Když má být opravdu čokoládový, jen kakao nestačí. Experimentování mě nakonec dovedlo k výsledku z říše těch nejhříšnějších snů. Každý kousek se jen rozplývá na jazyku! Tohle je opravdu ten nejlepší čokoládový dort, co známe. Milovníci čokolády budou v sedmém nebi.
Suroviny
Postup
Kruhovou dortovou formu s odnímatelným dnem o průměru 22 cm vymastěte a dno vyložte pečicím papírem. Troubu předehřejte na 160, horkovzdušnou na 140 °C.
Čokoládu nalámejte do kastrůlku, přidejte máslo a kávu, rozpuštěnou ve 120 ml vroucí vody. Prohřívejte, až se čokoláda a máslo rozpustí, ale nezahřívejte příliš.
Mezitím promíchejte v míse mouku, prášek, sodu, cukr a kakao tak, aby ve směsi nebyly žádné žmolky. V jiné misce smíchejte vejce s podmáslím.
Rozpuštěnou čokoládu a vaječnou směs promíchejte s moukou, aby vznikla hladká, polotekutá směs.
Vlijte do formy a pečte zhruba 50 minut až hodinu a půl (záleží na velikosti zvolené formy). Do středu korpusu vpíchněte špejli; neulpí-li na ní vlhké drobečky, je upečeno. Pokud povrch tmavne příliš rychle, zakryjte korpus alobalem nebo archem papíru na pečení a dopečte přikrytý. Praskliny na povrchu nevadí, zakryje je poleva.
Korpus nechte vychladnout (trochu klesne), vyklopte na drátěnou podložku a sejměte formu.
Vychladlý korpus podélně rozřízněte na tři díly.
Čokoládu na polevu dejte do misky. V kastrůlku zahřejte smetanu s cukrem k bodu varu, přelijte přes čokoládu a promíchejte dohladka. Trochou polevy spojte díly korpusu, zbytkem dort přelijte a po stranách polevu uhlaďte širokým nožem.
Čokoládový dort ve finále ozdobte nastrouhanou čokoládou nebo hoblinkami, nakrouhanými z chladného kousku čokolády škrabkou na zeleninu. V chladu vydrží dort vláčný a šťavnatý tři až čtyři dny.
Poznámka redakce:
Tento recept naleznete také v kolekcích:
- Dorty pro maminku: 24 dortů pro den matek(21 receptů)
Komentáře
20.08.2014 22:38
Uz jsem ho vyzkousela, je
Uz jsem ho vyzkousela, je naprosto uzasny:-) mel velky uspech
02.11.2007 13:58
Opravdu super!
05.11.2007 12:16
Skutečně nejlepší
05.11.2007 19:35
cukr
14.11.2007 20:49
dort výsledek
30.12.2007 10:04
Dort přesně podle receptu
02.03.2008 19:38
super dort
25.10.2009 10:20
RE: super dort
09.05.2008 14:26
poleva
06.02.2019 09:32
Kvalitní čokoládu musíte
Kvalitní čokoládu musíte rozpustit a zvlášť ohřát smetanu, pak všechno promíchat, smetana musí být vždy zahrata i když ji dáváte do omáček to samé s čokoládou.