Sezona na talíři: plané rostliny

Sezona na talíři: plané rostliny
sdílet:
Co je právě teď v přírodě k jídlu?
  • BRŠLICE KOZÍ NOHA – mladé listy do salátů, do bršlicové polévky
  • BRUTNÁK – mladé listy chutnají po okurkách, hodí se do salátů, pomazánek; květy do salátů, studených nápojů a na ozdobu moučníků
  • ČESNÁČEK – mladé lístky do salátů a do zapékaných zeleninových jídel
  • JAHODNÍK – mladé lístky na čaj
  • JITROCEL KOPINATÝ – listy smažené v těstíčku na slano i sladko podobně jako kosmatice
  • KOZÍ BRADA – mladé lístky do salátů
  • KVĚTY MACEŠEK A VIOLEK – saláty, studené polévky, ozdoba moučníků
  • MEDVĚDÍ ČESNEK – na chléb s máslem, do pomazánek, špenátu a polévek
  • MLADÉ BUKOVÉ LISTY – do salátů, pod pečené maso
  • MLADÉ VÝHONKY SMRKU A BOROVICE – čaj, smrková majonéza k pečenému jehněčímu a skopovému

  • PAMPELIŠKY – mladé listy do salátů, z poupat naložené ‚kapary‘, z květů med
  • POMNĚNKY – ozdoba moučníků
  • POPENEC – listy do bramborových a vaječných jídel
  • POUPATA A KVĚTY JABLONÍ – z poupat ‚kapary‘, květy na ozdobu moučníků
  • PTAČINEC ŽABINEC – nať do salátů a jarních dipů
  • ROZRAZIL – mladé lístky do salátů a polévek
  • ŘEBŘÍČEK – listy do omelet, salátů a pomazánek. Sekanými lze sypat jídlo podobně jako petrželí.
  • SEDMIKRÁSKY – mladé listy do salátů a polévek, květy do salátů a pomazánek

 

 

Autor: Redakce Apetit

Apetit magazín

5 triků na dokonalý domácí hamburger
  • Jak na to

5 triků na dokonalý domácí hamburger

Upéct mleté maso, aby bylo šťavnaté a plné chutí, není zas tak složité. Pro dokonalý požitek z domácího burgeru je třeba držet se několika pravidel. Připravili jsme pro vás 5 tipů zaručujících ...
 Chobotnice a oliheň: Pochutnejte si na plodech moře
  • Zajímavosti

Chobotnice a oliheň: Pochutnejte si na plodech moře

Moře ukrývá spoustu živočichů, na kterých si naše mlsné jazýčky rádi pochutnávají – obzvlášť v létě na dovolené u moře. Vedle mořských ryb nebo mušlí můžeme své jídelníčky obohatit i o chobotnice či olihně neboli kalamáry.  ...
Julius Maggi: příběh vynálezce polévkového koření
  • Lidé a jídlo

Julius Maggi: příběh vynálezce polévkového koření

Tekuté polévkové koření Maggi už zachránilo nejednu nedochucenou polévku. Poznejte spolu s námi jeho vynálezce, stejnojmenného švýcarského podnikatele Julia Maggiho, i příběh, který se ke vzniku proslulého ochucovadla váže. ...
Vše o kofeinu: Co se stane, když to s ním přeženete?
  • Zdraví a výživa

Vše o kofeinu: Co se stane, když to s ním přeženete?

Šálek kávy po ránu funguje jako ‚nakopávač‘ a díky pravidelné odpolední dávce kofeinu vydržíte bdělí až do večera. Věděli jste však o tom, že kofein ovlivňuje centrální nervovou soustavu v mnoha směrech? Jaké jsou jeho krátkodobé i...

Obchod Apetit