0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

KVÍZ: Jak dobře znáte bylinky?

bazalka
ZDROJ: Pixabay.com
sdílet:

Kdo miluje vaření, nedá na čerstvé bylinky dopustit. Dodávají jídlům jedinečné aroma, ať už během vaření, nebo jako zelená ozdoba. Pokrmům dodají bylinky příjemnou svěžest a ještě díky nim jídlo   krásně vypadá.

Už naši pravěcí předkové údajně používali bylinky, aby vylepšili a doplnili chuť svých pokrmů. První písemné zmínky o vaření s bylinkami nacházíme v Sumerské říši. Bylinky se používaly i ve starověkém Egyptě a Řecku. Starověcí Řekové prý milovali majoránku, tymián a šalvěj. Ty se hojně využívají dodnes. Bylinky nejrůznějších chutí a vůní se používají ve všech světových kuchyních stále. 

Svěží petrželka či máta, jemně pikantní pažitka, výrazně voňavá bazalka, exotický koriandr jsou pro mnohá jídla  pověstnou třešinkou na dortu. Dokonce i mnohé sladké recepty a dezerty je množné ozvláštnit bylinkami.

Jak dobře se vyznáte v bylinkách? Máme pro vás kvíz, ve kterém můžou vaše znalosti bylinek zazářit!
 

Související články

Bylinky nemusíte jen sušit
  • Tipy a triky

Bylinky nemusíte jen sušit

Například estragon skvěle ochutí ocet. Nebo bylinky zpracujte v pesto či je můžete rozmixovat s olivový olejem, dát do vzduchotěsné nádoby a zmrazit. ...
Jak uchovat bylinky na zimu
  • Tipy a triky

Jak uchovat bylinky na zimu

Bylinkové máslo Býlí omyjte, osušte, nasekejte a prakticky v libovolné kombinaci utřete 3–4 lžíce bylinek se 100 g změklého másla. Zformujte váleček, nechte ztuhnout v lednici, nakrájejte na plátky, zabalte do plastové fólie a zamrazte...
Chuť kozího sýra zvýrazní bylinky a ovoce
  • Tipy a triky

Chuť kozího sýra zvýrazní bylinky a ovoce

Kozí sýry jsou výborné ve všech stupních zralosti. Čerstvé mají texturu podobnou tvarohu nebo ricottě a jen lehké aroma. Zralé sýry naopak vynikají výraznější a komplexnější chutí i vůní. Bylinky Čerstvá saturejka, bazalka, estragon...
Autor: Redakce Apetit

Apetit magazín

KVÍZ: krajové speciality
  • Kvízy

KVÍZ: krajové speciality

Knedlo vepřo zná každý – oblíbený český pokrm nabízejí nejen hospody a restaurace ale také školní jídelny a kantýny. Česká kuchyně má ovšem daleko víc co nabídnout. Důkazem jsou speciality z českých a moravských koutů. Schválně, s kolika z...
Komerční sdělení
Nadýchané, a přece udržitelné mlsání!
  • Lidé a jídlo

Nadýchané, a přece udržitelné mlsání!

Sladká, příjemně nadýchaná a křupavá svačinka, která se doslova rozpustí na jazyku a vy si ji nejlépe vychutnáte v kombinaci s oblíbenou kávou nebo čajem. Takové chvíle moc nestojí, o to důležitější a povznášející v životě jsou. Užijte si...
KVÍZ: Jak dobří jste v úpravě hovězího masa?
  • Kvízy

KVÍZ: Jak dobří jste v úpravě hovězího masa?

Chcete uvařit guláš nebo roštěnky k nedělnímu obědu? Tušíte, jestli se na vývar lépe hodí přední nebo zadní hovězí či které použít do rajské? S naším kvízem můžete zjistit, jak si s hovězím rozumíte. ...
Komerční sdělení
Léto, rodina, přátelé, skvělé pití a italská pohoda!

Léto, rodina, přátelé, skvělé pití a italská pohoda!

Aperitivo Italiano je chvíle vyhrazená rodině, přátelům a ochutnávání. Nesmí chybět tyčinky grissini, krekry, sušená rajčata, olivy a samozřejmě sklenička osvěžujícího aperitivu, který doladí party atmosféru a připraví chuťové buňky na...

Obchod Apetit