0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
4.6 / 5. Počet hodnocení: 83
Do hodiny Snadné na 10 ciabatt

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 3533 kcal
Bílkoviny 143 g
Sacharidy 641 g
Tuky 20 g
Vláknina 121 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Když na konec do těsta přidáte olivy nebo sušená rajčata, získáte zajímavou obměnu.

Suroviny

mouka pšeničná hladká 1 kg
plus na podsypání
sůl 40 g
droždí čerstvé 20 g
voda 600 ml
olivový olej
extra panenský

Postup

1

Mouku nasypte na vál, k jedné straně rozdrobte droždí, k druhé nasypte sůl, přilijte trochu vody, pár kapek oleje a začněte hníst; podle potřeby přilévejte vodu. Těsto zpracovávejte hodinu, aby byly ciabatty krásně nadýchané. Pokud dáte robot s hnětacím hákem, usnadněte si práci; těsto míchejte při nižší rychlosti 5 minut, pak zvyšte rychlost a ještě 10 minut hněťte.

2

Hotové těsto dejte do olejem vymazané mísy, potřete ho olejem i svrchu a nechte 25 minut kynout.

3

Těsto vyklopte na pomoučněný vál a posypte moukou. Prsty ho roztáhněte do tvaru čtverce. Pomocí stěrky těsto rozdělte na pět pruhů. Rozpulte je a promačkáváním prsty je natáhněte na 30 cm.

4

Ciabatty dejte na plech a nechte 10 minut odpočinout. Pečte v troubě vyhřáté na 220 ºC asi 20 minut dozlatova.

Související články

Jak si upéct doma křupavé pečivo (II.): Pečeme z droždí
  • Zajímavosti

Jak si upéct doma křupavé pečivo (II.): Pečeme z droždí

V druhém dílu našeho pekařského seriálu se podíváme na pečení z droždí. Zdá se jednoduché, ale víte, jak na nejlepší housky, loupáky, rohlíky či pivní chleba? A uměli byste zadělat na těsto, i když už vám zbývá jen drobek droždí? Zkoušeli...
Aby to doma vonělo: Jak upéct vlastní křupavé pečivo
  • Zajímavosti

Aby to doma vonělo: Jak upéct vlastní křupavé pečivo

V následujícím seriálu vám poradíme, jak si doma upéct křupavé housky, kváskový chléb, rohlíky kynuté přes noc i křehké loupáčky, jak péct jen se špetkou droždí a co dělat, aby byla kůrčička pokaždé báječně křupavá. První díl věnujeme...

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2011/6 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2011/6

Komentáře

Jana Vlčková

Skvělý recept.Já jsem zkusila ve vodě rozmixovat 200g vařených brambor a BOMBA!Mouku dávám 50:50 se špaldovkou.S bramborama vydrží chlebík vláčný i 4-5dnů, ale většinou ho stihneme sníst :-D

Apetit magazín

Hřejivé podzimní polévky
  • Tipy redakce

Hřejivé podzimní polévky

Jak zahřát tělo i duši v podzimních sychravých dnech? Nejlépe vydatnou horkou polévkou! Podzimní stálicí je dýňová, ale skvěle zahřeje i polévka z květáku, celeru nebo mrkve. Zužitkujte letní úrodu a připravte si dokonalý pokrm v barvách a...
STORY
Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Kuchyně je srdcem domácnosti. Nejenže v ní vznikají veškeré dobroty pro vaše nejmilejší, ale také v ní trávíte poměrně dost času. Aby byl efektivní a veškerá příprava jídla šla doslova od ruky, je potřeba mít ty správné kousky. ...

Obchod Apetit