Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Chcete mlsat zdravěji? Vyrobte si ořechové ‚máslo‘

Arašídové máslo
ZDROJ: Unsplash
sdílet:

Arašídové, mandlové, lískooříškové nebo kešú pomazánka. Taky už jste jim přišli na chuť? Trend ořechových krémů se k nám dostal z Ameriky a nyní se tato pochoutka těší velké oblibě jak u těch, kteří chtějí zdravěji mlsat, tak u sportovců. Ořechové máslo sice nepatří mezi nejlevnější produkty, ale vy si ho můžete hravě vyrobit i doma.

Ořechové krémy obsahují zdravé tuky bez cholesterolu, bílkoviny, vlákninu, rostlinný protein či nasycené mastné kyseliny. Díky všem těmto látkám jsou skvělým dodavatelem energie, pomáhají zlepšit náladu a zasytí, takže nebudete mít za chvíli pocit hladu.

Jak si ořechové máslo vyrobit doma?

Pro přípravu budete potřebovat dvě věci: ořechy a kvalitní mixér. Před mixováním můžete ořechy opražit, díky tomu bude mít máslo výraznější chuť. Druhou možností je ořechy namočit na pár hodin do vody a následně vysušit papírovou utěrkou. Pak už stačí ořechy mixovat tak dlouho, dokud nevznikne hmota s krémovou konzistencí.

  • Pro dochucení používejte například sůl, skořici, hořkou čokoládu, kakao nebo vanilku.
  • Pokud chcete máslo přisladit, použijte stévii nebo agávový sirup. Máslo uchovávejte v uzavíratelné sklenici v ledničce a spotřebujte ho ideálně do měsíce.

Tip: Zbyly vám z výroby másla nějaké ořechy? Podívejte se, jak si z nich připravit mléko.

Arašídové máslo

Arašídové máslo je asi to nejznámější a nejoblíbenější z ořechových másel. Můžete si ho namazat na palačinky, vafle či banán nebo z něj připravit různé dezerty.

Kešú máslo

Kešú máslo patří k přirozeně nejsladším máslům, a přitom napomáhá hubnutí! Obsahuje totiž méně tuku v porovnání s jinými ořechy. Kešú máslo se hodí ke sladkým i slaným jídlům.

  • Skvěle dochutí jogurt, snídaňovou kaši, ale i různé omáčky či těstoviny.
  • Využívá se v indické a thajské kuchyni.

Mandlové máslo

Mandlové máslo je přirozeně nasládlé. Hodí se tak do snídaňových kaší, k ovoci a na přípravu nejrůznějších dezertů. V obchodech je bohužel drahé, více než kde jinde se vám tedy vyplatí domácí výroba.

TIP: Mandle neloupejte a mixujte je i se slupkou. Nepřipravíte se tak o spoustu prospěšných látek, které slupka obsahuje.

Lískooříškové máslo

Lískooříškové máslo dochucené kvalitním kakaem vám bude připomínat populární Nutellu. Lískooříškovým máslem si můžete potřít palačinky, vafle, lívance nebo jím dochutit kaši.  

Autorský článek, zdroj: časopis Apetit

Skryt pre seznam

Související články

Apetit magazín

Tajemství al dente aneb Jak uvařit těstoviny jako Italové
  • Jak na to

Tajemství al dente aneb Jak uvařit těstoviny jako Italové

Italové mají k vaření těstovin velmi odpovědný přístup. Správně uvařené těstoviny jsou totiž „al dente“ – tedy tak, aby byly na skus pevné. Pokud jsou měkké a nekladou při skousknutí žádná odpor, někde jste udělali chybu. Jestli chceste...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč