0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Dobošův dort
ZDROJ: Apetit
sdílet:
4.5/5 Počet hodnocení: 41
Více než hodinu Snadné 10 řezů

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 10709 kcal
Bílkoviny 251 g
Sacharidy 721 g
Tuky 717 g
Vláknina 52 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Ano, tenhle klasický kousek rakousko-uherské cukrářské školy je trochu složitější. Ale pomyslete na ty ovace!

Suroviny

vejce 7 ks
žloutek a bílek zvlášť
krupicový cukr 150 g
smíchaný s vanilkovým nebo vanilkou
mouka pšeničná hladká 150 g
prosátá
Na oříškový griliáš
krupicový cukr 120 g
lískové oříšky 100 g
olej
na potření plechu
Na máslový krém
čokoláda na vaření 120 g
nejlépe 70%
žloutek 6 ks
krupicový cukr 120 g
máslo 220 g
změklé
Na čokoládovou polevu
čokoláda na vaření 300 g
nejlépe 70%
máslo 100 g

Postup

1

Troubu předehřejte na 180, horkovzdušnou na 160 °C. Podle formy nebo talíře o průměru 20 cm nakreslete na pečicí papír šest kruhů – budou podkladem pro jednotlivá patra dortu.

2

Žloutky a polovinu cukru s vanilkou ušlehejte v míse do pěny; nejlíp to jde elektrickým šlehačem. V jiné míse a čistou metlou ušlehejte bílky do polotuha, velmi opatrně přisypte zbytek cukru s vanilkou a šlehejte dál, až vznikne pevný a lesklý sníh (když mísu obrátíte dnem vzhůru, neměl by vypadnout). Spolu s moukou ho pak opatrně zatřete do ušlehaných žloutků.

3

Pečicí papíry s nakreslenými kruhy položte na pracovní plochu a na plechy (kruhy nevystřihujte). Do kruhů rozetřete těsto. Postupně vložte plechy do trouby a upečte pláty dozlatova; trvá to dvanáct až patnáct minut. Vyjměte je, a jakmile vychladnou, sloupněte je z papíru a uložte nejlépe do plechovky, proložené pečicím papírem. Díky tomu korpusy nevyschnou.

4

Připravte griliáš: Na malém plameni rozpusťte cukr ve třech lžících vody. Pak plamen zvyšte a vařte, až karamel získá tmavě zlatou barvu; občas pánví zakružte. Vsypte oříšky a směs vylijte na plech potřený olejem. Nechte vychladnout, odlomte kousek na ozdobu a zbytek nalámejte do robota a rozmixujte na ,písek‘.

5

Teď je na řadě máslový krém: Čokoládu rozpusťte buď v misce, kterou dáte nad hrnec s mírně vroucí vodou, nebo v mikrovlnce (dvakrát po minutě na 75% výkon). Žloutky vyšlehejte do pěny. Cukr svařte se dvěma lžícemi vody, a až vznikne hustý roztok, za stálého šlehání ho postupně přilijte ke žloutkům. Šlehejte tak dlouho, až směs vychladne a zhoustne. Vešlehejte máslo a rozpuštěnou čokoládu a krém nechte vychladit.

6

A už můžete sestavovat dort! Každou placku potřete částí máslového krému a posypte drceným grilášem. Zbylým máslovým krémem pak potřete boky i poslední plát a dejte korpus vychladit. Na polevu spolu rozpusťte čokoládu a máslo (opět nad vroucí vodou nebo v mikrovlnce), vmíchejte smetanu a dejte vychladit, až dosáhne dobře roztíratelné konzistence. Polevou pak potřete vychlazený korpus a posypte ji oříšky v karamelu. Dort podávejte nakrájený na řezy.

Mocnářské cukrářství
V dobách rakousko-uherské monarchie vznikla i řada vrcholných cukrářských děl, která posléze přešla jak do kolektivního povědomí bývalých členských států, tak do jejich národních kuchyní. Pradědečka všech vrstvených máslových dortů s čokoládovou polevou vytvořil maďarský cukrář Jószef Dobos v roce 1885 a o jeho tajemství se s vídeňskými cukráři podělil až o dvacet let později. Pečou ho dodnes!

Související články

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2006/1 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2006/1

Komentáře

Anonym

Dort je úžasný - vhodný především na významné události. Jediná výtka je, že je pracný :-)

Anonym

Dort je naprosto úžasný. Je skutečně pravda, že časově náročný, ale opravdu luxusní, noblesní dort. Vynikající!!

Anonym

Recept se nachází v č.1/06, str.45

Anonym

Tento dort mi maminka udělala k narozeninám je výborný doporučuju

Anonym

Recept, který nejen dobře vypadá, ale hlavně skvěle chutná. A to dokonce i přes to, že jsem se zásadně prohřešila proti dobošáckému plackování a piškot upekla jako jeden kus a nakrájela :-) Zbylý griliáš je vynikající posýpka na těstoviny, ovesné vločky, nebo do jogurtu - zvlášť, když na něj použijete co nejtmavší cukr, nejlépe třtinový.

Anonym

Dort je opravdu luxusní a tak jsem ho udelala na výročí svatby ve tvaru srdíčka. Místo kruhů na papír nakeslíte libovolný tvar (na Vánce třeba hvězdu) a podle něj rozetřete a pečete. Máslíčkový krém je vinikající ale příště do něj zkusím dát čokoládu s nějakou příchutí třeba s mátou:-)

Anonym

Bezchybná torta. Fakt vynikajúci postup na prípravu piškótového cesta, nikdy sa mi predtým nepodarila taká bohatá pena. Aj poleva výborná, mám ju uloženú v pamäti na všetky budúce potrebné chvíle. Do budúcna však plánujem si situáciu ešte "skomplikovať" tým, že pripravím 12 plátov (polovičných) namiesto 6. V našej rodine sa totiž pečie dvojnásobne veľká torta z 30 tenulinkých plátov a akosi lepšie sa to cesto s krémom skamaráti :)

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
549 Kč
439 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč