Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
4.4/5 Počet hodnocení: 16
Více než hodinu Snadné Na 2 chlebíčky

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 4632 kcal
Bílkoviny 153 g
Sacharidy 553 g
Tuky 230 g
Vláknina 112 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Ač se to na první pohled nemusí zdát, třešně a mák k sobě dokonale ladí. A když je společně zapletete do nadýchaného kynutého těsta? Hotová pohádka!

Náš tip: Připravte si také borůvkový chlebíček z Líné kuchařky podle našeho video receptu

Skryt pre seznam

Suroviny

mléko 250 ml
vlažné
droždí čerstvé 20 g
cca 0,5 kostky
+ na doladění těsta
sůl 5 g
vejce 2 ks
jemně nastrouhaná
máslo 125 g
rozpuštěné
rostlinný olej
na vytření mísy
čerstvé, vypeckované, přepůlené (váha před vypeckovaním)
Na makovou náplň
mléko 250 ml
+ navíc na případné doladění
nebo víc podle chuti
rum 2 PL
tuzemský
skořice 1 špetka
mletá
mák mletý 200 g
perník 2 PL
nastrouhaný, lze nahradit rozdrcenými piškoty + trocha navíc na případné zahuštění

Postup

1

V rendlíku smíchejte vlažné mléko, lžíci cukru a rozdrobené droždí a nechte vzejít kvásek. Bude to trvat 10–15 minut.

2

V míse robotu smíchejte zbytek cukru, mouku, sůl, vejce, citronovou kůru a kvásek. Pomocí hákového nástavce robotu hněťte zhruba 8–10 minut. Občas stroj zastavte a seškrábněte těsto z boků mísy. Nakonec po částech zapracujte máslo. Potom nechte robot hníst těsto na středně vysoké otáčky, dokud není těsto krásně pružné a lesklé a lehce lepivé. Pokud by vám připadalo lepivé příliš, zapracujte do něj ještě trochu mouky. Těsto dejte do větší mísy vytřené olejem, zakryjte čistou utěrkou a nechte alespoň hodinu kynout na teplém místě. Mělo by zdvojnásobit svůj objem.

3

Zatímco těsto kyne, připravte náplň. Mléko svařte s cukrem, rumem a kořením. Vsypte mák a krátce povařte do zhoustnutí. Stáhněte z plotny, vmíchejte strouhaný perník nebo piškoty a nechte vychladnout. Pokud je náplň po vychladnutí příliš tuhá nebo tekutá, dolaďte hustotu mlékem nebo piškoty. Uložte do ledničky.

4

Vykynuté těsto vyklopte na vál, rozdělte na poloviny a jednu prozatím odložte stranou. Těsto vyválejte na velký obdélník o síle zhruba 4–5 mm. Rovnoměrně ho potřete polovinou připravené náplně a posypte polovinou třešní, ale kolem dokola nechte 1cm prázdný okraj. Pevně zarolujte do rolády směrem od jedné delší strany ke druhé. Roládu podélně rozkrojte a řeznou stranou nahoru zaviňte do copu (viz Tipy & triky níže) a ten vložte do pečicím papírem vyložené chlebíčkové formy o rozměrech 25 x 11 cm. Papír by měl formu o několik centimetrů přesahovat – díky těmto přesahům upečený chlebíček z formy hravě vytáhnete. Zakryjte potravinářskou fólií a nechte ještě 30 minut kynout. S druhou polovinou těsta postupujte úplně stejně.

5

Zatímco chlebíčky kynou, rozehřejte troubu na 180°C. Vykynuté chlebíčky vložte do trouby a pečte dozlatova zhruba 45 minut nebo až špejle zapíchnutá do středu vyjde čistá. Pokud chlebíček zlátne příliš rychle, ale uvnitř není propečený, zakryjte ho alobalem a dopečte zakrytý. Nechte 1 hodinu chladnout ve formě na mřížce. Poté chlebíček pomocí papíru přesahujícího z formy vytáhněte a nechte dokonale vychladnout.

NĚCO NAVÍC
Upečené chlebíčky můžete potřít jednoduchou polevou smíchanou z 200 g moučkového cukru a šťávy vymačkané z 1 citronu.

TIPY & TRIKY
Na způsob zapletení copu na kynutý chlebíček s třešněmi a mákem se můžete podívat v receptu na kynutý věnec s čokoládovou náplní. Nemáte-li chlebíčkovou formu, cop můžete upéct jednoduše na plechu. Dávejte ovšem pozor, délka pečení bude pravděpodobně kratší.

Související články

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2019/7 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2019/7

Apetit magazín

AD
Vychutnejte si dokonalý kopeček zmrzliny
  • Zajímavosti

Vychutnejte si dokonalý kopeček zmrzliny

Zmrzlina k létu neodmyslitelně patří, milují ji děti i dospělí. Chladivý kopeček v horkých dnech dokonale osvěží a potěší chuťové buňky. Marks & Spencer si letos opět připravil několik novinek ze světa mraženého osvěžení – a...