Mandlovo-oříškový dort s marcipánem

Mandlovo-oříškový dort s marcipánem

Hodnocení receptu
Průměr: 3.3 ()
Více než hodinu Snadné 8-10

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 12943 kcal
Bílkoviny 250 g
Sacharidy 763 g
Tuky 941 g
Vláknina 92 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Slušivě oděný dort

Suroviny

máslo 370 g
změklé
máslo
na vymazání formy
krupicový cukr 300 g
nejlépe hnědý
sušená pomerančová kůra
nastrouhaná ze dvou pomerančů
mandle 370 g
mleté
skořice špetka
mletá
vejce 5 ks
velké
lískové oříšky 200 g
mleté
mouka pšeničná hladká 200 g
kypřicí prášek do pečiva 0.5 bal
likér 8 PL
oříškový likér
Na polevu
bílá čokoláda 300 g
máslo 50 g
Na ozdobu
marcipánová hmota 300 g
moučkový cukr
marcipán
marcipánové ozdoby (nabízí třeba Dr. Oetker nebo firma Kovandovi)

1Troubu předehřejte na 160 °C, horkovzdušnou na 140 °C. Koláčovou formu o průměru 23 cm vymastěte a vyložte papírem. Ve velké míse smíchejte máslo, cukr a pomerančovou kůru, přidejte mandle a skořici.

2Po jednom do hmoty zašlehejte vejce, vetřete oříšky, mouku prosátou s práškem do pečiva a likér.

3Těsto vlijte do formy a pečte hodinu, pak překryjte alobalem a pečte dalších padesát minut; poté otestujte špejlí, jestli se hmota nelepí.

4Nechte deset minut chladnout ve formě, pak vyklopte na mřížku a počkejte, dokud základ koláče úplně nevychladne.

5Bílou čokoládu a máslo rozpusťte na vodní lázni a promíchejte dohladka. Polevou pak potřete koláč.

6Na ploše lehce poprášené práškovým cukrem rozválejte plát marcipánu tak, aby pokryl celý koláč. Přeneste na korpus, nejlépe pomocí válečku, přitiskněte, uhlaďte a odřízněte přečnívající části. Pak už jen ozdobte.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2004/9 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2004/9

Komentáře

Anonym

Tento dort jsem riskla udělat na oslavu babiččiných 80.narozenin. Bála jsem se jaký bude, když je bez krému, ale obavy byly zbytečné. Jelikož je potažený bílou čokoládou a ještě navrch marcipánem (já namíchala fialkovou barvičku) tak je nakonec akorát slaďoučký. Jediné mínus je to, že je to dost drahá záležitost - zvláště pokud nemáte doma jen tak oříškový likér a musíte ho zakoupit kvůli osmi lžícím. Ten mimojiné nebyl, pro mne, lehké najít. Zbytek využijete na zmrzlinové poháry či jen tak po večerech jako mlsku. Navíc jsou drahé oříšky, mandle a tak trochu třinový "hnědý" přírodní cukr, který jsem do toho nakoupila. Takže doporučuji!!! Ta práce za to stojí a hlavně to opravdu ocení každý!!!

Anonym

Ještě takový detajl....těch porcí z toho uděláte opravdu více, jelikož i malý kousek je dostačující. Výsledek očekávejte těžké těsto v podobě bábovky. Ale jako vonííííí (ty pomeranče uděljí hodně).

Anonym

Chtěla jem ho také zkusit,ale když jsem si spočítala,že jen za suroviny dám min. 500,-kč,tak mně přešla chuť.(....jdu dělat koláč)

Barbora Šimůnková

Jedním slovem.. VYNIKAJÍCÍ

Apetit magazín

Jak vypadaly kuchařky ze století Rettigové?
  • Lidé a jídlo

Jak vypadaly kuchařky ze století Rettigové?

Kuchařky se v českých zemích vydávají od 16. století a do dnešní doby prošly zajímavým vývojem. I když se to možná na první pohled nezdá, kromě tehdejších chutí prozradí také mnoho o náladě ve...
Dýně jako dekorace i jako skvělá surovina v kuchyni
  • Tipy a triky

Dýně jako dekorace i jako skvělá surovina v kuchyni

Období dýňových žní je tady. A poznáme to nejen v kuchyních, ale i na balkonech a u vchodových dveří. Pojďme se společně podívat, co se dá z dýně vytvořit a jak zužitkovat celý plod včetně dužiny a semínek.    ...

Obchod Apetit