Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Ochutnejte v sezoně: nové brambory

brambory
ZDROJ: Pixabay.com
sdílet:

S báječnou, chutnou slupkou a máslově jemným vnitřkem – to jsou nové brambory. Podávejte je v jednoduché úpravě s tvarohem, máslem a bylinkami.

Jak vybrat

Nové brambory mají slupku s odlupujícími se šupinkami. Díky brzké sklizni se na nich ještě nestihla vytvořit tuhá, pevná slupka. Vybírejte pevné hlízy, které nejsou nazelenalé. Zbytky zeminy nejsou na závadu, svědčí o čerstvosti zeleniny. Nové brambory skladujte v chladné, temné místnosti. Nedávejte je do lednice a snězte je co nejdříve. Dlouhé skladování jim nesvědčí. Před tepelnou úpravou je jen lehce omyjte houbičkou nebo jemným kartáčem. Nemusíte je loupat.

S čím podávat

Tak jako další sezonní zelenina, i nové brambory nejlépe vyniknou v jednoduché, nekomplikované úpravě. Uvařte je ve slupce a podávejte ještě horké s bylinkovým máslem nebo tvarohem jemně ochuceným česnekem. S lehkou zálivkou vytvoří základ svěžího letního salátu. Chutné jsou také pečené na plechu jako příloha. Můžete je naskládat pod kuře a péct je společně s masem – nasáknou lahodnou vypečenou šťávu. A pokud vám ve spíži zbylo jen pár posledních brambůrek, přihoďte je do letní zeleninové polévky.

3 nápady na jídlo s novými bramborami:

Připravila Jana Kopřivová

Související recepty

Související články

Autor: Redakce Apetit

Apetit magazín