Proměňte pár řapíků rebarbory a jablka v báječně nakyslý džem. V chladnějších měsících roku vám připomene nejkrásnější roční období!
Rebarboru milujeme nasladko, v koláčích, knedlících či džemech. Dejte si ji také a uvařte rebarborový džem. Zimy se možná nedočká, určitě si však pochutnáte!
Rebarborový džem
- 1,2 kg očištěných řapíků rebarbory a 400 g jablek zbavených slupky nakrájejte na kostky.
- Vložte do kastrolu a podlijte cca 100 ml vody a šťávou z jednoho citronu.
- Přisypte 400 g krystalového cukru (může být řepný i třtinový).
- Přidejte jeden vanilkový lusk (semínka vyškrábněte) a vařte tak dlouho, až se jablka a rebarbora začnou rozpadat. Pak je rozšťouchejte a vařte do zhoustnutí. Na závěr podle chuti přidejte citronovou šťávu nebo cukr.
- Hotovým džemem ihned plňte připravené sklenice (předem vymyté a vysušené), pevně zavíčkujte a otočte dnem vzhůru, aby se víčka pod tlakem přichytila. Nechte zcela vychladnout.
Jak použít rebarborový džem
- Rebarborový džem roztírejte na palačinky, přidejte do jogurtu či ovesné kaše, dochuťte jím panna cottu či zmrzlinu.
- Nebo připravte vrstvený pohár z mascarpone, rebarborové zavařeniny a mátového cukru (viz Něco navíc). Možná se vám ale stane, že ji stejně jako my nenasytně vyjíte rovnou ze skleničky, a na pohár už vám nezbude ani lžička.
Něco navíc: Mátový cukr připravíte jednoduše z hnědého cukru a lístků čerstvé máty, které společně podrtíte paličkou v hmoždíři.