Nechte si zamotat hlavu šeříkem. Jeho omamné, pomíjivé aroma nejvíc sluší jarním dezertům. Ochutnejte je, než ta fialová nádhera odkvete. Autorka Květinové kuchařky Jana Vlková se s námi podělila o své dva zamilované recepty s šeříkem, který doplnila o něžné květy tulipánů.
V její nové knize najdete spoustu receptů na jídla s květinami a bylinkami. Nejspíš budete stejně jako my překvapeni, co všechno z přírody je jedlé. No schválně, ochutnali jste už někdy šeřík, fialku nebo tulipán? Sběr rostlin v přírodě a jejich zpracování v kuchyni je trend, který následují i šéfkuchaři nejlepších restaurací, tak směle do toho.
ŠEŘÍKOVÝ PRIBIŇÁK
Zachutná dětem i dospělým
Pro 4 osoby potřebujete:
- 250 g měkkého tvarohu
- 125 ml smetany ke šlehání
- 1 polévková lžíce cukru
- 10 kapek vanilkového aroma Dr. Oetker
- hrst květů nešlechtěného, obyčejného šeříku
- květy tulipánů z důvěryhodného zdroje
JAK NA TO
Květy tulipánů zbavte stopek, tyčinek a pestíků. Snažte se ponechat květ celistvý a nedotčený, aby vám posloužil podobně jako kornoutek na zmrzlinu. Tvaroh našlehejte v míse se šlehačkou. Dochuťte cukrem a vanilkou. Plňte do tulipánových květů a zdobte květy šeříku.
NĚCO NAVÍC
Jindy tvarohovou náplň ochuťte třeba marmeládou nebo kakaem. Zkuste ji sladit s barvou tulipánových květů. Tvaroh se šlehačkou se ochotně přizpůsobí vaší momentální náladě, takže směle experimentujte, dokud šeřík kvete.
ŠEŘÍKOVÝ SHAKE
Superrychlá dobrota k snídani
Pro 2 osoby si připravte:
- 1 až 2 banány
- 200 ml plnotučného mléka
- hrst květů nešlechtěného, obyčejného šeříku
JAK NA TO
Banán s mlékem rozmixujte tyčovým mixérem do hladka. Odložte pár květů na ozdobení. Zbytek přisypte do banánového mléka a ještě jednou, ale už jen lehce, aby se květy zcela nerozpadly, nechte protočit.
JANINY TIPY & TRIKY
- Plněné tulipány ozvláštní letní párty a grilovačky, když náplň ochutíte křenem, zelenými bylinkami nebo česnekem.
- Pokud to není vysloveně nutné, květy neomývejte. Rozhodně nepoužívejte květy z květinářství. Jsou důkladně chemicky ošetřeny, a tudíž nepoživatelné.
- Pro vzdušnější, zpěněný shake přidejte k banánům a mléku ještě vejce. Pokud chcete naopak hustší, svačinovou variaci, nahraďte část mléka jogurtem. Máte-li náladu spíš na šeříkový dezert, rozmixujte do základu pár lžic vaječného koňaku a na závěr do shaku přidejte kopeček vanilkové zmrzliny. Případně i kopeček šlehačky, ale to už se opravdu rozmazlujete.
- Plnokvěté variety šeříku jsou tužší a méně voňavé. Jejich květy jsou sice dekorativnější, přesto dávám přednost obyčejnému šeříku.
Baví vás jídla s květy? Mnohem víc voňavých receptů na každé roční období najdete v Květinové kuchařce Jany Vlkové, kterou vyšla s podtitulem Jedlé kvítí a bylí na vaření i zdobení. S výběrem těch správných rostlin vám pomůže podrobný herbář, s volbou jídla zase autorčiny oblíbené recepty. Za zvýhodněnou cenu 449 Kč koupíte Květinovou kuchařku třeba v e-shopu nakladatelství SmartPress. Krásný dárek pro všechny kytkožrouty...