Proč prosévat mouku

Proč prosévat mouku
sdílet:
U receptů se nad informací o prosetí ani nepozastavíme, ale víme, proč síto na mouku vůbec potřebujeme?

U přípravy většiny moučníků se používá mouka (pšeničná, žitná, celozrnná, špaldová) a leckdy se v závorce uvádí, že se musí prosít. Rovnou zapomeňte, že byste například u muffinů nebo bábovky naházeli všechny suroviny do mixéru a vymíchali v těsto. Sdělení o prosetí neignorujte, má své opodstatnění.

Prosetí je zakořeněno už z dřívějších dob, kdy se do mouky ještě nepřidávala protihrudkovací aditiva a vždy bylo potřeba se hrudek zbavit, aby se netvořily ani později při zpracování. Prosetá mouka v kynutém těstu výsledný produkt neudusá a proces kynutí urychlí. Vaše pečivo bude lehké a provzdušněné.

Dalším důvodem prosévání je snadnější vmíchání do bílkové pěny (piškotové korpusy, bublaniny). Při běžném skladování se v mouce utváří vlhkost a prosetím se mouka vysuší, provzdušní a nakypří.

Prosetí je výhodné i z hygienického hlediska. Moučné červy můžete snadno přehlédnout, ale prosetím se v sítu zachytí. Mouku, ve které takové červy najdete, už ale dále nepoužívejte.

Prosévat můžete pšeničnou, žitnou i špaldovou mouku, jen u jejich celozrnné varianty budete potřebovat hrubší síto, které nezachytí drobné slupky. Stejná prosévací pravidla platí i pro moučkový cukr, kakao, kypřicí prášek a krupici.

Připravila Lucie Perlíková
Autor: Redakce Apetit

Apetit magazín

Koprová omáčka na 6 různých způsobů
  • Tipy redakce

Koprová omáčka na 6 různých způsobů

Některými milovaná a jinými nenáviděná omáčka z kopru neodmyslitelně patří do české národní kuchyně. Někdo ji rád s bramborami a vejcem, jiný s knedlíkem a masem. Jak ještě si ji můžete vychutnat? Připravili jsme pro vás šest variací. ...
Představujeme novinku z edice Apetit: Jahody
  • Tipy redakce

Představujeme novinku z edice Apetit: Jahody

Nová kuchařka z edice Apetit – Jahody, vychází už 19. 5. 2022. Je ódou na naše nejoblíbenější letní ovoce. Voňavé sladké jahody jsme nechali zazářit ve více než 130 receptech a tipech. ...
SOUTĚŽ: Hlasujte o nejoblíbenější jahodový dezert a vyhrajte
  • Soutěže

SOUTĚŽ: Hlasujte o nejoblíbenější jahodový dezert a vyhrajte

Sezona jahod je v plném proudu a s ní přicházejí ty nejlákavější pochoutky v podobě šlehačkových pohárů, tvarohových dezertů, jednoduchých bublanin a koláčů, zmrzlin i sofistikovaných dortů a zákusků. Všechny spojuje čerstvost, neodolatelná...
Za vůní dálek: kubánská kuchyně
  • Zajímavosti

Za vůní dálek: kubánská kuchyně

Cestování je o poznávání cizí krajiny i tamější kultury, se kterou je jídlo neodmyslitelně spojeno. Vydejte se s námi za vůní dálek, dnešní zastávkou bude Kuba. Trochu exotiky si tak můžeme užít všichni! Vydejte se s námi do exotické,...

Obchod Apetit