0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Šest důvodů, proč přejít na raw čokoládu

Šest důvodů, proč přejít na raw čokoládu
sdílet:
Blahodárné účinky čokolády či spíše kakaa jsou známé již dlouhou dobu. Konzumací tabulky mléčné čokolády však našemu tělu příliš neprospějeme. Spíš naopak.

Lepší volbou je sáhnout po tmavé čokoládě s vysokým podílem kakaa nebo po tzv. raw čokoládě. "Díky tomu, že neprochází tepelnou úpravou, si uchovává maximum zdraví prospěšných vlastností," říká Veronika Hanzlíková, výživová poradkyně Košík.cz.

Takže se z ní může stát ideální součást dobré snídaně anebo podzimního mlsání. 

5 důvodů, proč mlsat raw čokoládu

1. Její výhoda spočívá především v tom, že je bohatá na antioxidanty. Obsahuje jich dokonce až 4x více než běžně zpracovaná tmavá čokoláda a 20x víc než borůvky.

2. V raw čokoládě naleznete až 300 minerálů a dalších látek. Kakao totiž obsahuje mimo jiné magnézium, zinek a je bohaté na vitaminy skupiny B.

3. Raw čokoláda je skvělá pro osoby trpící potravinovou intolerancí či alergií. Nenajdete v ní totiž žádné mléčné složky ani lepek.

4. Čokoláda vám pomůže zvládat výkyvy nálad. Kakao zvyšuje v mozku hladinu serotoninu, nazývaného také hormon štěstí, čímž pomáhá vyrovnávat jeho pokles například při PMS.

5. Čokoláda chrání vaše srdce. Vysoký obsah flavonoidů v raw kakau pomáhá regenerovat a zpevňovat cévy a působí jako prevence diabetu II. typu.

6. Díky vysokému obsahu magnézia je raw čokoláda skvělou prevencí osteoporózy. Prokazatelně snižuje krevní tlak i hladinu „špatného“ LDL cholesterolu.

Autor: Eva.Dvorakova

Apetit magazín

Jak připravit pravé italské tiramisu?
  • Tipy a triky

Jak připravit pravé italské tiramisu?

Připravte si domácí tiramisu jako z italské cukrárny: lehké, smetanově krémové, vonící kávou… Podělíme se s vámi o rady, tipy i recepty, aby vás svou chutí autentický a božský dezert přenesl až do Itálie. ...
STORY
Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Kuchyně je srdcem domácnosti. Nejenže v ní vznikají veškeré dobroty pro vaše nejmilejší, ale také v ní trávíte poměrně dost času. Aby byl efektivní a veškerá příprava jídla šla doslova od ruky, je potřeba mít ty správné kousky. ...
Víte, jak vypadaly socialistické kuchařky?
  • Lidé a jídlo

Víte, jak vypadaly socialistické kuchařky?

Kuchařky vždy byly oblíbeným knižním žánrem. V knihkupectvích najdeme širokou nabídku českých i zahraničních autorů a to i přes to, že receptů je plný internet. Do dnešní podoby se nějaký čas vyvíjely. Víte, jak vypadaly socialistické...
Jak se pěstuje vanilka vs jak se vyrábí ta syntetická
  • Zajímavosti

Jak se pěstuje vanilka vs jak se vyrábí ta syntetická

Vanilka je surovinou, kterou by bylo při přípravě krémových náplní, tvarohových dortů, pudinků a vanilkových rohlíčků škoda vynechat. Není snad krásnější sladká vůně, která se line z trouby. Často místo pravé vanilky používáme její náhražku...

Obchod Apetit