Dobošův dort
ZDROJ: Apetit
sdílet:
Hodnocení receptu
Průměr: 3.9 ()
Více než hodinu Snadné 10 řezů

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 10709 kcal
Bílkoviny 251 g
Sacharidy 721 g
Tuky 717 g
Vláknina 52 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Ano, tenhle klasický kousek rakousko-uherské cukrářské školy je trochu složitější. Ale pomyslete na ty ovace!

Suroviny

vejce 7 ks
žloutek a bílek zvlášť
krupicový cukr 150 g
smíchaný s vanilkovým nebo vanilkou
mouka pšeničná hladká 150 g
prosátá
Na oříškový griliáš
krupicový cukr 120 g
lískové oříšky 100 g
olej
na potření plechu
Na máslový krém
čokoláda na vaření 120 g
nejlépe 70%
žloutek 6 ks
krupicový cukr 120 g
máslo 220 g
změklé
Na čokoládovou polevu
čokoláda na vaření 300 g
nejlépe 70%
máslo 100 g
smetana ke šlehání 2 PL

1 Troubu předehřejte na 180, horkovzdušnou na 160 °C. Podle formy nebo talíře o průměru 20 cm nakreslete na pečicí papír šest kruhů – budou podkladem pro jednotlivá patra dortu.

2 Žloutky a polovinu cukru s vanilkou ušlehejte v míse do pěny; nejlíp to jde elektrickým šlehačem. V jiné míse a čistou metlou ušlehejte bílky do polotuha, velmi opatrně přisypte zbytek cukru s vanilkou a šlehejte dál, až vznikne pevný a lesklý sníh (když mísu obrátíte dnem vzhůru, neměl by vypadnout). Spolu s moukou ho pak opatrně zatřete do ušlehaných žloutků.

3 Pečicí papíry s nakreslenými kruhy položte na pracovní plochu a na plechy (kruhy nevystřihujte). Do kruhů rozetřete těsto. Postupně vložte plechy do trouby a upečte pláty dozlatova; trvá to dvanáct až patnáct minut. Vyjměte je, a jakmile vychladnou, sloupněte je z papíru a uložte nejlépe do plechovky, proložené pečicím papírem. Díky tomu korpusy nevyschnou.

4 Připravte griliáš: Na malém plameni rozpusťte cukr ve třech lžících vody. Pak plamen zvyšte a vařte, až karamel získá tmavě zlatou barvu; občas pánví zakružte. Vsypte oříšky a směs vylijte na plech potřený olejem. Nechte vychladnout, odlomte kousek na ozdobu a zbytek nalámejte do robota a rozmixujte na ,písek‘.

5 Teď je na řadě máslový krém: Čokoládu rozpusťte buď v misce, kterou dáte nad hrnec s mírně vroucí vodou, nebo v mikrovlnce (dvakrát po minutě na 75% výkon). Žloutky vyšlehejte do pěny. Cukr svařte se dvěma lžícemi vody, a až vznikne hustý roztok, za stálého šlehání ho postupně přilijte ke žloutkům. Šlehejte tak dlouho, až směs vychladne a zhoustne. Vešlehejte máslo a rozpuštěnou čokoládu a krém nechte vychladit.

6 A už můžete sestavovat dort! Každou placku potřete částí máslového krému a posypte drceným grilášem. Zbylým máslovým krémem pak potřete boky i poslední plát a dejte korpus vychladit. Na polevu spolu rozpusťte čokoládu a máslo (opět nad vroucí vodou nebo v mikrovlnce), vmíchejte smetanu a dejte vychladit, až dosáhne dobře roztíratelné konzistence. Polevou pak potřete vychlazený korpus a posypte ji oříšky v karamelu. Dort podávejte nakrájený na řezy.

Mocnářské cukrářství
V dobách rakousko-uherské monarchie vznikla i řada vrcholných cukrářských děl, která posléze přešla jak do kolektivního povědomí bývalých členských států, tak do jejich národních kuchyní. Pradědečka všech vrstvených máslových dortů s čokoládovou polevou vytvořil maďarský cukrář Jószef Dobos v roce 1885 a o jeho tajemství se s vídeňskými cukráři podělil až o dvacet let později. Pečou ho dodnes!

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2006/1 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2006/1

Komentáře

Anonym

Dort je úžasný - vhodný především na významné události. Jediná výtka je, že je pracný :-)

Anonym

Dort je naprosto úžasný. Je skutečně pravda, že časově náročný, ale opravdu luxusní, noblesní dort. Vynikající!!

Anonym

Tento dort mi maminka udělala k narozeninám je výborný doporučuju

Anonym

Recept, který nejen dobře vypadá, ale hlavně skvěle chutná. A to dokonce i přes to, že jsem se zásadně prohřešila proti dobošáckému plackování a piškot upekla jako jeden kus a nakrájela :-) Zbylý griliáš je vynikající posýpka na těstoviny, ovesné vločky, nebo do jogurtu - zvlášť, když na něj použijete co nejtmavší cukr, nejlépe třtinový.

Anonym

Dort je opravdu luxusní a tak jsem ho udelala na výročí svatby ve tvaru srdíčka. Místo kruhů na papír nakeslíte libovolný tvar (na Vánce třeba hvězdu) a podle něj rozetřete a pečete. Máslíčkový krém je vinikající ale příště do něj zkusím dát čokoládu s nějakou příchutí třeba s mátou:-)

Anonym

Bezchybná torta. Fakt vynikajúci postup na prípravu piškótového cesta, nikdy sa mi predtým nepodarila taká bohatá pena. Aj poleva výborná, mám ju uloženú v pamäti na všetky budúce potrebné chvíle. Do budúcna však plánujem si situáciu ešte "skomplikovať" tým, že pripravím 12 plátov (polovičných) namiesto 6. V našej rodine sa totiž pečie dvojnásobne veľká torta z 30 tenulinkých plátov a akosi lepšie sa to cesto s krémom skamaráti :)

Obchod Apetit