Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Nejlepší čokoládový dort
ZDROJ: Apetit
sdílet:
4.8/5 Počet hodnocení: 1370
Více než hodinu Snadné Na 1 dort o průměru 22 cm (cca 12 řezů)

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 9438 kcal
Bílkoviny 133 g
Sacharidy 777 g
Tuky 643 g
Vláknina 86 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Když má být dort opravdu čokoládový, jen kakao nestačí. Experimentování s receptem na čokoládový dort nás nakonec dovedlo k výsledku z říše těch nejhříšnějších sladkých snů. Vláčný čokoládový korpus na dort a čokoládová poleva neboli ganache zaručí, že každý kousek se jen rozplývá na jazyku! Tohle je opravdu ten nejlepší a nejjednodušší čokoládový dort, co známe. Milovníci čokolády budou v sedmém nebi.

Suroviny

tmavá čokoláda 200 g
alespoň 60%
máslo 200 g
nakrájené na kousky + navíc na vymazání formy
káva instantní 1 PL
kypřicí prášek do pečiva 1 ČL
třtinový cukr muscovado tmavý 200 g
nebo tzv. cukrářské kakao
vejce 3 ks
velikosti M
nebo strouhaná čokoláda na ozdobení
Na polevu
tmavá čokoláda 400 g
min. 60%, nalámaná

Postup

1

Dortovou formu s odnímatelným dnem o průměru 22 cm vymažte máslem a dno vyložte pečicím papírem. Troubu předehřejte na 160°C.

2

Čokoládu nalámejte do rendlíku, přidejte máslo a kávu rozpuštěnou ve 120 ml vroucí vody. Prohřívejte, až se čokoláda a máslo rozpustí, ale nezahřívejte příliš.

3

Mezitím promíchejte v míse mouku, kypřicí prášek, jedlou sodu, oba druhy cukru a kakao tak, aby ve směsi nebyly žádné hrudky. V jiné misce prošlehejte vejce s podmáslím.

4

Rozpuštěnou čokoládu a vaječnou směs promíchejte s moukou, aby vzniklo hladké, polotekuté těsto.

5

Těsto vlijte do připravené formy, vložte do trouby a pečte zhruba 50 minut až 1 hodinu a 30 minut (záleží na troubě a velikosti zvolené formy). Do středu korpusu zapíchněte špejli; neulpí-li na ní syrové těsto či příliš vlhké drobečky, je upečeno. Pokud povrch tmavne příliš rychle a střed zatím není propečený, zakryjte korpus volně alobalem nebo archem papíru na pečení a dopečte přikrytý. Praskliny na povrchu nevadí, zakryje je poleva.

6

Korpus nechte vychladnout. Trochu klesne. Poté ho vyjměte z formy. 

7

Vychladlý korpus dvakrát prokrojte, abyste získali tři díly (Jak na prokrojení korpusu vám poradí video výše).

8

Čokoládu na polevu dejte do žáruvzdorné misky. V rendlíku zahřejte smetanu s cukrem k bodu varu, přelijte přes čokoládu, nechte pár minut stát a promíchejte dohladka. Trochou polevy spojte díly korpusu, zbytkem dort přelijte a po stranách polevu uhlaďte širokým nožem.

9

Nakonec čokoládový dort ve finále ozdobte noblinami čokolády nebo strouhanou čokoládou. V chladu vydrží dort vláčný a šťavnatý tři až čtyři dny.

TIP REDAKCE
Čokoládové hobliny se vám budou tvořit nejlépe z chladného kousku čokolády škrabkou na zeleninu. 

