Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
4.4/5 Počet hodnocení: 16
Více než hodinu Snadné Na 2 chlebíčky

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 4632 kcal
Bílkoviny 153 g
Sacharidy 553 g
Tuky 230 g
Vláknina 112 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Ač se to na první pohled nemusí zdát, třešně a mák k sobě dokonale ladí. A když je společně zapletete do nadýchaného kynutého těsta? Hotová pohádka!

Náš tip: Připravte si také borůvkový chlebíček z Líné kuchařky podle našeho video receptu

Skryt pre seznam

Suroviny

mléko 250 ml
vlažné
droždí čerstvé 20 g
cca 0,5 kostky
+ na doladění těsta
sůl 5 g
vejce 2 ks
jemně nastrouhaná
máslo 125 g
rozpuštěné
rostlinný olej
na vytření mísy
čerstvé, vypeckované, přepůlené (váha před vypeckovaním)
Na makovou náplň
mléko 250 ml
+ navíc na případné doladění
nebo víc podle chuti
rum 2 PL
tuzemský
skořice 1 špetka
mletá
mák mletý 200 g
perník 2 PL
nastrouhaný, lze nahradit rozdrcenými piškoty + trocha navíc na případné zahuštění

Postup

1

V rendlíku smíchejte vlažné mléko, lžíci cukru a rozdrobené droždí a nechte vzejít kvásek. Bude to trvat 10–15 minut.

2

V míse robotu smíchejte zbytek cukru, mouku, sůl, vejce, citronovou kůru a kvásek. Pomocí hákového nástavce robotu hněťte zhruba 8–10 minut. Občas stroj zastavte a seškrábněte těsto z boků mísy. Nakonec po částech zapracujte máslo. Potom nechte robot hníst těsto na středně vysoké otáčky, dokud není těsto krásně pružné a lesklé a lehce lepivé. Pokud by vám připadalo lepivé příliš, zapracujte do něj ještě trochu mouky. Těsto dejte do větší mísy vytřené olejem, zakryjte čistou utěrkou a nechte alespoň hodinu kynout na teplém místě. Mělo by zdvojnásobit svůj objem.

3

Zatímco těsto kyne, připravte náplň. Mléko svařte s cukrem, rumem a kořením. Vsypte mák a krátce povařte do zhoustnutí. Stáhněte z plotny, vmíchejte strouhaný perník nebo piškoty a nechte vychladnout. Pokud je náplň po vychladnutí příliš tuhá nebo tekutá, dolaďte hustotu mlékem nebo piškoty. Uložte do ledničky.

4

Vykynuté těsto vyklopte na vál, rozdělte na poloviny a jednu prozatím odložte stranou. Těsto vyválejte na velký obdélník o síle zhruba 4–5 mm. Rovnoměrně ho potřete polovinou připravené náplně a posypte polovinou třešní, ale kolem dokola nechte 1cm prázdný okraj. Pevně zarolujte do rolády směrem od jedné delší strany ke druhé. Roládu podélně rozkrojte a řeznou stranou nahoru zaviňte do copu (viz Tipy & triky níže) a ten vložte do pečicím papírem vyložené chlebíčkové formy o rozměrech 25 x 11 cm. Papír by měl formu o několik centimetrů přesahovat – díky těmto přesahům upečený chlebíček z formy hravě vytáhnete. Zakryjte potravinářskou fólií a nechte ještě 30 minut kynout. S druhou polovinou těsta postupujte úplně stejně.

5

Zatímco chlebíčky kynou, rozehřejte troubu na 180°C. Vykynuté chlebíčky vložte do trouby a pečte dozlatova zhruba 45 minut nebo až špejle zapíchnutá do středu vyjde čistá. Pokud chlebíček zlátne příliš rychle, ale uvnitř není propečený, zakryjte ho alobalem a dopečte zakrytý. Nechte 1 hodinu chladnout ve formě na mřížce. Poté chlebíček pomocí papíru přesahujícího z formy vytáhněte a nechte dokonale vychladnout.

NĚCO NAVÍC
Upečené chlebíčky můžete potřít jednoduchou polevou smíchanou z 200 g moučkového cukru a šťávy vymačkané z 1 citronu.

TIPY & TRIKY
Na způsob zapletení copu na kynutý chlebíček s třešněmi a mákem se můžete podívat v receptu na kynutý věnec s čokoládovou náplní. Nemáte-li chlebíčkovou formu, cop můžete upéct jednoduše na plechu. Dávejte ovšem pozor, délka pečení bude pravděpodobně kratší.

Související články

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2019/7 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2019/7

Apetit magazín

Tajemství al dente aneb Jak uvařit těstoviny jako Italové
  • Jak na to

Tajemství al dente aneb Jak uvařit těstoviny jako Italové

Italové mají k vaření těstovin velmi odpovědný přístup. Správně uvařené těstoviny jsou totiž „al dente“ – tedy tak, aby byly na skus pevné. Pokud jsou měkké a nekladou při skousknutí žádná odpor, někde jste udělali chybu. Jestli chceste...
Doba plastová: Které potraviny obsahují nejvíce mikroplastů
  • Zdraví a výživa

Doba plastová: Které potraviny obsahují nejvíce mikroplastů

Mikroplasty jsou všechny plastové částečky nejrůznějších velikostí menší než pět milimetrů.  Vznikají rozkladem plastů a pronikají i do potravního řetězce. Podle nedávné studie bylo na přítomnosti mikroplastů pozitivně testováno 90 %...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč