Lepší volbou je sáhnout po tmavé čokoládě s vysokým podílem kakaa nebo po tzv. raw čokoládě. "Díky tomu, že neprochází tepelnou úpravou, si uchovává maximum zdraví prospěšných vlastností," říká Veronika Hanzlíková, výživová poradkyně Košík.cz.
Takže se z ní může stát ideální součást dobré snídaně anebo podzimního mlsání.
5 důvodů, proč mlsat raw čokoládu
1. Její výhoda spočívá především v tom, že je bohatá na antioxidanty. Obsahuje jich dokonce až 4x více než běžně zpracovaná tmavá čokoláda a 20x víc než borůvky.
2. V raw čokoládě naleznete až 300 minerálů a dalších látek. Kakao totiž obsahuje mimo jiné magnézium, zinek a je bohaté na vitaminy skupiny B.
3. Raw čokoláda je skvělá pro osoby trpící potravinovou intolerancí či alergií. Nenajdete v ní totiž žádné mléčné složky ani lepek.
4. Čokoláda vám pomůže zvládat výkyvy nálad. Kakao zvyšuje v mozku hladinu serotoninu, nazývaného také hormon štěstí, čímž pomáhá vyrovnávat jeho pokles například při PMS.
5. Čokoláda chrání vaše srdce. Vysoký obsah flavonoidů v raw kakau pomáhá regenerovat a zpevňovat cévy a působí jako prevence diabetu II. typu.
6. Díky vysokému obsahu magnézia je raw čokoláda skvělou prevencí osteoporózy. Prokazatelně snižuje krevní tlak i hladinu „špatného“ LDL cholesterolu.