
Královna jarního jídelníčku má příjemně kyselou chuť, která dokonale ladí s cukrem. Šťavnaté řapíky rebarbory si můžeme dopřávat v průběhu května a června. V těchto měsících tak přichází ideální čas na přípravu svěžích sladkokyselých dezertů.
Rostlina s červenými řapíky a velkými zelenými listy zdobí nejednu českou zahrádku.
- Reveň rebarbora pochází ze Střední Asie a její původ sahá pravděpodobně do dob ještě před naším letopočtem.
- V Čechách se pěstuje nejen pro svou výjimečnou chuť, ale také proto, že svými dlouhými řapíky a obrovskými listy dokáže chránit okolní stínomilné rostliny či kořeny stromů.
Oblíbené kombinace chutí v dezertech s rebarborou
Pokud se celý rok těšíte, až si pochutnáte na rebarboře v celé její kráse, tak vám jistě přijdou vhod recepty na rebarborové dezerty. Vyzkoušet můžete obdobu koláče v podobě galetky z listového těsta nebo lehkého chlebíčku s ořechy.
- Chcete si dopřát opravdu chutnou snídani? Připravte si křupavý švestkový krambl s rebarborou, který je rychlý na přípravu a příjemně zasytí celou rodinu.
Jak si ještě vychutnat rebarboru? Výtečně jí sluší kombinace s jahodami. Vyzkoušejte toto duo v osvěžující zmrzlině. A pokud nemáte času nazbyt, připravte si zapečenou rebarboru s mascarpone ovoněnou badyánem a pomerančovou kůrou.

Jak si pochutnat na rebarboře i mimo sezónu?
Sezóna rebarbory je krátká a stejně tak je to i s její nabídkou v obchodech. Jak si ale vychutnat rebarboru i mimo období, kdy je čerstvě k mání? Jednoduše ji oloupejte, nakrájejte na kousky, dejte do uzavíratelné nádoby nebo zamrazovacího sáčku a zamrazte. Rebarborový koláč si pak můžete připravit kdykoliv během roku. Další možností je příprava rebarborového džemu nebo čatní.
Tip: Při úpravě rebarbory nepoužívejte kvůli chemické reakci nádobí z hliníku. Hliník totiž reaguje s kyselinou šťavelovou, která mu pomáhá vstřebávat se do zeleniny. Naopak doporučeným příslušenstvím jsou rendlíky a pekáče se smaltovaným povrchem.
Jarní sezóna rebarbory
Přepadla vás chuť na svěží rebarborový koláč? Ideální dobou, kdy si vychnutnat rebarboru je květěn a červen. V červenci už v rostlině stoupá obsah kyseliny šťavelové a ta může citlivým lidem dráždit žaludek.
Kyselina šťavelová je rovněž ve velké míře obsažena v listech rebarbory, proto se konzumují pouze její řapíky. Vysoký obsah kyseliny šťavelové způsobuje porušení vápníkové rovnováhy v těle, což může způsobit tvorbu ledvinových kamenů. Rebarboru nikdy nekonzumujeme v syrovém stavu, ale pouze tepelně upravenou.
- Rebarbora je zdrojem vitaminu B, hořčíku, jódu, fosforu, železa, manganu a draslíku.
- Ve správné míře podporuje funkci močových cest.
Recepty













