Láska na první ochutnání!
Suroviny
1 Pórek a cibuli opečte doměkka na troše másla; trvá to asi 10 minut. Bylinky, 60 g másla, oba sýry, toustový chléb a opečenou zeleninu dejte do robotu. Osolte, opepřete a opakovanými pulzy sekejte, až vznikne soudržná směs připomínající těsto.
2 Zapněte troubu na 190 °C. Z otvoru do břišní dutiny kuřete odstraňte tuk. Opatrně prstem uvolněte kůži na prsou a stehnech od masa, kam až to jde. Aniž byste kůži protrhli, nastrkejte pod ni co nejrovnoměrněji nádivku. Zbytkem naplňte břišní dutinu; přečnívající kůži spíchněte párátky nebo svažte kuchyňským provázkem. Kuře osolte, opepřete, potřete olejem a dejte prsíčky nahoru do pekáče. Pečte půl hodiny, pak kuře obraťte na bok, přelijte vypečenou šťávou a pečte další půl hodiny. Občas přelévejte. Po 30 minutách ho přetočte na druhý bok a nakonec opět prsíčky nahoru. Pečte ještě 10–30 minut dozlatova.
3 Vyjměte a zakryté nechte 15–20 minut odpočinout. Pekáč dejte na sporák a poprašte moukou. Nechte zpěnit a zalijte vývarem. Asi 10 minut vařte; důkladně míchejte a odškrabujte připečeniny. Dosolte, případně ještě přilijte vývar. Kuře s nádivkou naporcujte a podávejte se šťávou.
Tento recept naleznete také v kolekcích:
- Menu s kozím sýrem(5 receptů)