0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Proč prosévat mouku

pečení - mouka a vejce
ZDROJ: Pixabay.com
sdílet:

U receptů se nad informací o prosetí ani nepozastavíme, ale víme, proč síto na mouku vůbec potřebujeme?

 

U přípravy většiny moučníků se používá mouka (pšeničná, žitná, celozrnná, špaldová) a leckdy se v závorce uvádí, že se musí prosít. Rovnou zapomeňte, že byste například u muffinů nebo bábovky naházeli všechny suroviny do mixéru a vymíchali v těsto. Sdělení o prosetí neignorujte, má své opodstatnění.

Prosetí je zakořeněno už z dřívějších dob, kdy se do mouky ještě nepřidávala protihrudkovací aditiva a vždy bylo potřeba se hrudek zbavit, aby se netvořily ani později při zpracování. Prosetá mouka v kynutém těstu výsledný produkt neudusá a proces kynutí urychlí. Vaše pečivo bude lehké a provzdušněné.

Dalším důvodem prosévání je snadnější vmíchání do bílkové pěny (piškotové korpusy, bublaniny). Při běžném skladování se v mouce utváří vlhkost a prosetím se mouka vysuší, provzdušní a nakypří.

Prosetí je výhodné i z hygienického hlediska. Moučné červy můžete snadno přehlédnout, ale prosetím se v sítu zachytí. Mouku, ve které takové červy najdete, už ale dále nepoužívejte. Prosévat můžete pšeničnou, žitnou i špaldovou mouku, jen u jejich celozrnné varianty budete potřebovat hrubší síto, které nezachytí drobné slupky. Stejná prosévací pravidla platí i pro moučkový cukr, kakao, kypřicí prášek a krupici.

Související články

Autor: Redakce Apetit

Apetit magazín

5 jídel, která si domů raději neobjednávejte
  • Poradna

5 jídel, která si domů raději neobjednávejte

V uplynulých letech se s rozvážkovou službou jídla do domu doslova roztrhl pytel. Pokud i vy patříte mezi milovníky restauračního jídla v teple a klidu domova, možná vás zaujme našich pět tipů, čemu se ve verzi ‚s sebou‘ raději vyhnout. ...
Jambalaya, gumbo, beignets: Uvařte si menu z New Orleans!
  • Lidé a jídlo

Jambalaya, gumbo, beignets: Uvařte si menu z New Orleans!

Slavná kuchyně lousianského města New Orleans je výsledkem bohaté směsice kultur, které našly svůj domov podél řeky Mississippi. Projevuje se specifickými jídly, plnými vůní a barev. Připravit si je doma v českých podmínkách je překvapivě...
Jak na dokonalý vývar
  • Tipy a triky

Jak na dokonalý vývar

Vývar je dokonalou surovinou pro každou omáčku, polévku a velkou část dalších pokrmů. Je základem profesionálního i amatérského vaření. Jeho příprava zabere nějaký ten čas, ale můžete připravit velké množství a po dávkách ho zamrazit....

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
549 Kč
439 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč