5 triků pro dokonalý burger

Burger a patatas
ZDROJ: Pablo Merchán Montes/Unsplash
sdílet:

Upéct mleté maso není ničím složitým. Pro dokonalý požitek z domácího burgeru je však třeba držet se několik pravidel. Připravili jsme pro vás 5 tipů zaručujících prvotřídní kulinářský zážitek.

1. Výběr masa 

Pokud vás nabídka již připraveného mletého masa či tvarovaných burgerů z obchodu nezaujala, můžete si maso nechat připravit přímo v řeznictví či si jej namlít doma.  

  • Hovězí maso očistěte od blan, prorostlejší kousky však ponechejte, dodají na burgeru na chuti i šťavnatosti.  
  • Maso nakrájejte na kostky, které následně umelte nahrubo. Lépe se mele chlazené maso. Před mletím je lepší maso umístit do lednice či mrazáku.
  • Ideální směs na hovězí hamburger by se měla skládat z 50 % hovězího krku, 25 % nízkého žebra a 25 % hrudí. Touto kombinací získáte burger plný šťávy, který má harmonický poměr masa a tuku.

Kolik masa si namlít? 

Na jeden běžný hamburger budete potřebovat alespoň 200 g syrového masa. Počítejte ale s tím, že tepelnou úpravou maso ztratí na hmotnosti, protože pustí vodu.

Nejlepší masové burgery

Více

2. Aby burger držel tvar

Možná se vám stalo, že jste připravili burgery příliš vysoké a jejich pojídání se stalo akrobatickým kouskem pro vaše ústa i čelist. Abyste se tomu vyhnuli, nemusíte si hned pořizovat plastová tvořítka či nerezový lis. Bohatě postačí vaše ruce.  

  • Navlhčete si dlaně a vytvarujte koule. Uhlaďte je a poté zmáčkněte do placky o výšce cca 2 cm.  
  • Doprostřed připraveného hamburgeru vymáčkněte prstem malý důlek. Maso se při pečení nevyboulí a bude mít rovnoměrnou tloušťku. 
  • Připravený burger by měl mít tvar a velikost úměrný bulce, ve které jej budete servírovat. Masové placičce opatrně uhlaďte okraje, které někdy mají tendenci setrhat či třepit.  

TIP:  Maso solte a pepřete až ve chvíli, kdy jej položíte na rozpálený gril či pánev.  

3. Křupavá bulka 

Spolu s masem opečte na rozpáleném roštu také rozkrojenou bulku. Díky zlatavému opečení bude křupavá a pevnější. Pro šťávu z masa i připravený dip bude těžší ji rozmočit. Spodní díl by se mohl bez opečení proměnit během pár vteřin na rozbředlé rozmočené neštěstí. 

Jak na perfektní bulku na burger

Více

4. Nejlepší je medium 

Dokonalý hamburger není ani nedopečený, ani příliš propečený. Vyhrává zlatá střední cesta, díky které si maso uchovává šťávu, narůžovělou barvu a skvělou chuť.  

  • Zda je maso propečené zjistíte nejlépe pohmatem. Dotkněte se středu i okraje a konzistenci porovnejte. Hotový burger má střed i okraj téměř shodně tuhý. Vyvarujte se píchání do masa vidličkou, abyste nepřišli o šťávu.  
  • Pokud maso připravujete na pánvi, neotáčejte ho příliš často. Na ztlumeném plameni byste měli maso v ideálním případě otočit jen jednou, aby se nerozpadlo. 
Jak si složit burger
ZDROJ: Apetit redakce

5. Vše na svém místě 

Skládáním jednotlivých surovin na sebe vznikne nezapomenutelná hamburgerová symfonie. Je však třeba zachovat některé léty prověřené zvyklosti.  

  • Spodek bulky namažte oblíbeným dipem, majonézou nebo hořčicí. Na ně položte omytý osušený list salátu.  
  • Na salát přidejte tenké kolečko rajčete, na které přijde maso z grilu či pánve.  
  • Pokud připravujete cheeseburger, na teplé maso položte plátek čedaru, který krásně povolí a mírně se rozteče.  
  • Na sýr patří kyselá okurka nakrájená na tenkoa plátky červené cibule.  
  • Horní díl bulky můžete promazat omáčkou.  
  • Takto připravený hamburger bude držet tvar, pokud by přeci jen vrchní část bulky měla tendenci padat, použít můžete špejli či párátko. Nezapomeňte na to však upozornit nedočkavého strávníka.  
Autor: Hana Kovaříková

Obchod Apetit