Bojujete s přebytky letní sezony, potřebujete zavařit meruňky, švestky, okurky, připravit hruškové nebo jablečné kompoty? Borůvky z lesa čekají v bandasce na svou chvíli, houby v košíku také. V řadě na zavařovací hrnec stojí i čalamády, čatní, džemy, kečupy? Mějte na paměti, že sklenice, ve kterých bude úroda spočívat následující měsíce, musejí být dokonale čisté!
Sterilace sklenic
Sklenice důkladně umyjte a pak je 10 minut při 100 °C zahřívejte v troubě na plechu s vodou, jako byste zavařovali.
Také je stačí umýt v horké vodě se saponátem nebo v myčce na nejvyšší teplotu a pak prolít horkou vodou. To stejné platí i pro víčka.
Plnění
Džemy plňte do vysušených sklenic. Naplněné sklenice s džemy stačí otočit dnem vzhůru a ponechat tak do rána.
- Potřísněné okraje sklenic otřete, až pak uzavřete víčkem.
- Ovocné kompoty, švestková povidla, domácí čalamády, nakládané okurky a houby je potřeba ještě zavařit: sterilovat.
Kam pro ně
Pokud si recyklované nenastřádáte během roku, sklenice i víčka jsou v sezoně běžně k dostání v domácích potřebách i v hypermarketech.
- Na zavařeniny jsou ideální široké sklenice o malém objemu.
Comments
super, díky za radu