Ano, tenhle klasický kousek rakousko-uherské cukrářské školy je trochu složitější. Ale pomyslete na ty ovace!
Suroviny
Postup
Troubu předehřejte na 180, horkovzdušnou na 160 °C. Podle formy nebo talíře o průměru 20 cm nakreslete na pečicí papír šest kruhů – budou podkladem pro jednotlivá patra dortu.
Žloutky a polovinu cukru s vanilkou ušlehejte v míse do pěny; nejlíp to jde elektrickým šlehačem. V jiné míse a čistou metlou ušlehejte bílky do polotuha, velmi opatrně přisypte zbytek cukru s vanilkou a šlehejte dál, až vznikne pevný a lesklý sníh (když mísu obrátíte dnem vzhůru, neměl by vypadnout). Spolu s moukou ho pak opatrně zatřete do ušlehaných žloutků.
Pečicí papíry s nakreslenými kruhy položte na pracovní plochu a na plechy (kruhy nevystřihujte). Do kruhů rozetřete těsto. Postupně vložte plechy do trouby a upečte pláty dozlatova; trvá to dvanáct až patnáct minut. Vyjměte je, a jakmile vychladnou, sloupněte je z papíru a uložte nejlépe do plechovky, proložené pečicím papírem. Díky tomu korpusy nevyschnou.
Připravte griliáš: Na malém plameni rozpusťte cukr ve třech lžících vody. Pak plamen zvyšte a vařte, až karamel získá tmavě zlatou barvu; občas pánví zakružte. Vsypte oříšky a směs vylijte na plech potřený olejem. Nechte vychladnout, odlomte kousek na ozdobu a zbytek nalámejte do robota a rozmixujte na ,písek‘.
Teď je na řadě máslový krém: Čokoládu rozpusťte buď v misce, kterou dáte nad hrnec s mírně vroucí vodou, nebo v mikrovlnce (dvakrát po minutě na 75% výkon). Žloutky vyšlehejte do pěny. Cukr svařte se dvěma lžícemi vody, a až vznikne hustý roztok, za stálého šlehání ho postupně přilijte ke žloutkům. Šlehejte tak dlouho, až směs vychladne a zhoustne. Vešlehejte máslo a rozpuštěnou čokoládu a krém nechte vychladit.
A už můžete sestavovat dort! Každou placku potřete částí máslového krému a posypte drceným grilášem. Zbylým máslovým krémem pak potřete boky i poslední plát a dejte korpus vychladit. Na polevu spolu rozpusťte čokoládu a máslo (opět nad vroucí vodou nebo v mikrovlnce), vmíchejte smetanu a dejte vychladit, až dosáhne dobře roztíratelné konzistence. Polevou pak potřete vychlazený korpus a posypte ji oříšky v karamelu. Dort podávejte nakrájený na řezy.
Mocnářské cukrářství
V dobách rakousko-uherské monarchie vznikla i řada vrcholných cukrářských děl, která posléze přešla jak do kolektivního povědomí bývalých členských států, tak do jejich národních kuchyní. Pradědečka všech vrstvených máslových dortů s čokoládovou polevou vytvořil maďarský cukrář Jószef Dobos v roce 1885 a o jeho tajemství se s vídeňskými cukráři podělil až o dvacet let později. Pečou ho dodnes!
Komentáře