Rybízová klasika - kynutý koláč s tvarohem, rybízem a drobenkou

Rybízová klasika - kynutý koláč s tvarohem, rybízem a drobenkou

Hodnocení receptu
Průměr: 3.9 ()
Více než hodinu 2 plechy

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 6030 kcal
Bílkoviny 182 g
Sacharidy 776 g
Tuky 241 g
Vláknina 46 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Vzpomínáte na léto u babičky? Máme pro vás recept!

Suroviny

mouka pšeničná polohrubá 500 g
krupicový cukr 75 g
máslo 75 g
změklé + trochu na vymazání plechu
žloutek 2 ks
vejce 1 ks
prošlehané – na potření okrajů
droždí čerstvé 25 g
mléko 250 ml
dle potřeby i trochu více
citronová kůra
z 1 citronu
sůl 1 ČL
červený rybíz 500 g
omytý, zbavený stopek
Na tvarohový základ
tvaroh měkký 250 g
polotučný, v kostce
vejce 1 ks
krupicový cukr 2 PL
mléko
v případě potřeby na rozředění
Na drobenku
mouka pšeničná hrubá 140 g
máslo 100 g
nakrájené na kousky
krupicový cukr 100 g

1 Mouku dejte do větší mísy, uprostřed udělejte důlek, do něj vlijte trochu vlažného mléka, přisypte polovinu cukru a rozdrobte droždí. Zhruba deset minut nechte stát, aby vzešel kvásek. Poté přidejte žloutky, máslo, zbytek cukru, citronovou kůru, sůl a postupně i zbytek mléka. Zadělejte těsto – nejprve ho míchejte vařečkou; až přestane lepit, můžete ho zpracovat rukama. Nechte až dvě hodiny kynout, těsto by mělo zdvojnásobit svůj objem.

2 Předehřejte troubu na 170 stupňů. Plechy vymažte máslem a těsto rozdělte na poloviny. Každou dejte na plech a rukama těsto roztáhněte po celé ploše.   

3 Tvaroh smíchejte s vejcem a cukrem dohladka. Pokud je ještě tuhý, dolijte ho trochou mléka. Tvarohovou nádivku naplňte do zdobicích cukrářských sáčků. Na každý koláč udělejte střídavě asi tři centimetry široké pruhy rybízu a pruhy tvarohu.

4 Na drobenku poprašte máslo moukou a cukrem a rychle rukama zpracujte. Drobenkou pak posypte rybízové pruhy. Okraje koláčů potřete rozšlehaným vejcem a pečte zhruba dvacet minut nebo dokud okraje koláčů nezezlátnou.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2008/7 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2008/7

Komentáře

Anonym

Koláč je výborný, jen teda té tvarohové náplně je málo. Já jí dělala ze 2 tvarohů a bylo to akorát. Těsto mi vyšlo na jeden velký plech + ze zbytku těsta jsem udělala kulaté malé koláčky, plněné tvarohem a navrch rybíz, jahody, drobenka.

Andrea Turoková

koláčik je skvelý, hlavne čerstvý, ešte teplý... ale suroviny na tvarohovú náplň je treba zdvojnásobiť a to isté platí aj o dobe pečenia - 20 minút je strašne málo, ja pečiem 40 min. najprv na 200 a v polovici znížim na 180 stupňov.

Apetit magazín

Chutné rizoto na oběd i na večeři
  • Jak na to

Chutné rizoto na oběd i na večeři

Risotto (rizoto) má původ v severní Itálii, je krémové a vařené ve vývaru. Postupem času recept procestoval celý svět a dostal mnoho podob. Některé jsou tomu původnímu na míle vzdálené, přesto jimi nepohrdneme. Pojďme se podívat, jakou...
K čemu je dobrá dýně a na co jednotlivé druhy použít
  • Novinky a zajímavosti

K čemu je dobrá dýně a na co jednotlivé druhy použít

Podzim je obdobím dýní. Nejenže jsou oblíbenou podzimní dekorací, a to zejména na Halloween, ale v kuchyni z nich můžete připravit spoustu výtečných pokrmů. Uvařit si můžete skvělou dýňovou polévku, omáčku, dýni lze zavařit nebo zapéct v...
5 tipů jak nejlépe uskladnit ořechy
  • Jak na to

5 tipů jak nejlépe uskladnit ořechy

Jádra suchých skořápkových plodů si při správném uskladnění zachovají svou chuť i barvu. Vyvarujte se plísni i žluknutí důkladným usušením, naložením do medu nebo vyzkoušejte zavaření jader v mikrovlnné troubě. ...
5 skvělých způsobů, jak dochutit dýni
  • Novinky a zajímavosti

5 skvělých způsobů, jak dochutit dýni

Dýně je opravdovou esencí podzimu. Jemná chuť její dužiny může v jídle působit někdy lehce nevýrazně. Čím ji doplnit, aby opravdu zazářila? ...

Obchod Apetit