Vánoce bez kapra, salátu s vejci a majonézou? Ano. Pro vegany a vegetariány naprostá samozřejmost. Co mají na štedrovečerní tabuli známé blogerky, nebo třeba majitel veganské restaurace a zakladatel veganských receptů?
Linda Müllerová, blogerka, A co teda jíš
Kdy jste s veganstvím začala a proč?
S veganstvím jsem začala 1. srpna 2014 odpoledne. Tehdy jsem se zajímala o zdravý životní styl a náhodou jsem narazila na nějaký dokument o průmyslovém zemědělství. Živočišné výrobky se mi zhnusily natolik, že už nebylo cesty zpět.
Jste na Štedrý večer s rodinou?
Ano. Vánoce slavím s rodinou, kterou mám v Teplicích. Hlavně proto, že mamka s babičkou všechno uvaří a připraví. Já přijedu, najím se, odvalím se ke stromku, rozdám dárky, rozbalím dárky, chvilku pokecám a jedu zase domů.
Jaká jídla se objevují na vaší štědrovečerní tabuli?
No, u naší štědrovečerní tabule sedí jenom jeden vegan. Takže kromě hory řízků, klobás a smažených ryb se tam objevuje jeden plátek tofu a miska vegan bramborového salátu, který pro mě dělá babička.
Bez jakého jídla si Vánoce neumíte představit?
Nejvíc miluju právě bramborový salát, jenže ten není sváteční, dělám ho v průběhu roku celkem často. Výhradním symbolem Vánoc jsou pro mě perníčky. Recept na ně najdete ZDE.
Vojtěch Jílek, majitel veganské restaurace Plevel
Tereza Šlancarová, blogerka, Tereza‘s diary
Kolikáté to budou vaše rostlinné Vánoce?
Na vegetariánství jsem přešla 11.11. 2016, tudíž letošní Vánoce pro mě budou druhé na rostlinné stravě. Změnu stravování jsem dopředu nijak neplánovala, nikdo mě nepřesvědčoval ani neinspiroval, jen jsem to svatomartinské ráno cítila, že moje tělo nechce dál maso jíst - a rozhodla jsem se ho poslechnout. Načetla jsem si k tomu spoustu studií a shlédla nespočet dokumentů a tohle svoje rozhodnutí považuji za nejlepší v životě.
Jak je slavíte?
Vánoce slavím s rodinou, jelikož si myslím, že právě ten čas strávený s rodinou je pravým smyslem Vánoc. Každé ráno zdobíme stromeček, potom jdeme na procházku do lesa nebo ke krmelci, máme společný oběd, jdeme do centra Prahy na trhy a poté následuje štědrovečerní večeře. Po večeři si rozdáváme dárky a pak už se jenom koukáme na pohádky a užíváme si vánoční rodinou pohodu.
Jaká jídla se objevují na vaší štedrovečerní tabuli?
Klasická štědrovečerní večeře se u nás nepodává a každý rok to bývá jiné. Ostatní většinou mívají lososa s bramborami a zeleninou, já měla minulý rok veganský “masový” plátek s bramborovým salátem, na který jsem místo majonézy použila avokádo. Letos bych se ale chtěla pokusit připravit klasickou štědrovečerní večeři ve vegan verzi, tak sledujte můj blog ať víte, jak to dopadlo!
Oblíbený sváteční recept?
Letos se mi podařily vymyslet 3 skvělé recepty na vánoční cukroví - a všechny jsou vegan! Vytvořila jsem rohlíčky, čokoládové perníčky a čokoládovo/kokosové kuličky a musím říct, že je pěkně těžké vybrat jen jednoho favorita. Ale asi nejvíc jsem si zamilovala kuličky! Recept na ně najdete ZDE.
Jiří Stabla, majitel sítě konopných lékáren a provozovatel facebookových stránek veganskerecepy.cz
Kolik čistě veganských Vánoc jste spolu s přítelkyní už oslavil?
Letos to budou už šesté veganské Vánoce. Když jsem poprvé slavil Štědrý den bez masa, byl jsem vegetarián a přiznávám se, že to bylo nevšední a velmi kouzelný pocit. Pocit, že jsme zachránili kapra, který nyní někde plave o vánočních svátcích taky se svou rodinou byl skvělý.
Možná to pro některé zní srandovně, ale pro mě to bylo něco k zamyšlení a vedlo ještě k větší radosti z vánoční atmosféry, která právě probíhala. Myslím, že kdybysme měli 3 přání za zlatou rybku, kterou jsme právě nechali žít, tak by se splnila.. A když tak nyní přemýšlím, tak následující rok byl velmi úspěšný v rozvoji našeho společného podnikání s naší dnes už světovou značkou Carun. Takže jsme zachránili "zlatou rybku" a ona nám na opátku přání splnila.
Jak je prožíváte?
Většinou den začnu mixováním muziky, která je trochu klidnější, než obvykle hraju na párty. Myslím si, že hudba by o vánočních svátcích neměla chybět nikde. Koledy u nás nahradil deep-house s pohodovým příběhem a kreativní energii. Během Vánoc s přítelkyní Hankou pracujeme na osvětě veganství. Snažíme se toto téma nenásilně nastínit veřejnosti přes sociální média a blogy. Pokud nejsme na Ibize, ale v Česku, tak jsme s rodinou a užíváme si relax a společně připravujeme věci k večeři. Po večeři obvykle hraju v nějakém klubu, a tak se vydávám dát lidem dárek v podobě muziky a tance. Jsme hodně vytížená dvojce kreativních lidí nejen přes svátky a tak se ten den můžete vždy konečně pořádně odreagovat a oslavovat.
Co si vaříte?
Hanka, která nyní spravuje naši skupinu veganskerecepty.cz na Facebooku, má stále nové recepty a nápady na veganské speciality, takže máme každý rok něco jiného.
Pokud chceme chuť pravých českých Vánoc, u nás volíme zelňačku s uzeným tempehem a na druhé tofu s mořskými řasami a speciálním kořením. Kdo si chce pohrát, tofu se s řasou obalí a může vytvarovat do podoby rybky. Dneska už se dá i ve velkých supermarketech koupit speciální veganské řízečky, kterou už jsou opravdu dobré. Samozřejmě děláme klasický bramborový salát s domácí sójovou majonézou, bez toho by nebyly Vánoce! Dopřáváme si i cukroví všeho druhu jak veganské tak v raw verzi.
Také se musím zmínit, že připravuji s kamarádem nový koncept veganského koření. Málo kdo ví, že ne všechno koření je opravdu vegan. Chci, aby lidé poznali pravou kvalitu koření, která bude v nejvyšším standartu chutě pro vegany a bez glutamátu. Nebude se jednat jen o obyčejné koření, pracujeme možná s tím nejpovolanějším týmem v Evropě, který s kořením pracuje. Jsem vyučený kuchař a tohle mi u veganství v ČR chybělo.
A jaký je vás oblíbený recept? Dáte nám na něj tip?
Ano. Recept na naši oblíbenou zmiňovanou zelňačku najdete ZDE.