Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Pikantní hovězí guláš s chilli
ZDROJ: Pixabay.com
sdílet:
4.4/5 Počet hodnocení: 207
Více než dvě hodiny Snadné 8-10

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 2819 kcal
Bílkoviny 327 g
Sacharidy 91 g
Tuky 121 g
Vláknina 4 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Dobrým gulášem nasytíte partu kamarádů na jeden zátah! Pořádný gulášek je vydatný, voňavý a svědčí mu také jemně pikantní chuť. Na guláš existují desítky, možná až stovky receptů. A každý má ten svůj oblíbený. V této alternativě nechybí pikantní tóny chilli. Pikantní hovězí guláš s chilli je ideální volnou pro ostré hochy. Vyzkoušíte? 

Související recepty

Suroviny

rostlinný olej
nebo sádlo na opékání
cibule 800 g
nadrobno
kližka nebo plec
rajčatová passata - pyré
lez vynechat
na zahuštění, lze nahradit větší bramborou
sůl
pepř
čerstvě mletý
majoránka (drhnutá)

Postup

1

V kastrole rozehřejte tuk a cibuli smažte tak dlouho, až dostane zlatohnědou barvu a bude – jak říkají profesionálové – v kastrole chřestit. Pokud jste náhodou měli příliš štědrou ruku s tukem, v této chvíli můžete přebytek odlít. Přidejte trochu mleté papriky, případně rajčatového pyré, a základ mírně podlijte. Traduje se, že cibule by mělo být stejně jako masa, ale míní se tím objem, nikoli váha; ta je dvojnásobná ve prospěch masa.

2

Na základ vsypte maso nakrájené na větší kostky. Promíchejte, aby se obalilo v základu, poprašte ještě trochou papriky, osolte, opepřete čerstvě mletým pepřem, přidejte majoránku a trochu horké vody. Snižte plamen a zakryté maso zvolna duste, jen aby šťáva takzvaně probublávala. Pokud nechcete zahušťovat bramborou, ale moukou, pak nechte šťávu odvařit až do základu (na povrch vystoupá červeně zbarvený tuk), základ poprašte moukou a důkladně promíchejte.

3

Během dušení maso krásně měkne a křehne a ze základu se tvoří voňavá, hustá šťáva. Není vhodné zahušťovat ji nadměrným množstvím mouky, a už vůbec byste to neměli dělat až na závěr. Jakmile však maso poprášíte moukou, musíte ho zároveň podlít trochou vody – jinak by se základ mohl připálit ještě dřív, než hovězí bude úplně měkké. Podlévejte vždy jen málo, a pouze pokud je to třeba.

4

Šťávu můžete zahustit také škrobem z brambor – a budete tak věrní maďarskému vzoru. Najemno nastrouhaná brambora se rozvaří a zahustí šťávu za dvacet třicet minut; přidejte ji tedy ve chvíli, kdy je maso už téměř měkké. Zdá-li se vám přesto šťáva málo hustá, nechte ji bez pokličky odpařovat. Tím se zahustí přirozeně a chuť základu velmi zesílí. Na úplný závěr dotáhněte chuť solí a kořením. Můžete přidat i lisovaný česnek nebo pokrájenou chilli papričku.

Související články

Tento recept naleznete také v kolekcích:

Komentáře

25.04.2015 21:35

Přidala jsem krájená loupaná rajčata a nemusela ničím zahušťovat. Guláš nám moc chutnal.

03.10.2014 10:50

Výborné, masožravý manžel byl nadšený.

06.05.2009 05:56
Nebylo to špatný, ale pořád to není ono...

Apetit magazín

Není máslo jako máslo: Jak vybrat to nejlepší do cukroví?
  • Zajímavosti

Není máslo jako máslo: Jak vybrat to nejlepší do cukroví?

Vánoce bez másla? To si snad ani neumíme představit! Je základem dokonalého cukroví, zjemní slavnostní pokrmy a dodá jim tu správnou chuť. Ale víte, jak poznat to opravdu nejlepší? Prozradíme vám, jak technologie výroby ovlivňuje jeho...