0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Víte, odkud pochází balené maso a mléčné výrobky? Zjistit to není težké

Syrové maso
ZDROJ: Kyle Mackie/Unsplash
sdílet:

Zajímá vás původ balíčku mletého masa nebo kostky másla? Pokud někdy pátráte po informaci, kde zboží, které držíte v rukou, vyrobili, pomůžeme vám. S výrobky živočišného původu to totiž může být někdy trochu detektivka. 

Uvykli jsme, že informace z obalu potravin jsou důležitým vodítkem při nákupu. Údaje, podle nichž se rozhodujeme o koupi a jejichž šíře striktně diktuje sada legislativních pravidel, musí být ze zákona srozumitelné, viditelné, čitelné a nesmazatelné. A samozřejmě česky.

Pátrání na vlastní pěst

Mezi jedno ze zásadních sdělení patří informace o výrobci. Když nenarazíte přímo na jeho název a adresu výrobce, můžete se pustit do hlubšího bádání.

  • Jednou z možností je, že výrobek uvádí pouze název a adresu prodejce, který jej nabízí pod svojí vlastní značkou (například Billa Clever, Tesco Value, Lidl Pilos). Důvodem, proč se na nich údaje o producentech neuvádějí je, že se v čase rychle mění nebo dodavatelů existuje víc.
  • Dalším případem, kdy se dozvíte víc až na základě důkladnější pátrací akce, jsou masné a mléčné výrobky, které na sobě nesou pouze kód v podobě oválku s číslem. Oválná identifikační značka na stříbrném obalu másla sděluje, že kostka uvnitř splňuje hygienické požadavky a je pod dozorem Státní veterinární správy. Součástí značky mohou být písmena ES, která značí Evropské společenství. Z oválku se však na první pohled dozvíme zemi původu, která se uvádí zkratkou (CZ, PL, NL), a veterinární číslo podniku. Zatímco podle zkratky snadno poznáte, jestli potravina pochází z Polska, Německo nebo Holandska, v případě konkrétních podniků už to tak jednoduché není. 
Identifikační označení výrobků živočišného původu
ZDROJ: Apetit

Informace i za hranicemi

Pokud jde o českého producenta, lze toto číslo rozklíčovat na webových stránkách Státní veterinární správy (SVS) mezi registrovanými subjekty.

  • Databáze (SVS) zahrnuje nejrůznější druhy provozů, od mlékáren, bouráren, přes chladírny, drůbežárny až po zpracování ryb.
  • V registru si zadáním čísla může každý vyhledat, ze které mlékárny nebo masného výrobního závodu potravina pochází.
  • Zajímavá zjištění přicházejí v případech, kdy se nápisy na obalu a výrobní závod odlišují. V takovém případě je pak směrodatná informace pocházející z registračního oválku.
  • Nejpodrobnější informace o původu získáme u masa. Na jejich obalu musí být uvedeno, odkud zvíře pochází zvířete, kdy bylo chováno a kde poraženo.

Hranicemi České republiky však pátrání po původu masných a mléčných výrobků končit nemusí. Obdobné registry najdete i v ostatních zemích EU.

Související články

5 triků na dokonalý domácí hamburger
  • Jak na to

5 triků na dokonalý domácí hamburger

Upéct mleté maso, aby bylo šťavnaté a plné chutí, není zas tak složité. Pro dokonalý požitek z domácího burgeru je třeba držet se několika pravidel. Připravili jsme pro vás 5 tipů zaručujících ...
Autor: Olga Šlesingrová

Apetit magazín

Želírovací prostředky při přípravě domácích džemů
  • Tipy a triky

Želírovací prostředky při přípravě domácích džemů

Jahodový, višňový, malinový, meruňkový, rybízový nebo třeba švestkový. Příprava domácích džemů je na spadnutí, a tak není divu, že se v obchodech opět poohlížíme po vhodných želírovacích prostředcích. Pokud se zavařováním džemů a marmelád...
6 tipů, jak efektivně zpracovat cuketu
  • Tipy a triky

6 tipů, jak efektivně zpracovat cuketu

Ze zahrádek sklízíme čerstvé, šťavnaté plody, z trhu nosíme koše plné zeleniny. Letní kuchyni vládne zeleninová královna – cuketa. Jak zužitkovat přezrálé plody nebo přebytky úrody? Podívejte se s námi, jak z cukety vyčarovat spoustu...
Jak na masové kuličky
  • Tipy a triky

Jak na masové kuličky

Dají se různě ochucovat  a připravit na sto způsobů. Lze je péct v troubě a taky mrazit. Masové kuličky mají jenom samá plus a na našich redakčních večírcích zmizí vždycky jako první. Potřebujete další důvod k tomu je vyzkoušet? ...
Mechový dort: Hit Instagramu i milovníků zdravějších dezertů
  • Zajímavosti

Mechový dort: Hit Instagramu i milovníků zdravějších dezertů

Je zelený, nadýchaný a fotogenický. Mechový dort je díky svému složení také zdravější alternativou mlsání. Nenechte se zmást, typickou zelenkavou barvu nezískal od potravinářského barviva, ale díky špenátu. Jeho chuť si získá i zapřisáhlé...

Obchod Apetit