Čokoládový dort s voňavým krémem

Čokoládový dort s voňavým krémem

Hodnocení receptu
Průměr: 3.4 ()
Více než hodinu 8

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 5429 kcal
Bílkoviny 145 g
Cukr 486 g
Tuky 317 g
Vláknina 23 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Dort s růžovou korunou.

Suroviny

vejce 5 ks
žloutek a bílek zvlášť
krupicový cukr 150 g
sůl špetka
mouka pšeničná polohrubá 150 g
škrob 30 g
kakao 40 g
holandského typu
olej 100 ml
mléko 100 ml
máslo
na vymazání
strouhanka
na vysypáni formy
Na krém
mléko 500 ml
krupicový cukr 80 g
mouka pšeničná polohrubá 80 g
vejce 2 ks
máslo 150 g
banány 1 ks
lze nahradit hrstí jahod
Na ozdobu
kakao
na poprášení
moučkový cukr
jedlé květy
lístky růží
bílek 1 ks
na zvlhčení růžových lístků
krupicový cukr
na obal růžových lístků

1Troubu předehřejte na 200, horkovzdušnou na 180 stupňů. Cukr utřete v míse se žloutky, solí, mlékem, kakaem a olejem. Navrch prosijte mouku se škrobem a zpracujte. Bílky ušlehejte na tuhý sníh a vetřete k těstu.

2Kulatou formu o průměru cca 20 cm s vyššími okraji nebo kastrůlek vymastěte a vysypte strouhankou, případně vyložte kolečkem pečicího papíru. Vlijte těsto a formu vložte do trouby.

3Pečte půl hodiny; propečenost zkuste vpíchnutím špejle – neměly by na ní ulpět vlhké drobečky.

4Mléko, vejce, cukr a mouku na krém ušlehejte na vodní lázni. Nechte trochu vychladnout a do směsi vetřete máslo i nadrobno nakrájené ovoce. Plátky růží namočte v bílku a cukru a nechte asi 20 minut oschnout na kuchyňském papíru nebo ubrousku.

5Mírně vychladlý dort vyklopte z formy, odřízněte ‚víčko‘, vydlabejte vnitřek a dort naplňte krémem. Přiklopte víčkem z těsta, dort poprašte cukrem a kakaem a ozdobte pocukrovanými růžovými lístky.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2004/9 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Komentáře

Anonym

Korpus se mi povedl, je opravdu výborný, ale krém ne a ne vyšlehat-prostě se to celé pokazilo-máte zkušenosti jak na to ??

Anonym

Korpus se mi povedl, je opravdu výborný, ale krém ne a ne vyšlehat-prostě se to celé pokazilo-máte zkušenosti jak na to ??

Anonym

Bohužel nemám, ale vypadá to, že by se z mléka a mouky měla uvařit defakto jakoby krupisová kaše. Ale jen můj odhad - nezkoušela jsem :-)

Anonym

Ze vsech ingridienci musis uvarit hustou kasici na lazni a pak az vystydne pridat maslo a slechat az to shoustne. ten krem se opravdu podoba kremu na medovnik.Hodne stesti! :-)

Apetit magazín

  • Jak na to

Nejlepší italské semifreddo krok za krokem

Pravé italské semifreddo je nadýchané, na jazyku taje a rozplývá se. Osvěžující semifreddo je pro léto je pro jako stvořené. Připravili jsme pro vás tipy, jak si mražený italský dezert připravit doma. ...
  • Tipy a triky

Zeptejte se redakce: Biskupský chlebíček

Milujete biskupský chlebíček? Tato jednoduchá pochoutka může posloužit jako chutný dezert i jako sladká svačinka. Poradíme vám, z jakého těsta je nejlepší ho připravit.    ...

Jak na nejlepší ovocný salát?

Zahrádky, trhy i obchody nabízejí moře lahodných ovocných plodů, které přímo žadoní o zpracování. Možností je spoustu. Můžete se pustit třeba do výroby džemu, kompotu nebo sirupu. Ale nejvíc zdravých látek se ukrývá v čerstvém ovoci, proto...
  • Tipy a triky

5 evergreenů rychlého občerstvení z českých koupališť

K českému koupališti neodmyslitelně patří oblíbené  gastrorychlovky: párek v rohlíku, smažák v housce, langoš, hranolky nebo kuřecí nugetky. V principu nejde o nic špatného, provedení ale může někdy kulhat. Připravte si...
  • Jak na to

3 tipy na rychlé jednohubky na špejli

Obyčejné jednohubky z pečiva a pomazánky známe všichni. Modernější alternativou jsou kanapky ze zeleniny a hummusu či lehké tvarohové pěny. Znáte ale jednohubky na špejli?   ...

Obchod Apetit