0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Jak na to: domácí bazalkový olej

Jak na to: domácí bazalkový olej
sdílet:
Z vůně bazalky se vám zatočí hlava. Zkuste z ní připravit lahodný bazalkový olej, který má mnohostranné využití. Připravte si ho spolu s námi.

Zelené křehké lístky čerstvé bazalky propůjčí vašim kuchařským výtvorům eleganci, svěžest a krásnou vůni. Jsou základem tolik oblíbeného pesta a možná trochu překvapivě zazáří i při přípravě letních dezertů jako je jahodový cheesecake nebo dort s malinovou pěnou. Navíc není složité bazalku pěstovat, proto doporučujeme zasít semínka do záhonu či květináče. Ve spíži by vám ale rozhodně neměla chybět ani bazalka sušená, kterou oceníte především v zimních měsících. 

Jak na domácí bazalkový olej

Ingredience

  • 300 ml olivového oleje + 2 lžíce navíc
  • 3 hrsti bazalkových listů
     

Příprava jídla

Do rendlíku vlijte 300 ml olivového oleje, vsypte hrst bazalkových lístků. Společně zahřívejte asi 5 minut. Poté nechte 15 minut zchladnout, sceďte a bazalkové lístky vyhoďte. Pak do oleje přidejte pastu, kterou připravíte rozmixováním 2 hrstí bazalky se 2 lžícemi oleje. Přelijte do čisté vysterilizované lahve. 

Použití bazalkového oleje

Aromatický olej se hodí ke grilované rybě, do salátu s kozím sýrem nebo k dušeným kuřecím prsíčkům. Vydrží asi týden. Usazeninou ze dna pak můžete těsně před koncem grilování potřít zeleninu či ryby nebo vmíchat ke šťouchaným bramborám.

Vyzkoušejte i bylinkový olej s rozmarýnem nebo bylinkový olej s česnekem.

[[nid:26821]]
Autor: Redakce Apetit

Apetit magazín

Komerční sdělení
Superpotraviny dobývají svět. Po kterých Češi šílí?
  • Zdraví a výživa

Superpotraviny dobývají svět. Po kterých Češi šílí?

Superpotraviny a takzvané potraviny budoucnosti si čím dál více získávají na popularitě. Pandemie koronaviru, ale také obavy o životní prostředí přivedly mnoho Čechů ke zdravější stravě. Které značky jsou nejpopulárnější? A proč Češi šílí...
Co pijí Řekové? Poznejte ouzo s chutí lékořice
  • Tipy a triky

Co pijí Řekové? Poznejte ouzo s chutí lékořice

Poznejte s námi jeden ze symbolů Řecka –⁠ alkoholický nápoj ouzo (čti úzo) výjimečný svou lékořicovou chutí. Z čeho se ouzo vyrábí, jak ho správně pít a co je takzvaný ouzo efekt? ...
Jak na masové kuličky
  • Tipy a triky

Jak na masové kuličky

Dají se různě ochucovat  a připravit na sto způsobů. Lze je péct v troubě a taky mrazit. Masové kuličky mají jenom samá plus a na našich redakčních večírcích zmizí vždycky jako první. Potřebujete další důvod k tomu je vyzkoušet? ...
KVÍZ: Vyznáte se v českých krajových specialitách?
  • Kvízy

KVÍZ: Vyznáte se v českých krajových specialitách?

Knedlo vepřo zná každý – oblíbený český pokrm nabízejí nejen hospody a restaurace ale také školní jídelny a kantýny. Česká kuchyně má ovšem daleko víc co nabídnout. Důkazem jsou speciality z českých a moravských koutů. Schválně, s kolika z...
Komerční sdělení
Nadýchané, a přece udržitelné mlsání!
  • Lidé a jídlo

Nadýchané, a přece udržitelné mlsání!

Sladká, příjemně nadýchaná a křupavá svačinka, která se doslova rozpustí na jazyku a vy si ji nejlépe vychutnáte v kombinaci s oblíbenou kávou nebo čajem. Takové chvíle moc nestojí, o to důležitější a povznášející v životě jsou. Užijte si...

Obchod Apetit