Kynutý chlebíček s třešněmi a mákem

Kynutý chlebíček s třešněmi a mákem

Hodnocení receptu
Průměr: 4.4 ()
Více než hodinu Snadné Na 2 chlebíčky

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 4632 kcal
Bílkoviny 153 g
Cukr 553 g
Tuky 230 g
Vláknina 112 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Ač se to na první pohled nemusí zdát, třešně a mák k sobě dokonale ladí. A když je společně zapletete do nadýchaného kynutého těsta? Hotová pohádka!

Suroviny

mléko 250 ml
vlažné
droždí čerstvé 20 g
cca 0,5 kostky
krupicový cukr 60 g
mouka pšeničná hladká 500 g
+ na doladění těsta
sůl 5 g
vejce 2 ks
citronová kůra 1 ČL
jemně nastrouhaná
máslo 125 g
rozpuštěné
rostlinný olej
na vytření mísy
třešně 500 g
čerstvé, vypeckované, přepůlené (váha před vypeckovaním)
Na makovou náplň
mléko 250 ml
+ navíc na případné doladění
moučkový cukr 4 PL
nebo víc podle chuti
rum 2 PL
tuzemský
skořice 1 špetka
mletá
mák mletý 200 g
perník 2 PL
nastrouhaný, lze nahradit rozdrcenými piškoty + trocha navíc na případné zahuštění

1 V rendlíku smíchejte vlažné mléko, lžíci cukru a rozdrobené droždí a nechte vzejít kvásek. Bude to trvat 10–15 minut.

2 V míse robotu smíchejte zbytek cukru, mouku, sůl, vejce, citronovou kůru a kvásek. Pomocí hákového nástavce robotu hněťte zhruba 8–10 minut. Občas stroj zastavte a seškrábněte těsto z boků mísy. Nakonec po částech zapracujte máslo. Potom nechte robot hníst těsto na středně vysoké otáčky, dokud není těsto krásně pružné a lesklé a lehce lepivé. Pokud by vám připadalo lepivé příliš, zapracujte do něj ještě trochu mouky. Těsto dejte do větší mísy vytřené olejem, zakryjte čistou utěrkou a nechte alespoň hodinu kynout na teplém místě. Mělo by zdvojnásobit svůj objem.

3 Zatímco těsto kyne, připravte náplň. Mléko svařte s cukrem, rumem a kořením. Vsypte mák a krátce povařte do zhoustnutí. Stáhněte z plotny, vmíchejte strouhaný perník nebo piškoty a nechte vychladnout. Pokud je náplň po vychladnutí příliš tuhá nebo tekutá, dolaďte hustotu mlékem nebo piškoty. Uložte do ledničky.

4 Vykynuté těsto vyklopte na vál, rozdělte na poloviny a jednu prozatím odložte stranou. Těsto vyválejte na velký obdélník o síle zhruba 4–5 mm. Rovnoměrně ho potřete polovinou připravené náplně a posypte polovinou třešní, ale kolem dokola nechte 1cm prázdný okraj. Pevně zarolujte do rolády směrem od jedné delší strany ke druhé. Roládu podélně rozkrojte a řeznou stranou nahoru zaviňte do copu (viz Tipy & triky níže) a ten vložte do pečicím papírem vyložené chlebíčkové formy o rozměrech 25 x 11 cm. Papír by měl formu o několik centimetrů přesahovat – díky těmto přesahům upečený chlebíček z formy hravě vytáhnete. Zakryjte potravinářskou fólií a nechte ještě 30 minut kynout. S druhou polovinou těsta postupujte úplně stejně.

5 Zatímco chlebíčky kynou, rozehřejte troubu na 180°C. Vykynuté chlebíčky vložte do trouby a pečte dozlatova zhruba 45 minut nebo až špejle zapíchnutá do středu vyjde čistá. Pokud chlebíček zlátne příliš rychle, ale uvnitř není propečený, zakryjte ho alobalem a dopečte zakrytý. Nechte 1 hodinu chladnout ve formě na mřížce. Poté chlebíček pomocí papíru přesahujícího z formy vytáhněte a nechte dokonale vychladnout.

NĚCO NAVÍC
Upečené chlebíčky můžete potřít jednoduchou polevou smíchanou z 200 g moučkového cukru a šťávy vymačkané z 1 citronu.

TIPY & TRIKY
Na způsob zapletení copu na kynutý chlebíček s třešněmi a mákem se můžete podívat v receptu na kynutý věnec s čokoládovou náplní. Nemáte-li chlebíčkovou formu, cop můžete upéct jednoduše na plechu. Dávejte ovšem pozor, délka pečení bude pravděpodobně kratší.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2019/7 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit magazín

  • Suroviny

Daiquiri: Opojné osvěžení na letní párty

Oblíbený drink Ernesta Hemingwaye si díky svěží citrusové chuti našel své místo v nejprestižnějších koktejlových barech po celém světě. Připravte si s námi původní kubánské daiquiri a vyzkoušejte jej také v kombinaci s ovocem jako...
  • Stories

APETIT Stories: S chutí do příběhů

Milujeme dobré jídlo, kvalitní suroviny a skvělé příběhy. To vše nás spojuje a dělá náš život barevnějším, chutnějším a příjemnějším. Zakousněte se s námi do příběhů nejen o jídle. Věříme, že vám budou chutnat. ...
  • Stories

TOP 20: Zdraví na talíři

Jsme stvořeni převážně z vody. Celkový podíl vody v našem těle je až 70 %. Ale vodu neustále i vylučujeme. Proto je potřebné ji průběžně doplňovat. I když tím nejlepších způsobem je sklenice čisté pramenité vody, pomoci...
  • Jak na to

Jak využít bylinky k přípravě letních drinků

Dopřejte si v horkých letních měsících osvěžující bylinné drinky bez obsahu alkoholu. Jedinečné účinky bylin, které znaly už naše prababičky, můžete využít i dnes. Pojďme se společně podívat do světa uklidňující máty, svěží citrusové...

Letní bramborový salát jako dokonalá příloha

S první polovinou prázdnin přichází i první sklizeň letošních brambor. Nové brambory jsou ideální volbou pro lehkou večeři do letního počasí například klasicky "na loupačku" s tvarohem a máslem. Vyzkoušet je však můžete...
  • Lidé a jídlo

Ayran: Osvěžující letní nápoj

Až vás přepadne touha se dokonale osvěžit, vzpomeňte si na ayran! Vykouzlíte ho vcukuletu a stačí k tomu jen bílý jogurt, voda a špetka soli. Můžete si ho však vyladit podle vlastních představ.   ...

Obchod Apetit