Kdo miluje vaření, nedá na čerstvé bylinky dopustit. Dodávají jídlům jedinečné aroma, ať už během vaření, nebo jako zelená ozdoba. Pokrmům dodají bylinky příjemnou svěžest a ještě díky nim jídlo krásně vypadá.
Už naši pravěcí předkové údajně používali bylinky, aby vylepšili a doplnili chuť svých pokrmů. První písemné zmínky o vaření s bylinkami nacházíme v Sumerské říši. Bylinky se používaly i ve starověkém Egyptě a Řecku. Starověcí Řekové prý milovali majoránku, tymián a šalvěj. Ty se hojně využívají dodnes. Bylinky nejrůznějších chutí a vůní se používají ve všech světových kuchyních stále.
Svěží petrželka či máta, jemně pikantní pažitka, výrazně voňavá bazalka, exotický koriandr jsou pro mnohá jídla pověstnou třešinkou na dortu. Dokonce i mnohé sladké recepty a dezerty je množné ozvláštnit bylinkami.
Jak dobře se vyznáte v bylinkách? Máme pro vás kvíz, ve kterém můžou vaše znalosti bylinek zazářit!