POZNÁMKA REDAKCE
Množství polevy/krému jsme oproti původnímu receptu zdvojnásobili, abychom získali vyšší vrstvu. Pokud vám mezi korpusy stačí tenčí vrstva, připravte polevu/krém z původního množství ingrediencí, tedy z 200 g tmavé čokolády, 280 ml smetany ke šlehání a 2 lžic přírodního krupicového cukru

Související články

Tento recept naleznete také v kolekcích:

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2007/4 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2007/4

Komentáře

09.02.2024 14:19
Tak se přidávám ke katastrofistům. Korpus je slehlý, po upečení má tvrdou krustu (ta kupa cukru se někde projevit musí), rozpadá se. Prostě nepoužitelný. Takže letěl do koše a už peču svůj vyzkoušený piškotový. Doporučuju každému, kdo tohle peče pro někoho s jasně daným termínem, aby to radši neriskoval. Buď vyzkoušet - i když si fakt nedovedu představit, že by tyhle poměry mohly fungovat - nebo neriskovat. PS: neměla jsem muscovado, tak tam šel jen obyč cukr, ale takový rozdíl by to udělat nemělo.
13.06.2022 10:56
Proč se v receptech nikde neuvádí průměr formy? Takový podstatný ,,detail”…. :(
16.06.2022 10:57

Dobrý den, paní Šebková,
bohužel ve starších receptech (a tento je z roku 2007) tento údaj skutečně chybí. Doporučili bychom formu o průměru 22 cm. Doplníme i do textu. 

Krásný den, redakce Apetitu 

11.08.2021 12:19
Nejhorší dort, co jsem kdy pekla. Poprvé co dělám přesně podle surovin i jakou formu paní použila a úplně zničeny dort mamce ke 40. narozeninám, jediné co se dalo jist, byl klasicky pařížský krém. Těsto úplně tvrdé diky tolika hořké čokolády. Nesmysl. Aspoň vím, ze lepší dělat z hlavy recepty, než poprvé poslechnout první recept a katastrofální, tak aspoň se máma pobavila, že po 8 letech, co ji peču dorty k narozeninám se konečně pokazil, jako ji kdyz dávala dorty její mamince. Na shledanou
12.08.2021 17:46

Dobrý den, Michaelo,
moc nás mrzí, že se dort nevydařil. Chápeme, že ne každému může sednout, je opravdu hutný. Tvrdý by ovšem určitě být neměl :-(. To se nám ještě nestalo. Mrzí nás to o to víc, že je to jeden z nejoblíbenějších a nejpoužívanějších receptů, co na webu máme. Občas se to ale tak nešťastně sejde, že ani ověřený recept nezafunguje. Doufáme, že příště vše klapne vše na výbornou a maminka dostane bezchybný dort, na který je zvyklá. 

I přes to zklamání přejeme krásné léto, redakce Apetitu

19.07.2020 10:17

Zdravím, chtěla bych se zeptat na množství cukru. Opravdu dáváte 400 g na 170 g mouky? Není to moc?

21.07.2020 09:33

Dobrý den, paní Kuchtová,
máte pravdu, je to hodně, ale recept obsahuje i hodně hořké čokolády, kakao a kávu, které sladkost vyvažují. Určitě ovšem můžete trochu cukru ubrat a upravit tak výslednou chuť podle svých preferencí :-). Cukr ovšem plní i určitou "strukturní" funkci, takže ho nesnižujte přehnaně, aby se příliš nezměnila textura těsta. Pod 200 g bychom asi nešli :-).

Držíme palce, ať se dort vydaří, redakce Apetitu

19.04.2020 09:47

Recept je neuvěřitelně lehký a dort nám všem chutnal. Akorát není v receptu napsáno, že se poleva má uležet, takže nás to trochu zaskočilo, když byla úplně tekutá. Nakonec jsme jí dali do lednice a tam ztuhla do krásné konzistence. Dort jsme nechali přes noc v lednici a ráno jsme ho dozdobili jahodami a borůvkami, které dodali svěží chuť.

04.02.2020 09:17

Je úžasný :) Krásný, sytý a... Čokoládový ;) Pořádně čokoládový <3

26.01.2020 12:57

Dobrý den, dort byl výborný, podařil se proříznout 3x, opravdu velmi sytý, stačí malý kousek.Jednotlivé pláty se ale při manipulaci potrhaly, těsto je velmi nadýchané až drobivé. Trhalo se i při potírání krémem (dělala jsem z mascarpone a čokoládové ganache). Zdá se mi, že se mi to stává při použití sody a třtinového cukru. Je možné, že tyto ingredience mají vliv na konsistenci těsta? Nebo jiný důvod? Děkuji za odpověď.

Apetit magazín

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč