Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Jarní sladkosti: mlsejte s šeříkem a tulipány

sladkosti se šeříkem
ZDROJ: Archiv
sdílet:

Nechte si zamotat hlavu šeříkem. Jeho omamné, pomíjivé aroma nejvíc sluší jarním dezertům. Ochutnejte je, než ta fialová nádhera odkvete.   Autorka Květinové kuchařky Jana Vlková se s námi podělila o své dva zamilované recepty s šeříkem, který doplnila o něžné květy tulipánů.

V její nové knize najdete spoustu receptů na jídla s květinami a bylinkami. Nejspíš budete stejně jako my překvapeni, co všechno z přírody je jedlé. No schválně, ochutnali jste už někdy šeřík, fialku nebo tulipán? Sběr rostlin v přírodě a jejich zpracování v kuchyni je trend, který následují i šéfkuchaři nejlepších restaurací, tak směle do toho.

ŠEŘÍKOVÝ PRIBIŇÁK 

Zachutná dětem i dospělým

jedlé květy

Pro 4 osoby potřebujete:

  • 250 g měkkého tvarohu
  • 125 ml smetany ke šlehání
  • 1 polévková lžíce cukru
  • 10 kapek vanilkového aroma Dr. Oetker
  • hrst květů nešlechtěného, obyčejného šeříku
  • květy tulipánů z důvěryhodného zdroje
     

JAK NA TO
Květy tulipánů zbavte stopek, tyčinek a pestíků. Snažte se ponechat květ celistvý a nedotčený, aby vám posloužil podobně jako kornoutek na zmrzlinu. Tvaroh našlehejte v míse se šlehačkou. Dochuťte cukrem a vanilkou. Plňte do tulipánových květů a zdobte květy šeříku.

NĚCO NAVÍC
Jindy tvarohovou náplň ochuťte třeba marmeládou nebo kakaem. Zkuste ji sladit s barvou tulipánových květů. Tvaroh se šlehačkou se ochotně přizpůsobí vaší momentální náladě, takže směle experimentujte, dokud šeřík kvete.

ŠEŘÍKOVÝ SHAKE

Superrychlá dobrota k snídani

poháry se šeříkovým krémem

Pro 2 osoby si připravte:

  • 1 až 2 banány
  • 200 ml plnotučného mléka
  • hrst květů nešlechtěného, obyčejného šeříku
     

JAK NA TO
Banán s mlékem rozmixujte tyčovým mixérem do hladka. Odložte pár květů na ozdobení. Zbytek přisypte do banánového mléka a ještě jednou, ale už jen lehce, aby se květy zcela nerozpadly, nechte protočit.

JANINY TIPY & TRIKY

  • Plněné tulipány ozvláštní letní párty a grilovačky, když náplň ochutíte křenem, zelenými bylinkami nebo česnekem. 
  • Pokud to není vysloveně nutné, květy neomývejte. Rozhodně nepoužívejte květy z květinářství. Jsou důkladně chemicky ošetřeny, a tudíž nepoživatelné.
  • Pro vzdušnější, zpěněný shake přidejte k banánům a mléku ještě vejce. Pokud chcete naopak hustší, svačinovou variaci, nahraďte část mléka jogurtem. Máte-li náladu spíš na šeříkový dezert, rozmixujte do základu pár lžic vaječného koňaku a na závěr do shaku přidejte kopeček vanilkové zmrzliny. Případně i kopeček šlehačky, ale to už se opravdu rozmazlujete. 
  • Plnokvěté variety šeříku jsou tužší a méně voňavé. Jejich květy jsou sice dekorativnější, přesto dávám přednost obyčejnému šeříku.
     

kniha květy v kuchyni

Baví vás jídla s květy? Mnohem víc voňavých receptů na každé roční období najdete v Květinové kuchařce Jany Vlkové, kterou vyšla s podtitulem Jedlé kvítí a bylí na vaření i zdobení. S výběrem těch správných rostlin vám pomůže podrobný herbář, s volbou jídla zase autorčiny oblíbené recepty. Za zvýhodněnou cenu 449 Kč koupíte Květinovou kuchařku třeba v e-shopu nakladatelství SmartPress. Krásný dárek pro všechny kytkožrouty...

Související články

Autor: Redakce Apetit

Apetit magazín

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč