Z vůně bazalky se vám zatočí hlava. Zkuste z ní připravit lahodný bazalkový olej, který má mnohostranné využití. Připravte si ho spolu s námi.
Zelené křehké lístky čerstvé bazalky propůjčí vašim kuchařským výtvorům eleganci, svěžest a krásnou vůni. Jsou základem tolik oblíbeného pesta a možná trochu překvapivě zazáří i při přípravě letních dezertů jako je jahodový cheesecake nebo dort s malinovou pěnou. Navíc není složité bazalku pěstovat, proto doporučujeme zasít semínka do záhonu či květináče. Ve spíži by vám ale rozhodně neměla chybět ani bazalka sušená, kterou oceníte především v zimních měsících.
Jak na domácí bazalkový olej
Ingredience
- 300 ml olivového oleje + 2 lžíce navíc
- 3 hrsti bazalkových listů
Příprava jídla
Do rendlíku vlijte 300 ml olivového oleje, vsypte hrst bazalkových lístků. Společně zahřívejte asi 5 minut. Poté nechte 15 minut zchladnout, sceďte a bazalkové lístky vyhoďte. Pak do oleje přidejte pastu, kterou připravíte rozmixováním 2 hrstí bazalky se 2 lžícemi oleje. Přelijte do čisté vysterilizované lahve.
Použití bazalkového oleje
Aromatický olej se hodí ke grilované rybě, do salátu s kozím sýrem nebo k dušeným kuřecím prsíčkům. Vydrží asi týden. Usazeninou ze dna pak můžete těsně před koncem grilování potřít zeleninu či ryby nebo vmíchat ke šťouchaným bramborám.
Vyzkoušejte i bylinkový olej s rozmarýnem nebo bylinkový olej s česnekem.