0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Jedinečné dezerty s rebarborou

Jedinečné dezerty s rebarborou
ZDROJ: Unsplash/Maxmilan Zahn

Královna jarního jídelníčku má příjemně kyselou chuť, která dokonale ladí s cukrem. Šťavnaté řapíky rebarbory si můžeme dopřávat v průběhu května a června. V jarních měsících tak přichází ideální čas na přípravu svěžích sladkokyselých dezertů.

Rostlina s červenými řapíky a velkými zelenými listy zdobí nejednu českou zahrádku. Reveň rebarbora pochází ze Střední Asie a její původ sahá pravděpodobně do dob ještě před naším letopočtem. V Čechách se pěstuje nejen pro svou výjimečnou chuť, ale také proto, že svými dlouhými řapíky a obrovskými listy dokáže chránit okolní stínomilné rostliny či kořeny stromů.

Oblíbené kombinace chutí v dezertech s rebarborou

Pokud se celý rok těšíte, až si pochutnáte na rebarboře v celé její kráse, tak vám jistě přijdou vhod recepty na rebarborové dezerty. Vyzkoušet můžete obdobu koláče v podobě galetky z listového těsta nebo lehkého chlebíčku s ořechy. Chcete si dopřát opravdu chutnou snídani? Připravte si křupavý švestkový krambl s rebarborou, který je rychlý na přípravu a příjemně zasytí celou rodinu.

Jak si ještě vychutnat rebarboru? Výtečně jí sluší kombinace s jahodami. Vyzkoušejte toto duo v osvěžující zmrzlině. A pokud nemáte času nazbyt, připravte si zapečenou rebarboru s mascarpone ovoněnou badyánem a pomerančovou kůrou.

Jak si pochutnat na rebarboře i mimo sezónu?

Sezóna rebarbory je krátká a stejně tak je to i s její nabídkou v obchodech. Jak si ale vychutnat rebarboru i mimo období, kdy je čerstvě k mání? Jednoduše ji oloupejte, nakrájejte na kousky, dejte do uzavíratelné nádoby nebo zamrazovacího sáčku a zamrazte. Rebarborový koláč si pak můžete připravit kdykoliv během roku. Další možností je příprava rebarborového džemu nebo čatní.

Tip: Při úpravě rebarbory nepoužívejte kvůli chemické reakci nádobí z hliníku. Hliník totiž reaguje s kyselinou šťavelovou, která mu pomáhá vstřebávat se do zeleniny. Naopak doporučeným příslušenstvím jsou rendlíky a pekáče se smaltovaným povrchem.

Jarní sezóna rebarbory

Přepadla vás chuť na svěží rebarborový koláč? Ideální dobou, kdy si vychnutnat rebarboru je květěn a červen. V červenci už v rostlině stoupá obsah kyseliny šťavelové a ta může citlivým lidem dráždit žaludek.

Kyselina šťavelová je rovněž ve velké míře obsažena v listech rebarbory, proto se konzumují pouze její řapíky. Vysoký obsah kyseliny šťavelové způsobuje porušení vápníkové rovnováhy v těle, což může způsobit tvorbu ledvinových kamenů. Rebarboru nikdy nekonzumujeme v syrovém stavu, ale pouze tepelně upravenou.

  • Rebarbora je zdrojem vitaminu B, hořčíku, jódu, fosforu, železa, manganu a draslíku. 
  • Ve správné míře podporuje funkci močových cest.

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
549 Kč
357 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč