Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Kynutý koláč s tvarohem, rybízem a drobenkou
ZDROJ: Apetit
sdílet:
4.5/5 Počet hodnocení: 66
Do dvou hodin Snadné 2 plechy

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 6030 kcal
Bílkoviny 182 g
Sacharidy 776 g
Tuky 241 g
Vláknina 46 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Vzpomínáte na léto u babičky? Máme pro vás recept! Kynutý koláč s tvarohem, rybízem a drobenkou je letní klasika, která ani v dospělosti neomrzí. Pojďme tuto tradici předat dál i našim dětem. Vždyť některé chvíle, nejčastěji spojené s jídlem, jsou nezapomenutelné. Kynutý koláč na plech s jakýmkoliv ovocem je pohádkou i pro dospělé.

Suroviny

změklé + trochu na vymazání plechu
vejce 1 ks
prošlehané, na potření okrajů
droždí čerstvé 25 g
mléko 250 ml
dle potřeby i trochu více
z 1 citronu
sůl 1 ČL
omytý, zbavený stopek
Na tvarohový základ
polotučný, v kostce
vejce 1 ks
v případě potřeby na rozředění
Na drobenku
mouka pšeničná hrubá 140 g
máslo 100 g
nakrájené na kousky

Postup

1

Mouku dejte do větší mísy, uprostřed udělejte důlek, do něj vlijte trochu vlažného mléka, přisypte polovinu cukru a rozdrobte droždí. Zhruba deset minut nechte stát, aby vzešel kvásek.

2

Poté přidejte žloutky, máslo, zbytek cukru, citronovou kůru, sůl a postupně i zbytek mléka. Zadělejte těsto – nejprve ho míchejte vařečkou; až přestane lepit, můžete ho zpracovat rukama.

3

Nechte až dvě hodiny kynout, těsto by mělo zdvojnásobit svůj objem.

4

Předehřejte troubu na 170 stupňů. Plechy vymažte máslem a těsto rozdělte na poloviny. Každou dejte na plech a rukama těsto roztáhněte po celé ploše.   

5

Tvaroh smíchejte s vejcem a cukrem dohladka. Pokud je ještě tuhý, dolijte ho trochou mléka. Tvarohovou nádivku naplňte do zdobicích cukrářských sáčků. Na každý koláč udělejte střídavě asi tři centimetry široké pruhy rybízu a pruhy tvarohu.

6

Na drobenku smíchejte máslo s moukou a cukrem a rychle rukama zpracujte. Drobenkou pak posypte rybízové pruhy. Okraje koláčů potřete rozšlehaným vejcem a pečte zhruba dvacet minut nebo dokud okraje koláčů nezezlátnou.

Související články

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2008/7 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2008/7

Komentáře

11.07.2021 07:21
Koláč je výborný, každý rok se k němu vracím, ale tvaroh musím také zdvojnásobit.
10.07.2010 20:59
koláčik je skvelý, hlavne čerstvý, ešte teplý... ale suroviny na tvarohovú náplň je treba zdvojnásobiť a to isté platí aj o dobe pečenia - 20 minút je strašne málo, ja pečiem 40 min. najprv na 200 a v polovici znížim na 180 stupňov.
07.07.2009 18:05
Koláč je výborný, jen teda té tvarohové náplně je málo. Já jí dělala ze 2 tvarohů a bylo to akorát. Těsto mi vyšlo na jeden velký plech + ze zbytku těsta jsem udělala kulaté malé koláčky, plněné tvarohem a navrch rybíz, jahody, drobenka.

Apetit magazín