Mandlovo-oříškový dort s marcipánem

Mandlovo-oříškový dort s marcipánem

Hodnocení receptu
Průměr: 3.3 ()
Více než hodinu Snadné 8

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 12943 kcal
Bílkoviny 250 g
Cukr 763 g
Tuky 941 g
Vláknina 92 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.
NEPŘEHLÉDNĚTE Více než 100 slev na skvělé gurmánské nákupy se slevami až 40 % v nové aplikaci DNY APETIT.
Google
apple
Piknik

Slušivě oděný dort

Suroviny

máslo 370 g
změklé
máslo
na vymazání formy
krupicový cukr 300 g
nejlépe hnědý
sušená pomerančová kůra
nastrouhaná ze dvou pomerančů
mandle 370 g
mleté
skořice špetka
mletá
vejce 5 ks
velké
lískové oříšky 200 g
mleté
mouka pšeničná hladká 200 g
kypřicí prášek do pečiva 0.5 bal
likér 8 PL
oříškový likér
Na polevu
bílá čokoláda 300 g
máslo 50 g
Na ozdobu
marcipánová hmota 300 g
moučkový cukr
marcipán
marcipánové ozdoby (nabízí třeba Dr. Oetker nebo firma Kovandovi)

1Troubu předehřejte na 160 °C, horkovzdušnou na 140 °C. Koláčovou formu o průměru 23 cm vymastěte a vyložte papírem. Ve velké míse smíchejte máslo, cukr a pomerančovou kůru, přidejte mandle a skořici.

2Po jednom do hmoty zašlehejte vejce, vetřete oříšky, mouku prosátou s práškem do pečiva a likér.

3Těsto vlijte do formy a pečte hodinu, pak překryjte alobalem a pečte dalších padesát minut; poté otestujte špejlí, jestli se hmota nelepí.

4Nechte deset minut chladnout ve formě, pak vyklopte na mřížku a počkejte, dokud základ koláče úplně nevychladne.

5Bílou čokoládu a máslo rozpusťte na vodní lázni a promíchejte dohladka. Polevou pak potřete koláč.

6Na ploše lehce poprášené práškovým cukrem rozválejte plát marcipánu tak, aby pokryl celý koláč. Přeneste na korpus, nejlépe pomocí válečku, přitiskněte, uhlaďte a odřízněte přečnívající části. Pak už jen ozdobte.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2004/9 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit magazín

  • Tipy a triky

5 luxusních dezertů, které jsou přirozeně bezlepkové

Mlsejte světoznámé dezerty, které si bez obav vychutnají i ti, kteří lepek nesmějí nebo jim jednoduše nedělá dobře. Mandle, sladký sníh, smetana, ovoce a zmrzlina – už jen samotné ingredience znějí chutně. Seženete je jednoduše, vykouzlíte...
  • Suroviny

Kypřidla v kostce: kypřicí prášek vs. jedlá soda

U pečiva většinou chceme objem a nadýchanost, proto použítváme kypřidlo. Pomineme-li sílu kvasinek v droždí, existuje také možnost využít potravinářskou chemii. V čem se liší soda od kypřicího prášku a jak oba prostředky v těstě...
Komerční sdělení
  • Koktejl

Jak se blýsknout, když pořádáte narychlo svolanou akci?

Celkem neplánovaně jste se ocitli v roli hostitele a jste nervózní, jestli všechno klapne? Klid! Aby se u vás přátelé cítili příjemně, pokliďte, ale samozřejmě s mírou. Setřete z poliček a stolu prach, prožeňte podlahu vysavačem, odkliďte z...
  • Nakupujeme

7 kroků, jak si užít aplikaci Dny Apetit na maximum

Největší novinkou letošního roku je aplikace Dny Apetit, která vás hladce provede nejen Apetit piknikem, ale především také následným online festivalem Dny Apetit. V aplikaci najdete slevy na nákup až 40 % a spoustu dalších výhodných...

5 otázek a odpovědí k anti-covid opatřením na Apetit pikniku

Záleží nám na vašem zdraví i bezpečí. Proto jsme připravili letní trh na čerstvém vzduchu v krásném parku Grébovka, který nabízí dostatek prostoru pro všechny návštěvníky. Abychom si všichni Apetit piknik užili v pohodě a klidu, máme pro...

Obchod Apetit