Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Mandlovo-oříškový dort s marcipánem
marcipanovy dort
ZDROJ: Apetitonline.cz
sdílet:

Mandlovo-oříškový dort s marcipánem

4.6/5 Počet hodnocení: 16
Více než hodinu Snadné 8-10

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 12943 kcal
Bílkoviny 250 g
Sacharidy 763 g
Tuky 941 g
Vláknina 92 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Slušivě oděný dort

Suroviny

máslo 370 g
změklé
na vymazání formy
nejlépe hnědý
sušená pomerančová kůra
nastrouhaná ze dvou pomerančů
mandle 370 g
mleté
skořice špetka
mletá
vejce 5 ks
velké
lískové oříšky 200 g
mleté
kypřicí prášek do pečiva ½ bal
oříškový likér
Na polevu
Na ozdobu
marcipánová hmota 300 g
marcipánové ozdoby (nabízí třeba Dr. Oetker nebo firma Kovandovi)

Postup

1

Troubu předehřejte na 160 °C, horkovzdušnou na 140 °C. Koláčovou formu o průměru 23 cm vymastěte a vyložte papírem. Ve velké míse smíchejte máslo, cukr a pomerančovou kůru, přidejte mandle a skořici.

2

Po jednom do hmoty zašlehejte vejce, vetřete oříšky, mouku prosátou s práškem do pečiva a likér.

3

Těsto vlijte do formy a pečte hodinu, pak překryjte alobalem a pečte dalších padesát minut; poté otestujte špejlí, jestli se hmota nelepí.

4

Nechte deset minut chladnout ve formě, pak vyklopte na mřížku a počkejte, dokud základ koláče úplně nevychladne.

5

Bílou čokoládu a máslo rozpusťte na vodní lázni a promíchejte dohladka. Polevou pak potřete koláč.

6

Na ploše lehce poprášené práškovým cukrem rozválejte plát marcipánu tak, aby pokryl celý koláč. Přeneste na korpus, nejlépe pomocí válečku, přitiskněte, uhlaďte a odřízněte přečnívající části. Pak už jen ozdobte.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2004/9 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2004/9

Komentáře

12.09.2009 19:06
Jedním slovem.. VYNIKAJÍCÍ
30.08.2007 17:57
Recept se nachází v č.9/04, str.31
19.09.2006 17:00
Tento dort jsem riskla udělat na oslavu babiččiných 80.narozenin. Bála jsem se jaký bude, když je bez krému, ale obavy byly zbytečné. Jelikož je potažený bílou čokoládou a ještě navrch marcipánem (já namíchala fialkovou barvičku) tak je nakonec akorát slaďoučký. Jediné mínus je to, že je to dost drahá záležitost - zvláště pokud nemáte doma jen tak oříškový likér a musíte ho zakoupit kvůli osmi lžícím. Ten mimojiné nebyl, pro mne, lehké najít. Zbytek využijete na zmrzlinové poháry či jen tak po večerech jako mlsku. Navíc jsou drahé oříšky, mandle a tak trochu třinový "hnědý" přírodní cukr, který jsem do toho nakoupila. Takže doporučuji!!! Ta práce za to stojí a hlavně to opravdu ocení každý!!!
19.09.2006 17:01
Ještě takový detajl....těch porcí z toho uděláte opravdu více, jelikož i malý kousek je dostačující. Výsledek očekávejte těžké těsto v podobě bábovky. Ale jako vonííííí (ty pomeranče uděljí hodně).
06.01.2007 13:43
Chtěla jem ho také zkusit,ale když jsem si spočítala,že jen za suroviny dám min. 500,-kč,tak mně přešla chuť.(....jdu dělat koláč)

Apetit magazín

Jak dobře připravit krkovici na gril?
  • Jak na to

Jak dobře připravit krkovici na gril?

Krkovice patří mezi oblíbené kousky vepřového. Platí to i pro grilování. Velkou výhodou tohoto kusu je tuk, kterým je prorostlý. S vepřovou krkovičkou tak snadno získáte šťavnaté a chutné maso, ať už ho připravíte jakkoli.  ...
Broskve, nebo nektarinky?
  • Poradna

Broskve, nebo nektarinky?

Preferujete nektarinku s hladkou lesklou slupkou nebo se raději zakousnete do broskve s jemnými chloupky? Prozradíme vám, jaký je mezi nimi rozdíl a jak lze broskve a nektarinky zpracovat v kuchyni. ...