Nechce se vám kupovat speciální nůž na máslo nebo mřížka na chladnutí dezertů? U vážení surovin zašpiníte řadu misek, zapomněli jste vychladit lahev šampaňského? Máme pro vás 9 vychytávek, které zkrátí váš čas v kuchyni a pomůžou vám zdolat nesnáze.
1. Zamrazte si vývar
Základ do omáček, polévek či italského rizota – vývar. Připravený v mrazáku v pohotovosti ukrátí čas vaření a pozvedne chuť výsledného pokrmu. Zamrazit vývar můžete po libovolných množstvích, hodit se mohou i tvořítka na led nebo plastová plata na vejce.
2. Odměřujte suroviny v jedné míse
Rádi pečete a každou surovinu vážíte zvlášť? Digitální váha umožňuje odměřovat postupně. Vše můžete vrstvit do jedné mísy, ve které budete také míchat, mixovat či zadělávat na těsto. Ušetříte si čas a práci s mytím nádobí.
3. Čím nasekat bylinky?
S příchodem jara se zazelenaly zahrádky, balkony i květináče všemi druhy čerstvých bylinek. Pokud je chceme přidat do pomazánky, polévky, omáčky, či si je zamrazit na později, je třeba je omýt a nasekat. K ruce můžou být kromě ostrého nože také nůžky nebo dokonce kráječ na pizzu. Krájecí kolečko pomůže v rychlé přípravě a nemusíte se bát o své prsty.
4. Poddajné máslo během chvilky
Tuhá kostka másla právě vyndaná z lednice se jen těžko maže na chleba. Nemusíte si kupovat speciální nůž na máslo, postačí vám obyčejná škrabka na brambory, kterou máslo pohodlně seškrábnete po užší straně kostky. Máslo v tenké vrstvě na krajíci chleba snáze povolí a bez potíží jej rozmažete po celé ploše.
5. Miska už neuteče
Bojujete při míchání těsta, pomazánky nebo šlehání vajec s neposednou miskou? Jejímu tanci po pracovní desce zabráníte podložením zvlhčenou utěrkou. Miska zůstane na svém místě a vy se můžete s vervou pustit do míchání či šlehání.
6. Vychlazený šampus během chvíle
Ať už k vám přijde nečekaná návštěva nebo jste zapomněli dát chladit láhev šampaňského na výročí svatby, máme pro vás trik, jak si během 20 minut pochutnat na vychlazených bublinkách.
- Připravte si vysokou karafu či džbán, do ní natočte studenou vodu s hrstí soli a pár kostkami ledu. Ponořte do vody lahev šampaňského a chlaďte. Stačit by měla necelá půlhodina.
7. Kompaktní arašídové máslo
Po chvíli stání ve sklenici se přirozeně odděluje olej od pevnější části arašídového másla. Když jej chcete použít, je třeba vše nejprve důkladně promíchat, a to se stává s ubývajícím obsahem téměř nemožné. Pokud však budete sklenici másla skladovat dnem vzhůru, olej na povrchu rychle sestoupí ke dnu ve chvíli, kdy sklenici obrátíte a otevřete. K dispozici vám tak bude ihned homogenní směs.
8. Už žádný sýr na struhadle
Během strouhání lepivého sýra nás občas pokouší trpělivost. Vyhněte se dolování sýru z vnitřní strany struhadla jednoduchým trikem. Před použitím struhadlo nastříkejte olejem ve spreji či vymažte pomocí mašlovačky. Sýr bude po struhadle krásně klouzat a nebude na něm ulpívat.
9. A když nemáte mřížku, použijte žehlící prkno
Po dopečení chleba, koláče, dortového korpusu či muffinů je třeba je vyndat na mřížku k vychladnutí, aby upečené výtvory zespodu nenavlhly. Pokud doma nemáte žádnou odkládací podložku, vystačíte si s žehlícím prknem. Stačí z něj sundat látkovou výztuž a pečivo položit na kovovou konstrukci, podobně poslouží také papírové plato na 30 ks vajec. Získáte tím také větší prostor pro vytváření polevy či zdobení.
Zdroj: časopis Apetit