0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Ochutnejte v sezoně: nové brambory

brambory
ZDROJ: Pixabay.com
sdílet:

S báječnou, chutnou slupkou a máslově jemným vnitřkem – to jsou nové brambory. Podávejte je v jednoduché úpravě s tvarohem, máslem a bylinkami.

Jak vybrat

Nové brambory mají slupku s odlupujícími se šupinkami. Díky brzké sklizni se na nich ještě nestihla vytvořit tuhá, pevná slupka. Vybírejte pevné hlízy, které nejsou nazelenalé. Zbytky zeminy nejsou na závadu, svědčí o čerstvosti zeleniny. Nové brambory skladujte v chladné, temné místnosti. Nedávejte je do lednice a snězte je co nejdříve. Dlouhé skladování jim nesvědčí. Před tepelnou úpravou je jen lehce omyjte houbičkou nebo jemným kartáčem. Nemusíte je loupat.

S čím podávat

Tak jako další sezonní zelenina, i nové brambory nejlépe vyniknou v jednoduché, nekomplikované úpravě. Uvařte je ve slupce a podávejte ještě horké s bylinkovým máslem nebo tvarohem jemně ochuceným česnekem. S lehkou zálivkou vytvoří základ svěžího letního salátu. Chutné jsou také pečené na plechu jako příloha. Můžete je naskládat pod kuře a péct je společně s masem – nasáknou lahodnou vypečenou šťávu. A pokud vám ve spíži zbylo jen pár posledních brambůrek, přihoďte je do letní zeleninové polévky.

3 nápady na jídlo s novými bramborami:

Připravila Jana Kopřivová

Související články

Autor: Redakce Apetit

Apetit magazín

KVÍZ: Umíte uvařit hospodské klasiky?
  • Kvízy

KVÍZ: Umíte uvařit hospodské klasiky?

Znáte to. Nechceme je moc jíst, protože se nám po nich často chce akorát tak natáhnout na gauč a dát si dvacet. Na druhou stranu jsou součástí naší kultury a často v nás vyvolávají ty nejhřejivější vzpomínky. Představují nostalgii i bezpečí...
Jedlé kaštany vyšperkují nádivku i moučník
  • Suroviny

Jedlé kaštany vyšperkují nádivku i moučník

Sezóna jedlých kaštanů právě vrcholí. Pokud si chcete pochutnat na těch skutečně čerstvých, vyrazte pro ně co nejdříve do obchodu, nebo ještě lépe do "kaštanek". Jestli si s nimi nevíte rady, přinášíme několik tipů jak je skladovat i...
Masové hody s českou národní klasikou: vepřo knedlo zelo
  • Tipy a triky

Masové hody s českou národní klasikou: vepřo knedlo zelo

Guláš, svíčková a knedlo vepřo zelo, když je tahle trojice na poledním menu v restauraci, máme problém se rozhodnout. Pro dnešek máme ale jasno! Dejte si s námi to nejlepší knedlo vepřo zelo, máme pro vás tipy na jedno z nejlepších českých...
Jak na bezlepkový chléb?
  • Jak na to

Jak na bezlepkový chléb?

Ať už patříte mezi celiaky nebo chcete svůj jídelníček odlehčit, máme pro vás tipy, jak si doma připravit chutný bezlepkový chléb. Vyplatí se používat kupované bezlepkové směsi nebo je lepší spolehnout se na vlastní síly? Připravte si s...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
549 Kč
357 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč