Kynutý koláč s tvarohem, rybízem a drobenkou

Kynutý koláč s tvarohem, rybízem a drobenkou

3.9 / 5. Počet hodnocení: 37
Více než hodinu 2 plechy

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 6030 kcal
Bílkoviny 182 g
Sacharidy 776 g
Tuky 241 g
Vláknina 46 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Vzpomínáte na léto u babičky? Máme pro vás recept!

Suroviny

mouka pšeničná polohrubá 500 g
krupicový cukr 75 g
máslo 75 g
změklé + trochu na vymazání plechu
žloutek 2 ks
vejce 1 ks
prošlehané – na potření okrajů
droždí čerstvé 25 g
mléko 250 ml
dle potřeby i trochu více
citronová kůra
z 1 citronu
sůl 1 ČL
červený rybíz 500 g
omytý, zbavený stopek
Na tvarohový základ
tvaroh měkký 250 g
polotučný, v kostce
vejce 1 ks
krupicový cukr 2 PL
mléko
v případě potřeby na rozředění
Na drobenku
mouka pšeničná hrubá 140 g
máslo 100 g
nakrájené na kousky
krupicový cukr 100 g

Postup

1

Mouku dejte do větší mísy, uprostřed udělejte důlek, do něj vlijte trochu vlažného mléka, přisypte polovinu cukru a rozdrobte droždí. Zhruba deset minut nechte stát, aby vzešel kvásek.

2

Poté přidejte žloutky, máslo, zbytek cukru, citronovou kůru, sůl a postupně i zbytek mléka. Zadělejte těsto – nejprve ho míchejte vařečkou; až přestane lepit, můžete ho zpracovat rukama.

3

Nechte až dvě hodiny kynout, těsto by mělo zdvojnásobit svůj objem.

4

Předehřejte troubu na 170 stupňů. Plechy vymažte máslem a těsto rozdělte na poloviny. Každou dejte na plech a rukama těsto roztáhněte po celé ploše.   

5

Tvaroh smíchejte s vejcem a cukrem dohladka. Pokud je ještě tuhý, dolijte ho trochou mléka. Tvarohovou nádivku naplňte do zdobicích cukrářských sáčků. Na každý koláč udělejte střídavě asi tři centimetry široké pruhy rybízu a pruhy tvarohu.

6

Na drobenku poprašte máslo moukou a cukrem a rychle rukama zpracujte. Drobenkou pak posypte rybízové pruhy. Okraje koláčů potřete rozšlehaným vejcem a pečte zhruba dvacet minut nebo dokud okraje koláčů nezezlátnou.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2008/7 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2008/7

Komentáře

Anonym

Koláč je výborný, jen teda té tvarohové náplně je málo. Já jí dělala ze 2 tvarohů a bylo to akorát. Těsto mi vyšlo na jeden velký plech + ze zbytku těsta jsem udělala kulaté malé koláčky, plněné tvarohem a navrch rybíz, jahody, drobenka.

Andrea Turoková

koláčik je skvelý, hlavne čerstvý, ešte teplý... ale suroviny na tvarohovú náplň je treba zdvojnásobiť a to isté platí aj o dobe pečenia - 20 minút je strašne málo, ja pečiem 40 min. najprv na 200 a v polovici znížim na 180 stupňov.

Apetit magazín

Vše o kofeinu: Co se stane, když to s ním přeženete?
  • Zdraví a výživa

Vše o kofeinu: Co se stane, když to s ním přeženete?

Šálek kávy po ránu funguje jako ‚nakopávač‘ a díky pravidelné odpolední dávce kofeinu vydržíte bdělí až do večera. Věděli jste však o tom, že kofein ovlivňuje centrální nervovou soustavu v mnoha směrech? Jaké jsou jeho krátkodobé i...
Koprová omáčka na 6 různých způsobů
  • Tipy redakce

Koprová omáčka na 6 různých způsobů

Některými milovaná a jinými nenáviděná omáčka z kopru neodmyslitelně patří do české národní kuchyně. Někdo ji rád s bramborami a vejcem, jiný s knedlíkem a masem. Jak ještě si ji můžete vychutnat? Připravili jsme pro vás šest variací. ...
Představujeme novinku z edice Apetit: Jahody
  • Tipy redakce

Představujeme novinku z edice Apetit: Jahody

Nová kuchařka z edice Apetit – Jahody, vychází už 19. 5. 2022. Je ódou na naše nejoblíbenější letní ovoce. Voňavé sladké jahody jsme nechali zazářit ve více než 130 receptech a tipech. ...
SOUTĚŽ: Hlasujte o nejoblíbenější jahodový dezert a vyhrajte
  • Soutěže

SOUTĚŽ: Hlasujte o nejoblíbenější jahodový dezert a vyhrajte

Sezona jahod je v plném proudu a s ní přicházejí ty nejlákavější pochoutky v podobě šlehačkových pohárů, tvarohových dezertů, jednoduchých bublanin a koláčů, zmrzlin i sofistikovaných dortů a zákusků. Všechny spojuje čerstvost, neodolatelná...

Obchod Apetit