Plný stůl masa a slivovice pro začátek hodování...
Suroviny
1 Maso omyjte, případné chloupky na kůži opalte předem nad plamenem a větší kolena podélně nakrojte až ke kosti (dřív se uvaří).
2 Odblaňte vnitřnosti a srdce rozpulte. Vložte vše do hrnce, zalijte zhruba 4 l vody, osolte, přidejte koření a cibuli a uveďte k varu. Ztlumte plamen a táhněte asi 2 hodiny doměkka. V půlce varu přidejte očištěnou zeleninu.
3 Maso a vnitřnosti vyjměte z vývaru a 600–800 g uvařeného masa a drobů nakrájejte na kusy. Na nahřátém talíři podávejte kus masa z kolena bez kůže, kus plece, laloku, jazyka a srdce.
4 Promíchejte nastrouhaný křen a jablko s citronovou šťávou. Podávejte k masu s hořčicí, okurkami a chlebem.
NĚCO NAVÍC
Vývar z masa použijte na polévku (recept). Zbylé maso, vývar, vnitřnosti a kůže z kolen a laloku zpracujte do tlačenky (recept) a guláše (recept).