Užijte si vařené vepřové maso s hromadou dalších lahůdek – hořčicí, křenem, kyselými okurkami a čerstvým pečivem. Plný stůl masa a slivovice pro začátek hodování...
Suroviny
vepřové koleno
2
ks
masitá (zadní)
vepřová plec
2,5
kg
plec a lalok s kůží
vepřový jazyk
2
ks
srdce vepřové
1
ks
pepř celý
5
kuliček
nové koření
4
kuličky
bobkový list
1
ks
sůl
cibule
2
ks
kořenová zelenina
300
g
mrkev, celer, petržel – vše rozpůlené
K podávání
křen
200
g
čerstvý, nastrouhaný
jablko
1
ks
velké, kyselé, nastrouhané
citronová šťáva
1
PL
k podávání
hořčice
dle chuti, k podávání
k podávání
Postup
1
Maso omyjte, případné chloupky na kůži opalte předem nad plamenem a větší kolena podélně nakrojte až ke kosti (dřív se uvaří).
2
Odblaňte vnitřnosti a srdce rozpulte. Vložte vše do hrnce, zalijte zhruba 4 l vody, osolte, přidejte koření a cibuli a uveďte k varu. Ztlumte plamen a táhněte asi 2 hodiny doměkka. V půlce varu přidejte očištěnou zeleninu.
3
Maso a vnitřnosti vyjměte z vývaru a 600–800 g uvařeného masa a drobů nakrájejte na kusy. Na nahřátém talíři podávejte kus masa z kolena bez kůže, kus plece, laloku, jazyka a srdce.