Dá se letní den začít něčím lepším než poctivým kynutým koláčem? Jen si představte to nadýchané těsto, šťavnaté ovoce a křupavou vrstvičku navrchu. Slast!
Suroviny
Postup
Mezitím rozmíchejte vejce s olejem či olejem a změklým máslem a zbylým cukrem. Do vaječné směsi vmíchejte kvásek, sůl, vanilku a 2 hrnky hladké mouky. Nakonec postupně zapracujte i zbylou mouku tak, aby vzniklé těsto bylo vláčné a nelepivé, ale ne příliš tuhé. Propracované těsto dejte do velké mísy vytřené olejem a tu přikryjte čistou utěrkou nebo potravinářskou fólií. Nechte 2 hodiny kynout na teplém místě.
Mezitím odstopkujte rybíz, omyjte a osušte ovoce. Potom udělejte drobenku – prsty propracujte všechny ingredience a hotovou drobenku dejte do lednice.
V míse utřete tvaroh, cukr a vejce dohladka.
Troubu rozehřejte na 180°C. Po hodině těsto rozválejte na plát (můžete rovnou na pečicím papíře), přendejte ho na plech, potřete ochuceným tvarohem, posypte hustě ovocem a nakonec i drobenkou. Pečte 40–45 minut. Po vytažení z trouby potřete okraje máslem rozmíchaným se lžící rumu. Nechte vychladnout.
Tento recept naleznete také v kolekcích:
- Fialové mlsání aneb Ty nejlepší borůvkové dezerty. Ochutnejte cheesecake s bílou čokoládou, zapečenou kaši a další (35 receptů )
- Kynuté koláče a buchty jako z pohádky: Tradiční poklady české kuchyně(47 receptů )
- Nejlepší letní koláče z plechu a forem(74 receptů )
- 25 snadných letních moučníků, které se neomrzí(25 receptů )
- 30x neodolatelné borůvky(30 receptů )
- 45x rychlý dezert, který připravíte i na chatě nebo na chalupě(45 receptů )
- Pečte jako naše babičky: Drobenka je zlatá koruna koláče, která promění obyčejnou buchtu v dokonalý moučník ke kávě(32 receptů )
- 32 ověřených receptů na nejlepší kynuté koláče a buchty(33 receptů )
- Co všechno se dá udělat z rybízu? Připravte si rybízový džem, kynutý koláč, rybízové víno i omáčku k masu či sýru(40 receptů )