0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Nejlepší čokoládový dort

Nejlepší čokoládový dort
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Nejlepší čokoládový dort

4.1 / 5. Počet hodnocení: 1031
Více než hodinu Snadné 14 řezů

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 9438 kcal
Bílkoviny 133 g
Sacharidy 777 g
Tuky 643 g
Vláknina 86 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Když má být opravdu čokoládový, jen kakao nestačí. Experimentování mě nakonec dovedlo k výsledku z říše těch nejhříšnějších snů. Každý kousek se jen rozplývá na jazyku!

Suroviny

tmavá čokoláda 200 g
alespoň 60%
máslo 200 g
nakrájené na kousky + navíc na vymazání formy
káva 1 PL
instantní
mouka pšeničná hladká 170 g
kypřicí prášek do pečiva 1 ČL
jedlá soda 0.25 ČL
třtinový cukr muscovado tmavý 200 g
krupicový cukr 200 g
přírodní
kakao holandského typu 25 g
nebo tzv. cukrářské kakao
vejce 3 ks
středně velká
podmáslí 75 ml
5 lžic
čokoláda
strouhaná nebo na hoblinky na ozdobení
Na polevu
tmavá čokoláda 400 g
min. 60%, kvalitní, nalámaná
smetana ke šlehání 560 ml
krupicový cukr 4 PL
přírodní

Postup

1

Kruhovou dortovou formu s odnímatelným dnem o průměru 22 cm vymastěte a dno vyložte pečicím papírem. Troubu předehřejte na 160, horkovzdušnou na 140 °C.

2

Čokoládu nalámejte do kastrůlku, přidejte máslo a kávu, rozpuštěnou ve 120 ml vroucí vody. Prohřívejte, až se čokoláda a máslo rozpustí, ale nezahřívejte příliš.

3

Mezitím promíchejte v míse mouku, prášek, sodu, cukr a kakao tak, aby ve směsi nebyly žádné žmolky. V jiné misce smíchejte vejce s podmáslím.

4

Rozpuštěnou čokoládu a vaječnou směs promíchejte s moukou, aby vznikla hladká, polotekutá směs.

5

Vlijte do formy a pečte zhruba 50 minut až hodinu a půl (záleží na velikosti zvolené formy). Do středu korpusu vpíchněte špejli; neulpí-li na ní vlhké drobečky, je upečeno. Pokud povrch tmavne příliš rychle, zakryjte korpus alobalem nebo archem papíru na pečení a dopečte přikrytý. Praskliny na povrchu nevadí, zakryje je poleva.

6

Korpus nechte vychladnout (trochu klesne), vyklopte na drátěnou podložku a sejměte formu.

7

Vychladlý korpus podélně rozřízněte na tři díly.

8

Čokoládu na polevu dejte do misky. V kastrůlku zahřejte smetanu s cukrem k bodu varu, přelijte přes čokoládu a promíchejte dohladka. Trochou polevy spojte díly korpusu, zbytkem dort přelijte a po stranách polevu uhlaďte širokým nožem.

9

Ozdobte nastrouhanou čokoládou nebo hoblinkami, nakrouhanými z chladného kousku čokolády škrabkou na zeleninu. V chladu vydrží dort vláčný a šťavnatý tři až čtyři dny.

Poznámka redakce:

Množství polevy/krému jsme zdvojnásobili, abychom získali vyšší vrstvu. Pokud vám mezi korpusy stačí tenčí vrstva, připravte polevu/krém z původního množství ingrediencí, tedy z 200 g tmavé čokolády, 280 ml smetany ke šlehání a 2 lžic přírodního krupicového cukru

Související články

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2007/4 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2007/4

Komentáře

Anonym

Tento dort se opravdu úžasný! Celá rodina mu úplně propadla! Vřele doporučuju! Cukru dávám pouze poloviční dávku tzn. 200g.

Anonym

Upekla jsem ho už několikrát a vždycky sklidil opravdový úspěch! Čokoholikům doporučuju :-)

Anonym

dávala jste také jen poloviční porci cukru, tedy 200g?

