S báječnou, chutnou slupkou a máslově jemným vnitřkem – to jsou nové brambory. Podávejte je v jednoduché úpravě s tvarohem, máslem a bylinkami.
Jak vybrat
Nové brambory mají slupku s odlupujícími se šupinkami. Díky brzké sklizni se na nich ještě nestihla vytvořit tuhá, pevná slupka. Vybírejte pevné hlízy, které nejsou nazelenalé. Zbytky zeminy nejsou na závadu, svědčí o čerstvosti zeleniny. Nové brambory skladujte v chladné, temné místnosti. Nedávejte je do lednice a snězte je co nejdříve. Dlouhé skladování jim nesvědčí. Před tepelnou úpravou je jen lehce omyjte houbičkou nebo jemným kartáčem. Nemusíte je loupat.
S čím podávat
Tak jako další sezonní zelenina, i nové brambory nejlépe vyniknou v jednoduché, nekomplikované úpravě. Uvařte je ve slupce a podávejte ještě horké s bylinkovým máslem nebo tvarohem jemně ochuceným česnekem. S lehkou zálivkou vytvoří základ svěžího letního salátu. Chutné jsou také pečené na plechu jako příloha. Můžete je naskládat pod kuře a péct je společně s masem – nasáknou lahodnou vypečenou šťávu. A pokud vám ve spíži zbylo jen pár posledních brambůrek, přihoďte je do letní zeleninové polévky.
3 nápady na jídlo s novými bramborami:
- Křupavé nové brambory
- Nové brambory s citronovo-pažitkovým máslem
- Nové brambory s fazolkami a řeřichou