Možná jste nikdy neslyšeli pojmy jako aeropress, chemex, vakuum pot nebo cold brew. Pokud ne, vězte, že jde o alternativní způsoby přípravy kávy. Pojďme se podívat, v čem se liší, jak výsledná káva chutná a co všechno k tomu potřebujeme.
Aeropress
Tento jednoduchý, přesto důmyslný přístroj na přípravu kávy, byl představen v roce 2005 Alanem Adlerem, prezidentem společnosti Aerobie. Aeropress kombinuje hned několik výhod.
- Je snadno přenosný, téměř nerozbitný a také velice lehký, takže si svou oblíbenou kávu připravíte kdekoliv.
- Příprava kávy v aeropressu je rychlý a snadný způsob, jak získat delikátní kávu. Do nápoje se rychlým filtrováním nestihnou dostat nežádoucí chutě. Za krátký čas tak dostanete jedinečnou dávku kávy, která si zachová široké spektrum chutí.
Chuťově nelze očekávat espresso z kávovaru, jemnější mletí spolu s tlakem vám však dává možnost vychutnat plnou chuť (intenzivnější než například z dripperu).
Aeropress nabízí variabilitu, jak velký šálek kávy si připravíte, či jaký způsob přípravy zvolíte, experimentům je přímo nakloněn. Snadno se udržuje.
Jak si kávu v aeropressu připravit? Existují dva základní postupy:
- První způsob radí umístit filtr směrem dolů, druhý způsob naopak nahoru (reverzní metoda).
- Druhý postup dává kávě možnost louhování, tedy intenzivnější chuti. K přípravě potřebujete papírový filtr, který před použitím propláchněte horkou vodou. Propláchnout je třeba také samotný hrnek, aby se v něm káva hned nezchladla.
- Kávová zrna namelte na hrubost písku (stejně jako do moka konvičky), budete jich potřebovat 15 až 20 gramů (6 gramů kávy na 100 ml). S mletím však můžete experimentovat a hledat vlastní hrubost, obecně však lze říct, že čím jemnější namletí, tím kratší je třeba doba extrakce.
- Vodu uvařte na 93 – 95 stupňů Celsia. Doporučujeme mletou kávu zalít nejprve 50 ml vody a nechat 30 vteřin předextrahovat.
- Poté krouživými pohyby zalijte aeropress a kávu promíchejte. Nasaďte propláchnutý filtr a extrahujte dalších 30 vteřin, poté 30 vteřin stlačujte píst.
Příprava kávy v aeropressu zabere zhruba 2 minuty, poté aeropress pouze propláchnete a můžete si vychutnat opravdu kofeinovou delikatesu.
Chemex
Chemex připomíná skleněnou baňku tvarem podobnou přesýpacím hodinám. Sklo je doplněno o dřevěný prstýnek, který supluje rukojeť a chrání tak prsty před popálením. Filtrovaná káva tak znovu získává své místo v kavárnách a domácnostech.
Chemex představil světu v roce 1941 německý chemik Peter Schlumbohm. O chemexu tvrdil, že i naprostý trouba s jeho pomocí připraví opravdu dobrou kávu. Jistě však netušil, že se chemex zapíše do světa kávového požitkářství díky své nízké pořizovací ceně i materiálu, který nijak nemění výslednou chuť kávy.
Příprava kávy v chemexu je snadná.
- Kávu namelte na větší hrubost, aby strukturou připomínala cukr krystal. Filtrační papír, nezbytný pro přípravu v chemexu, přiléhá k hladkému sklu, výluh tak protéká pouze spodní částí filtru, potřeba je tedy hrubší struktury. Potřebovat budete cca 38 gramů namleté kávy nasypané do propláchnutého filtru i konvičky.
- Kávu spařte cirka 50 ml vody o teplotě 95 stupňů. Až opadne pěna a káva vykvete, krouživými pohyby (jako u přípravy aeropressu) ji přelijte 600 ml horké vody. Extrakce bude trvat přibližně 4 minuty.
Papírový filtr i se sedlinou lze kompostovat. Káva z chemexu je plná intenzivní chuti. Pěnu jako u espressa však nečekejte, oleje z kávových zrn se zachytily ve filtru.
V60 dripper
Japonská firma Hario známá kvalitními mlýnky na kávu přišla se designovou skleněnou nádobkou, dripperem označeným jako V60. Sklenice se zúženým hrdlem umožňuje zasadit do horní části filtr s namletou kávou, přes který se překape horká voda.
- První prototyp V60 vznikl v roce 1980 v Tokiu, a snažil se přípravu kávy zjednodušit i zrychlit. Současná podoba dripperu V60 se zrodila až mnoho let poté, v roce 2004.
- Oproti původnímu prototypu má větší otvor ve svém středu a také žebrování drážek po celém povrchu.
- Název V60 dává dripperu úhel, který svírá papírový filtr.
- Nevyrábějí pouze skleněné drippery, k dostání jsou i levnější plastové, stylové měděné či keramické.
Postup přípravy s V60 je velice podobný chemexu i aeropressu. Rozdíl je však ve filtru, který by měl být tenčí. Pro V60 je také účinné použít konvičku s labutím krkem, která umožní zalévat ve správném směru a pomaleji.
Potřebovat budete pro menší dripper V60:
- 17 až 30 gramů kávy namleté najemno
- papírový filtr
- Hrníček, do kterého bude kávu servírovat, prolijte horkou vodou.
- Filtr umístěte do trychtýře, nasaďte na hrníček a přidejte kávu.
- Pomalu zalévejte vodou o 90 stupních, krouživými pohyby směrem ke středu filtru.
- Nechte protéct veškerou vodou do hrnečku, zabere to 3 minuty. Skleněný i plastový dripper V60 můžete omývat i v myčce.
Vacuum pot
Říká se mu také kávový sifon, jeho využití je populární i pro svůj netradiční vzhled. Příprava kávy je pomocí vacuum potu podobná chemickému pokusu. Funguje na principu dvou skleněných baněk umístěných nad sebou.
- Spodní nádobu ohřívá kahan, díky čemuž stoupá vodní pára do baňky nahoře, kde se smísí s kávou. Po zahřátí se kahan odebere a hotová káva chladnutím překape dolů do spodní baňky. Díky kávovému kouzlu a fyzikálním zákonům zůstane sedlina v horní baňce.
- Pro přípravu kávy v kávovém sifonu potřebujete vedle tohoto originálního přístroje ještě kávové filtry – bavlněné či papírové.
Návštěva bude z takové podívané jistě nadšena, a vy budete svědky každodenního kofeinového kouzla. Výsledná káva má plnou chuť, vyniknou v ní všechny chuťové i barevné tóny. Údržba chemexu je velice snadná a nenáročná, stačí ho pouze propláchnout.
Cold brew
Nemáme na mysli zapomenutý hrníček ranní kávy, který objevíte, když se večer vrátíte z práce. Cold brew přináší osvěžení, a přesto intenzivní chuť.
- Silný chuťový zážitek přináší extrakce kávy ve studené vodě, která by měla probíhat alespoň 12 hodin. Z naší zkušenosti je však lepší vydržet 16 hodin, výsledek za to stojí.
- Namelte kávu nahrubo, zalijte ji studenou vodou a v zavařovací sklenici ji umístěte do lednice.
- Po uplynutí doby je hotovo, kávu lze přefiltrovat například ve french pressu.
V chuti se cold brew vyznačuje větší sladkostí, nižší aciditou a ovocnými až čokoládovými tóny. Stačí přidat pár kostek ledu a skvělý letní kávový drink je na světě.
Zdroje informací: GourmetKava, Kava, Aeropress,