0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Jak připravit sklenice a víčka na zavařování

Jak připravit sklenice a víčka na zavařování
sdílet:

Bojujete s přebytky letní sezony, potřebujete zavařit meruňky, švestky, okurky, připravit hruškové nebo jablečné kompoty? Borůvky z lesa čekají v bandasce na svou chvíli, houby v košíku také.  V řadě na zavařovací hrnec stojí i čalamády, čatní, džemy, kečupy? Mějte na paměti, že sklenice, ve kterých bude úroda spočívat následující měsíce, musejí být dokonale čisté!

Sterilace sklenic

  • Sklenice důkladně umyjte a pak je 10 minut při 100 °C zahřívejte v troubě na plechu s vodou, jako byste zavařovali.
  • Také je stačí umýt je v horké vodě se saponátem nebo v myčce na nejvyšší teplotu a pak prolít horkou vodou. To platí i pro víčka.

Plnění

  • Džemy plňte do vysušených sklenic. 
  • Potřísněné okraje sklenic otřete, až pak uzavřete víčkem.
  • Kompoty, povidla, čalamády, nakládané okurky a houby je potřeba ještě zavařit - sterilovat.
  • Naplněné sklenice s džemy stačí otočit dnem vzhůru a ponechat tal do rána.

Kam pro ně

  • Pokud si recyklované nenastřádáte během roku, sklenice i víčka jsou v sezoně běžně k dostání v domácích potřebách i v hypermarketech.
  • Na zavařeniny jsou ideální malé objemy v širokých sklenicích.

Související články

Léto ve sklenici: uvařte domácí džem
  • ARCHIV / nepridavat nove

Léto ve sklenici: uvařte domácí džem

Ovoce podle chuti Džem můžete připravit prakticky z jakéhokoli ovoce. Kromě oblíbených meruněk, jahod, borůvek nebo třešní můžete na džem zpracovat například také červený meloun, višně, angrešt a další pozapomenuté plody. Jen si...
Jaké želírovací prostředky použít na přípravu džemu
  • Tipy a triky

Jaké želírovací prostředky použít na přípravu džemu

Jahodový, višňový, malinový, meruňkový, rybízový nebo třeba švestkový. Příprava domácích džemů je na spadnutí, a tak není divu, že se v obchodech opět poohlížíme po vhodných želírovacích prostředcích. Pokud se zavařováním džemů a marmelád...
Autor: Redakce Apetit

Comments

Apetit magazín

STORY
Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Kuchyně je srdcem domácnosti. Nejenže v ní vznikají veškeré dobroty pro vaše nejmilejší, ale také v ní trávíte poměrně dost času. Aby byl efektivní a veškerá příprava jídla šla doslova od ruky, je potřeba mít ty správné kousky. ...
Jak připravit veganská míchaná „vajíčka“?
  • Jak na to

Jak připravit veganská míchaná „vajíčka“?

Stravujete se vegansky, ale nedokážete si představit snídani bez míchaných vajec? Ať už se snažíte omezovat příjem živočišných potravin nebo si jen chcete rozšířit jídelníček o nová jídla, tahle míchaná „vejce bez vajec“ prostě musíte...

Obchod Apetit