Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Na víkend: rebarborová zavařenina

rebarborový džem
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Proměňte pár řapíků rebarbory a jablka v báječně nakyslý džem. V chladnějších měsících roku vám připomene nejkrásnější roční období!

Rebarboru milujeme nasladko, v koláčích, knedlících či džemech. Dejte si ji také a uvařte rebarborový džem. Zimy se možná nedočká, určitě si však pochutnáte!

Rebarborový džem

  1. 1,2 kg očištěných řapíků rebarbory a 400 g jablek zbavených slupky nakrájejte na kostky.
  2. Vložte do kastrolu a podlijte cca 100 ml vody a šťávou z jednoho citronu.
  3. Přisypte 400 g krystalového cukru (může být řepný i třtinový).
  4. Přidejte jeden vanilkový lusk (semínka vyškrábněte) a vařte tak dlouho, až se jablka a rebarbora začnou rozpadat. Pak je rozšťouchejte a vařte do zhoustnutí. Na závěr podle chuti přidejte citronovou šťávu nebo cukr.
  5. Hotovým džemem ihned plňte připravené sklenice (předem vymyté a vysušené), pevně zavíčkujte a otočte dnem vzhůru, aby se víčka pod tlakem přichytila. Nechte zcela vychladnout.  

Jak použít rebarborový džem

  • Rebarborový džem roztírejte na palačinky, přidejte do jogurtu či ovesné kaše, dochuťte jím panna cottu či zmrzlinu.
  • Nebo připravte vrstvený pohár z mascarpone, rebarborové zavařeniny a mátového cukru (viz Něco navíc). Možná se vám ale stane, že ji stejně jako my nenasytně vyjíte rovnou ze skleničky, a na pohár už vám nezbude ani lžička.

Něco navíc: Mátový cukr připravíte jednoduše z hnědého cukru a lístků čerstvé máty, které společně podrtíte paličkou v hmoždíři.

Skryt pre seznam

Související články

Autor: Jana Kopřivová

Apetit magazín