Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Jarní sladkosti: mlsejte s šeříkem a tulipány

sladkosti se šeříkem
ZDROJ: Archiv
sdílet:

Nechte si zamotat hlavu šeříkem. Jeho omamné, pomíjivé aroma nejvíc sluší jarním dezertům. Ochutnejte je, než ta fialová nádhera odkvete.   Autorka Květinové kuchařky Jana Vlková se s námi podělila o své dva zamilované recepty s šeříkem, který doplnila o něžné květy tulipánů.

V její nové knize najdete spoustu receptů na jídla s květinami a bylinkami. Nejspíš budete stejně jako my překvapeni, co všechno z přírody je jedlé. No schválně, ochutnali jste už někdy šeřík, fialku nebo tulipán? Sběr rostlin v přírodě a jejich zpracování v kuchyni je trend, který následují i šéfkuchaři nejlepších restaurací, tak směle do toho.

ŠEŘÍKOVÝ PRIBIŇÁK 

Zachutná dětem i dospělým

jedlé květy

Pro 4 osoby potřebujete:

  • 250 g měkkého tvarohu
  • 125 ml smetany ke šlehání
  • 1 polévková lžíce cukru
  • 10 kapek vanilkového aroma Dr. Oetker
  • hrst květů nešlechtěného, obyčejného šeříku
  • květy tulipánů z důvěryhodného zdroje
     

JAK NA TO
Květy tulipánů zbavte stopek, tyčinek a pestíků. Snažte se ponechat květ celistvý a nedotčený, aby vám posloužil podobně jako kornoutek na zmrzlinu. Tvaroh našlehejte v míse se šlehačkou. Dochuťte cukrem a vanilkou. Plňte do tulipánových květů a zdobte květy šeříku.

NĚCO NAVÍC
Jindy tvarohovou náplň ochuťte třeba marmeládou nebo kakaem. Zkuste ji sladit s barvou tulipánových květů. Tvaroh se šlehačkou se ochotně přizpůsobí vaší momentální náladě, takže směle experimentujte, dokud šeřík kvete.

ŠEŘÍKOVÝ SHAKE

Superrychlá dobrota k snídani

poháry se šeříkovým krémem

Pro 2 osoby si připravte:

  • 1 až 2 banány
  • 200 ml plnotučného mléka
  • hrst květů nešlechtěného, obyčejného šeříku
     

JAK NA TO
Banán s mlékem rozmixujte tyčovým mixérem do hladka. Odložte pár květů na ozdobení. Zbytek přisypte do banánového mléka a ještě jednou, ale už jen lehce, aby se květy zcela nerozpadly, nechte protočit.

JANINY TIPY & TRIKY

  • Plněné tulipány ozvláštní letní párty a grilovačky, když náplň ochutíte křenem, zelenými bylinkami nebo česnekem. 
  • Pokud to není vysloveně nutné, květy neomývejte. Rozhodně nepoužívejte květy z květinářství. Jsou důkladně chemicky ošetřeny, a tudíž nepoživatelné.
  • Pro vzdušnější, zpěněný shake přidejte k banánům a mléku ještě vejce. Pokud chcete naopak hustší, svačinovou variaci, nahraďte část mléka jogurtem. Máte-li náladu spíš na šeříkový dezert, rozmixujte do základu pár lžic vaječného koňaku a na závěr do shaku přidejte kopeček vanilkové zmrzliny. Případně i kopeček šlehačky, ale to už se opravdu rozmazlujete. 
  • Plnokvěté variety šeříku jsou tužší a méně voňavé. Jejich květy jsou sice dekorativnější, přesto dávám přednost obyčejnému šeříku.
     

kniha květy v kuchyni

Baví vás jídla s květy? Mnohem víc voňavých receptů na každé roční období najdete v Květinové kuchařce Jany Vlkové, kterou vyšla s podtitulem Jedlé kvítí a bylí na vaření i zdobení. S výběrem těch správných rostlin vám pomůže podrobný herbář, s volbou jídla zase autorčiny oblíbené recepty. Za zvýhodněnou cenu 449 Kč koupíte Květinovou kuchařku třeba v e-shopu nakladatelství SmartPress. Krásný dárek pro všechny kytkožrouty...

Související recepty

Související články

Autor: Redakce Apetit

Apetit magazín