Jak připravit sklenice a víčka na zavařování

Jak připravit sklenice a víčka na zavařování
sdílet:

Bojujete s přebytky letní sezony, potřebujete zavařit meruňky, švestky, okurky, připravit hruškové nebo jablečné kompoty? Borůvky z lesa čekají v bandasce na svou chvíli, houby v košíku také.  V řadě na zavařovací hrnec stojí i čalamády, čatní, džemy, kečupy? Mějte na paměti, že sklenice, ve kterých bude úroda spočívat následující měsíce, musejí být dokonale čisté!

Sterilace sklenic

  • Sklenice důkladně umyjte a pak je 10 minut při 100 °C zahřívejte v troubě na plechu s vodou, jako byste zavařovali.
  • Také je stačí umýt je v horké vodě se saponátem nebo v myčce na nejvyšší teplotu a pak prolít horkou vodou. To platí i pro víčka.

Plnění

  • Džemy plňte do vysušených sklenic. 
  • Potřísněné okraje sklenic otřete, až pak uzavřete víčkem.
  • Kompoty, povidla, čalamády, nakládané okurky a houby je potřeba ještě zavařit - sterilovat.
  • Naplněné sklenice s džemy stačí otočit dnem vzhůru a ponechat tal do rána.

Kam pro ně

  • Pokud si recyklované nenastřádáte během roku, sklenice i víčka jsou v sezoně běžně k dostání v domácích potřebách i v hypermarketech.
  • Na zavařeniny jsou ideální malé objemy v širokých sklenicích.

Související články

Léto ve sklenici: uvařte domácí džem
  • Tipy a triky

Léto ve sklenici: uvařte domácí džem

Ovoce podle chuti Džem můžete připravit prakticky z jakéhokoli ovoce. Kromě oblíbených meruněk, jahod, borůvek nebo třešní můžete na džem zpracovat například také červený meloun, višně, angrešt a další pozapomenuté plody. Jen si...
Autor: Redakce Apetit

Comments

Obchod Apetit