0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Na víkend: rebarborová zavařenina

Na víkend: rebarborová zavařenina
sdílet:
Proměňte pár řapíků rebarbory a jablka v báječně nakyslý džem.

Rebarboru milujeme nasladko, v koláčích, knedlících či džemech. Dejte si ji také a uvařte rebarborový džem. Zimy se možná nedočká, určitě si však pochutnáte!

Rebarborový džem


1,2 kg očištěných řapíků rebarbory a 400 g jablek zbavených slupky nakrájejte na kostky. Vložte do kastrolu a podlijte cca 100 ml vody a šťávou z jednoho citronu. Přisypte 400 g krystalového cukru (může být řepný i třtinový). Přidejte jeden vanilkový lusk (semínka vyškrábněte) a vařte tak dlouho, až se jablka a rebarbora začnou rozpadat. Pak je rozšťouchejte a vařte do zhoustnutí. Na závěr podle chuti přidejte citronovou šťávu nebo cukr. Hotovým džemem ihned plňte připravené sklenice (předem vymyté a vysušené), pevně zavíčkujte a otočte dnem vzhůru, aby se víčka pod tlakem přichytila. Nechte zcela vychladnout.  

 

Jak použít


Rebarborový džem roztírejte na palačinky, polévejte s ním jogurt či ovesnou kaši, dochuťte s ním panna cottu či zmrzlinu. Nebo připravte vrstvený pohár z mascarpone, rebarborové zavařeniny a mátového cukru (viz Něco navíc). Možná se vám ale stane, že ji stejně jako my nenasytně vyjíte rovnou ze skleničky, a na pohár už vám nezbude ani lžička.

Něco navíc: Mátový cukr připravíte jednoduše z hnědého cukru a lístků čerstvé máty, které společně podrtíte paličkou v hmoždíři.

 

 

 

Připravila Jana Kopřivová

 

 

Autor: Redakce Apetit

Apetit magazín

Jak na masové kuličky
  • Tipy a triky

Jak na masové kuličky

Dají se různě ochucovat  a připravit na sto způsobů. Lze je péct v troubě a taky mrazit. Masové kuličky mají jenom samá plus a na našich redakčních večírcích zmizí vždycky jako první. Potřebujete další důvod k tomu je vyzkoušet? ...
KVÍZ: Vyznáte se v českých krajových specialitách?
  • Kvízy

KVÍZ: Vyznáte se v českých krajových specialitách?

Knedlo vepřo zná každý – oblíbený český pokrm nabízejí nejen hospody a restaurace ale také školní jídelny a kantýny. Česká kuchyně má ovšem daleko víc co nabídnout. Důkazem jsou speciality z českých a moravských koutů. Schválně, s kolika z...
Komerční sdělení
Nadýchané, a přece udržitelné mlsání!
  • Lidé a jídlo

Nadýchané, a přece udržitelné mlsání!

Sladká, příjemně nadýchaná a křupavá svačinka, která se doslova rozpustí na jazyku a vy si ji nejlépe vychutnáte v kombinaci s oblíbenou kávou nebo čajem. Takové chvíle moc nestojí, o to důležitější a povznášející v životě jsou. Užijte si...

Obchod Apetit