Kdo miluje vaření, nedá na čerstvé bylinky dopustit. Dodávají jídlům jedinečné aroma, ať už během vaření, nebo jako zelená ozdoba. Pokrmům dodají bylinky příjemnou svěžest a ještě díky nim jídlo krásně vypadá. Udělejte si náš kvíz, který najdete pod článekm.
Už naši pravěcí předkové údajně používali bylinky, aby vylepšili a doplnili chuť svých pokrmů. První písemné zmínky o vaření s bylinkami nacházíme v Sumerské říši.
- Bylinky se používaly i ve starověkém Egyptě a Řecku. Starověcí Řekové prý milovali majoránku, tymián a šalvěj. Ty se hojně využívají dodnes.
- Bylinky nejrůznějších chutí a vůní se používají ve všech světových kuchyních stále.
Svěží petrželka či máta, jemně pikantní pažitka, výrazně voňavá bazalka, exotický koriandr jsou pro mnohá jídla pověstnou třešinkou na dortu. Dokonce i mnohé sladké recepty a dezerty je množné ozvláštnit bylinkami.
Bylinky v kuchyni
Bylinky jsou všestranným a chutným doplňkem každé kuchyně. Nejen, že dodají vašim pokrmům vůni a chuť, ale nabízejí také řadu zdravotních výhod.
- Od bazalky a koriandru po rozmarýn a tymián – při vaření si můžete vybrat z velkého množstí bylinek.
- Můžete je použít čerstvé nebo sušené, do marinád, dresinků, polévek, dušených pokrmů a tak dále.
- Nejen, že bylinky dodají vašim jídlům lahodný rozměr, ale lze jimi nahradit sůl.
Bylinky jako účinný lék
Byliny se používají po staletí pro své léčivé vlastnosti a chuť. Zahrnutí bylinek do vašeho jídelníčku nejenže dodá vašim jídlům nový rozměr, ale může také poskytnout řadu zdravotních výhod.
- Od posílení imunity až po podporu trávení. Bylinky jsou přirozeným a účinným způsobem, jak zlepšit vaši celkové zdraví.
- Mezi oblíbené bylinky patří bazalka, rozmarýn, tymián, oregano a petržel. Oblíbené jsou také divoké bylinky, které můžete na jaře najít při procházce. Například medvědí česnek, česnek viničný a podivný, ptačinec, česnáček lékařský a další.
Jak dobře se vyznáte v bylinkách? Máme pro vás kvíz, ve kterém můžou vaše znalosti bylinek zazářit!
Zdroj: Apetit