Anonym

přidávám svou trošku do mlýna. dort je pravděpodobně potřeba mírně upravit. já jej zkoušela včera přesně dle receptu a jednak mi dort vyrostl pouze o 1cm ale po vychladnutí klesnul na cm pouze 2. pravděpodobně je třeba přidat vodu a prasek do peciva. chutove je to vynikajici, ale vzhledove pripomina spise nizky koláč než dort. polevu dporučuji koupit radeji hotovou. dle receptu se ze smetany vysrážel tuk. pokud ma nekdo vice zkusenosti s pecenim, urcite vychyta chyby v receptu.

Anonym

pekli jsme tenhle dort v provizorních podmínkách na koleji a přesně podle receptu, byl naprosto úžasný, pochvalovali si ho všichni včetně zahraničních studentů

Anonym

Tak nevím, já ho pekla přesně podle receptu,dort vyskočil, vepřestřed se nepropadal a jen se po něm zaprášilo, vřele doporučuju

Lucie Bártlová

Také jsem se držela receptu a je to ten nejlepší čokádový dort, jaký jsem kdy v životě jedla. Co se týče (ne)vyběhnutí, měla jsem ho až po okraj dortové formy z ikey, pak klesl sotva o dva centimetry, nádherný dortíček, žádný koláč. Korpus jsem také rozpůlila pouze jednou, ale to přičítám spíš své nešikovnosti... :-) P.S. pouze jedna odišnost od receptu, pekla jsem na 150° bez horkovzdušného oběhu něco málo přes hodinku, doporučená hodina a půl by byla asi moc, takhle dortík zůstal nádherně mokrý a vláčný...

Anonym

Já jsem použila kypřící prášek bez fosfátů, který se dělá z vinného kamene. Obvykle se ho dává trochu víc než bežného a dort "vyběhl" skvěle. Doporučuju vyzkoušet, budete mlsat zase o něco zdravěji! Poleva se mi také srazila, ale použila jsem mixér a ten vše napravil. Teď jsem dopekla, tak doufám, že bude chutnat.

Tereza Bauerova

Kvalitní čokoládu musíte rozpustit a zvlášť ohřát smetanu, pak všechno promíchat, smetana musí být vždy zahrata i když ji dáváte do omáček to samé s čokoládou.

Apetit magazín

Poke bowl: Zdravá a efektní miska barev a chutí
  • Zajímavosti

Poke bowl: Zdravá a efektní miska barev a chutí

Už jste ochutnali pestrobarevnou misku plnou vitaminů, minerálů a dokonalé chuti? Pokud se s poke bowl osobně dosud neznáte, určitě byste to měli napravit. Prozradíme, odkud se k nám tento hit dostal a jak si poke bowl připravit doma. ...
Vlažná voda s citronem po ránu? Známe pro i proti
  • Zdraví a výživa

Vlažná voda s citronem po ránu? Známe pro i proti

Už jste o tomto trendu, který razí řada českých i zahraničních celebrit slyšeli? Pravidelné pití vlažné vody s citronem po ránu má podle mnohých blahodárné účinky na lidský organismus. Přináší tato rutina opravdu nějaké benefity? ...
Levné, jednoduché a chutné večeře? Ty za studena!
  • Tipy a triky

Levné, jednoduché a chutné večeře? Ty za studena!

Dobrá večeře nemusí být jen ta teplá, lze ji připravit i bez hodin strávených u plotny. Přinášíme vám tipy na studené večeře, na kterých si nejen pochutnáte, ale ušetříte navíc čas i peníze! ...
Nejlepší rajčatové saláty
  • Suroviny

Nejlepší rajčatové saláty

Šťavnatá, na sluníčku dokonale vyzrálá rajčata představují esenci léta. Vynikají jedinečnou sladkostí a svou barvou rozzáří každý salát. Staňte se mistry rajčatových salátů, připravte si s námi takové, po kterých se zapráší! ...
AD
Domácnost na míru? Jde to hravě a jednoduše!
  • Tipy a triky

Domácnost na míru? Jde to hravě a jednoduše!

Interiérový design zažívá velký boom. Jeho nedílnou součástí jsou domácí spotřebiče. Díky konceptu Bespoke si je nyní můžete přizpůsobit na míru. Nejen o něm, ale i o nových trendech v designu spotřebičů si s product managerem ze...

Obchod Apetit