Kynutý koláč s drobným ovocem a drobenkou

Kynutý koláč s drobným ovocem a drobenkou

Hodnocení receptu
Průměr: 5 (1)
Více než hodinu Snadné Na 1 koláč

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 6933 kcal
Bílkoviny 248 g
Sacharidy 961 g
Tuky 205 g
Vláknina 142 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Dá se letní den začít něčím lepším než poctivým kynutým koláčem? Jen si představte to nadýchané těsto, šťavnaté ovoce a křupavou vrstvičku navrchu. Slast!

Související recepty

Suroviny

mléko 1 hrnek
vlažné
krupicový cukr 0.25 hrnku
droždí 1 kostka
rozdrobené
vejce 1 ks
velké
rostlinný olej 0.5 hrnku
nebo 1/4 hrnku máslá a 1/4 hrnku oleje (či 1/2 rozpuštěného másla, ovšem s alespoň částí oleje budou koláče déle vláčné) + na vytření mísy
sůl 1 ČL
vanilková pasta 0.25 ČL
lze nahradit dření z 1/2 vanilkového lusku
mouka pšeničná hladká 4 hrnky
Na náplň
červený rybíz 500 g
borůvky 300 g
lesní
maliny 100 g
tvaroh měkký 500 g
moučkový cukr 100 g
vejce 1 ks
Na drobenku
máslo 50 g
třtinový cukr 100 g
lze nahradit krupicovým
ovesné vločky 40 g
mouka pšeničná polohrubá 60 g
Na dokončení
máslo 20 g
rum 1 PL

1 V rendlíku smíchejte mléko, lžíci cukru a rozdrobené droždí. Nechte 15 minut vzejít kvásek.

2 Mezitím rozmíchejte vejce s olejem či olejem a změklým máslem a zbylým cukrem. Do vaječné směsi vmíchejte kvásek, sůl, vanilku a 2 hrnky hladké mouky. Nakonec postupně zapracujte i zbylou mouku tak, aby vzniklé těsto bylo vláčné a nelepivé, ale ne příliš tuhé. Propracované těsto dejte do velké mísy vytřené olejem a tu přikryjte čistou utěrkou nebo potravinářskou fólií. Nechte 2 hodiny kynout na teplém místě.

3 Mezitím odstopkujte rybíz, omyjte a osušte ovoce. Potom udělejte drobenku – prsty propracujte všechny ingredience a hotovou drobenku dejte do lednice.

4 V míse utřete tvaroh, cukr a vejce dohladka.

5 Troubu rozehřejte na 180°C. Po hodině těsto rozválejte na plát (můžete rovnou na pečicím papíře), přendejte ho na plech, potřete ochuceným tvarohem, posypte hustě ovocem a nakonec i drobenkou. Pečte 40–45 minut. Po vytažení z trouby potřete okraje máslem rozmíchaným se lžící rumu. Nechte vychladnout. 

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2016/7 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2016/7

Obchod Apetit