny

kuře 1 ks
vykostěné, návod https://www.apetitonline.cz/tipy-triky/4172-jak-snadno-vykostit-kure-na-nadivku.html
sůl
pepř
čerstvě mleté
paprika sladká
mletá nebo grilovací koření
máslo 80 g
rozpuštěné
Na nádivku
slunečnicový olej 1 PL
uzená slanina 50 g
špek na kostičky
cibule 1 ks
nadrobno
mrkev 1 ks
menší nastrouhaná nahrubo
játra kuřecí 300 g
sůl
pepř
čerstvě mletý
muškátový oříšek
na ochucení
housky 4 ks
tvrdší, nakrájené na 1cm kostky
česnek 2 stroužky
drcený
petrželka hrst
nasekaná
medvědí česnek (čerstvý) hrst
překrájený
vejce 2 ks
K podávání
fazolky zelené 12 ks
ploché lusky
brambory 500 g
nové
máslo 80 g
pažitka
nasekaná

PŘIPRAVTE SI NÁDIVKU

1 Játra odblaňte, zbavte žilek a nakrájejte je na kousky. Cibuli i slaninu nakrájejte na kostičky. „Mrkev nastrouhejte nahrubo, aby byla v nádivce pěkně vidět. Nastrouhaná najemno zabarví nádivku dooranžova,“ radí šéfkuchař. Housky nakrájejte na kostky o hraně asi 1 cm.

2 Na oleji rozpečte v kastrolu slaninu, asi po 3 minutách vsypte cibuli a mrkev a opékejte 2 minuty doměkka. Přidejte játra, nechte je zatáhnout, ochuťte solí, pepřem a muškátovým oříškem a přidejte 3/4 dávky nakrájené housky. Vše opět orestujte a stáhněte z ohně.

3 Přidejte petrželku, medvědí česnek, vejce a zbylou housku (pokud jste měli tvrdší housky, opečte celou dávku již s játry; naopak čerstvé pečivo ještě rozdělte a poslední třetinu vmíchejte až úplně nakonec). Směs promíchejte, případně ještě dochuťte.

 

NAPLŇTE KUŘE NÁDIVKOU

1 Kostru z kuřete překrájete na kusy a všechny kosti vložte na dno pekáče, kde budete kuře péct. Díky nim bude vypečená šťáva chutnější a silnější.

2 Upravte poměr masa na prsou a zádech podle návodu a pak kuře uvnitř osolte, opepřete, naplňte a zformujte do původního tvaru.

3 Otvor (maso i kůži) stáhněte k sobě a spíchněte ostrými párátky či kovovými jehlami. Křídla založte za zády a nohy svažte kuchyňským provázkem.

 

UPEČTE KUŘE A NAPORCUJTE HO

1 Kuře osolte, okořeňte, položte na kosti prsy nahoru a přelijte máslem. Pečte v předehřáté troubě na 170 °C bez podlévání 60–75 minut dozlatova.

2 Upečené kuře nechte asi 10 minut odležet, pak odřízněte provázek a vytáhněte párátka. Potom postupně odřízněte od těla stehna i křídla.

3 Trup s nádivkou nakrájejte směrem od krku na plátky. Porce lehce přelijte vypečenou šťávou z pekáče a podávejte s lusky a bramborami.

 

NÁDIVKA NAVÍC

Nádivku udělejte z dvojnásobného množství. Vymaštěnou a strouhankou vysypanou formu na srnčí hřbet naplňte nádivkou a formu překlopte na plech vyložený pomaštěným papírem na pečení. Nádivka sice vyběhne a lehce nazdvihne formu, ale část, na které po upečení nádivka stojí, se nevyboulí.

 

VHODNÉ PŘÍLOHY

  • Fazolové lusky blanšírujte 2–3 minuty v horké vodě, pak slijte, nechte okapat a krátce prohřejte na rozpuštěném, lehce osoleném másle.
  • Nové brambory uvařte ve slupce, pak oloupejte a prohoďte je na zbylém másle smíchaném s nasekanou pažitkou.

 

JAK VYKOSTIT KUŘE

Přehledný návod krok za krokem najdete tady.

Apetit magazín

  • Suroviny

Daiquiri: Opojné osvěžení na letní párty

Oblíbený drink Ernesta Hemingwaye si díky svěží citrusové chuti našel své místo v nejprestižnějších koktejlových barech po celém světě. Připravte si s námi původní kubánské daiquiri a vyzkoušejte jej také v kombinaci s ovocem jako...
  • Stories

APETIT Stories: S chutí do příběhů

Milujeme dobré jídlo, kvalitní suroviny a skvělé příběhy. To vše nás spojuje a dělá náš život barevnějším, chutnějším a příjemnějším. Zakousněte se s námi do příběhů nejen o jídle. Věříme, že vám budou chutnat. ...
  • Stories

TOP 20: Zdraví na talíři

Jsme stvořeni převážně z vody. Celkový podíl vody v našem těle je až 70 %. Ale vodu neustále i vylučujeme. Proto je potřebné ji průběžně doplňovat. I když tím nejlepších způsobem je sklenice čisté pramenité vody, pomoci...
  • Jak na to

Jak využít bylinky k přípravě letních drinků

Dopřejte si v horkých letních měsících osvěžující bylinné drinky bez obsahu alkoholu. Jedinečné účinky bylin, které znaly už naše prababičky, můžete využít i dnes. Pojďme se společně podívat do světa uklidňující máty, svěží citrusové...

Letní bramborový salát jako dokonalá příloha

S první polovinou prázdnin přichází i první sklizeň letošních brambor. Nové brambory jsou ideální volbou pro lehkou večeři do letního počasí například klasicky "na loupačku" s tvarohem a máslem. Vyzkoušet je však můžete...
  • Lidé a jídlo

Ayran: Osvěžující letní nápoj

Až vás přepadne touha se dokonale osvěžit, vzpomeňte si na ayran! Vykouzlíte ho vcukuletu a stačí k tomu jen bílý jogurt, voda a špetka soli. Můžete si ho však vyladit podle vlastních představ.   ...

Obchod Apetit