0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Kynutý koláč s tvarohem, rybízem a drobenkou

Kynutý koláč s tvarohem, rybízem a drobenkou

4.5/5 Počet hodnocení: 49
Více než hodinu 2 plechy

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 6030 kcal
Bílkoviny 182 g
Sacharidy 776 g
Tuky 241 g
Vláknina 46 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Vzpomínáte na léto u babičky? Máme pro vás recept!

Suroviny

mouka pšeničná polohrubá 500 g
krupicový cukr 75 g
máslo 75 g
změklé + trochu na vymazání plechu
žloutek 2 ks
vejce 1 ks
prošlehané – na potření okrajů
droždí čerstvé 25 g
mléko 250 ml
dle potřeby i trochu více
citronová kůra
z 1 citronu
sůl 1 ČL
omytý, zbavený stopek
Na tvarohový základ
polotučný, v kostce
vejce 1 ks
krupicový cukr 2 PL
mléko
v případě potřeby na rozředění
Na drobenku
mouka pšeničná hrubá 140 g
máslo 100 g
nakrájené na kousky
krupicový cukr 100 g

Postup

1

Mouku dejte do větší mísy, uprostřed udělejte důlek, do něj vlijte trochu vlažného mléka, přisypte polovinu cukru a rozdrobte droždí. Zhruba deset minut nechte stát, aby vzešel kvásek.

2

Poté přidejte žloutky, máslo, zbytek cukru, citronovou kůru, sůl a postupně i zbytek mléka. Zadělejte těsto – nejprve ho míchejte vařečkou; až přestane lepit, můžete ho zpracovat rukama.

3

Nechte až dvě hodiny kynout, těsto by mělo zdvojnásobit svůj objem.

4

Předehřejte troubu na 170 stupňů. Plechy vymažte máslem a těsto rozdělte na poloviny. Každou dejte na plech a rukama těsto roztáhněte po celé ploše.   

5

Tvaroh smíchejte s vejcem a cukrem dohladka. Pokud je ještě tuhý, dolijte ho trochou mléka. Tvarohovou nádivku naplňte do zdobicích cukrářských sáčků. Na každý koláč udělejte střídavě asi tři centimetry široké pruhy rybízu a pruhy tvarohu.

6

Na drobenku poprašte máslo moukou a cukrem a rychle rukama zpracujte. Drobenkou pak posypte rybízové pruhy. Okraje koláčů potřete rozšlehaným vejcem a pečte zhruba dvacet minut nebo dokud okraje koláčů nezezlátnou.

Související články

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2008/7 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2008/7

Komentáře

Anonym

Koláč je výborný, jen teda té tvarohové náplně je málo. Já jí dělala ze 2 tvarohů a bylo to akorát. Těsto mi vyšlo na jeden velký plech + ze zbytku těsta jsem udělala kulaté malé koláčky, plněné tvarohem a navrch rybíz, jahody, drobenka.

Andrea Turoková

koláčik je skvelý, hlavne čerstvý, ešte teplý... ale suroviny na tvarohovú náplň je treba zdvojnásobiť a to isté platí aj o dobe pečenia - 20 minút je strašne málo, ja pečiem 40 min. najprv na 200 a v polovici znížim na 180 stupňov.

Jana Nemeckova

Koláč je výborný, každý rok se k němu vracím, ale tvaroh musím také zdvojnásobit.

Apetit magazín

Představujeme novou kuchařku z edice Apetit: Mleté maso
  • Tipy redakce

Představujeme novou kuchařku z edice Apetit: Mleté maso

První novou kuchařkou roku 2023 je kniha Mleté maso. Novinka z edice Apetit vychází už v únoru a jak název napovídá, je věnována všestrannému využití jedné z velmi oblíbených surovin – mletého masa. ...
AD
Soutěž Vaříme s Rio Mare: Inspirace od oblíbených food blogerů
  • Soutěže

Soutěž Vaříme s Rio Mare: Inspirace od oblíbených food blogerů

Každý březnový den můžete vyhrát předplatné časopisu Apetit a balíček plný výrobků Rio Mare! Co pro výhru udělat? Vařit s tuňákem! Další soutěže pro vás chystají i čtyři oblíbení food blogeři. Ti si pro vás spolu s Rio Mare připravili i...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
549 Kč
439 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč