0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Jak na to: domácí bazalkový olej

Jak na to: domácí bazalkový olej
sdílet:

Z vůně bazalky se vám zatočí hlava. Zkuste z ní připravit lahodný bazalkový olej, který má mnohostranné využití. Připravte si ho spolu s námi.

Zelené křehké lístky čerstvé bazalky propůjčí vašim kuchařským výtvorům eleganci, svěžest a krásnou vůni. Jsou základem tolik oblíbeného pesta a možná trochu překvapivě zazáří i při přípravě letních dezertů jako je jahodový cheesecake nebo dort s malinovou pěnou. Navíc není složité bazalku pěstovat, proto doporučujeme zasít semínka do záhonu či květináče. Ve spíži by vám ale rozhodně neměla chybět ani bazalka sušená, kterou oceníte především v zimních měsících. 

Jak na domácí bazalkový olej

Ingredience

  • 300 ml olivového oleje + 2 lžíce navíc
  • 3 hrsti bazalkových listů

Příprava jídla

Do rendlíku vlijte 300 ml olivového oleje, vsypte hrst bazalkových lístků. Společně zahřívejte asi 5 minut. Poté nechte 15 minut zchladnout, sceďte a bazalkové lístky vyhoďte. Pak do oleje přidejte pastu, kterou připravíte rozmixováním 2 hrstí bazalky se 2 lžícemi oleje. Přelijte do čisté vysterilizované lahve. 

Použití bazalkového oleje

Aromatický olej se hodí ke grilované rybě, do salátu s kozím sýrem nebo k dušeným kuřecím prsíčkům. Vydrží asi týden. Usazeninou ze dna pak můžete těsně před koncem grilování potřít zeleninu či ryby nebo vmíchat ke šťouchaným bramborám.

Vyzkoušejte i bylinkový olej s rozmarýnem nebo bylinkový olej s česnekem.

[[nid:26821]]

Související články

Olej do poslední kapky
  • Tipy a triky

Olej do poslední kapky

Tohle je tak trochu rada pro spořivé, ale klidně tenhle trik můžeme používat všichni. Určitě známe situaci, kdy už máme skoro prázdnou lahev (třeba od oleje) a ne a ne z ní dostat tu pověstnou poslení kapku.   ...
Zdravý meruňkový olej
  • Tipy a triky

Zdravý meruňkový olej

Za studena lisovaný olej z meruňkových jader patří mezi méně známé druhy rostlinných olejů.  ...
Autor: Redakce Apetit

Apetit magazín

Škola vaření: chilli omáčka
  • Tipy a triky

Škola vaření: chilli omáčka

Tomu říkáme vášeň! Domácí chilli omáčka inspirovaná asijskou kuchyní vás roztetelí a dodá letnímu vaření říz.   ...
Pochoutky, které by na zahradní party neměly chybět
  • Jak na to

Pochoutky, které by na zahradní party neměly chybět

Připravte pro hosty na zahradní party originální pochoutky, po kterých se budou moci utlouct. Vybrali jsme jich pro vás některé, se kterými nemůžete šlápnout vedle. Od drobných předkrmů pro první návštěvníky, přes hlavní chod...
Jak na konzervování ovoce a zeleniny?
  • Tipy a triky

Jak na konzervování ovoce a zeleniny?

Mohlo by se zdát, že domácí konzervování už patří minulosti. Nicméně naše babičky se na zimu vždy poctivě připravovaly a měly díky němu vystaráno. Tak proč to nezkusit také? Poradíme vám, jak vybrat správnou metodu pro různé druhy ovoce a...

Obchod Apetit